• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Była i to nawet ostra dyskusja nt. bagażnika ;) Sam zwróciłem na to uwagę + nawet policzyłem z miarką versus Audi A4 (które ma właśnie 480l), ale niektórzy nadal się upierali, że tam jest 480l... ;) Co do testów pojemności to ktoś tutaj wrzucał jakiś tekst z włoskim testem i wyszło im 37x litrów chyba. Nie popisali się tutaj i tyle.

Ogólne wrażenie dobre tylko kluczyk nigdzie się nie wkłada więc trzeba go kłaść w schowku który cięzko się zamyka.
Nie ma miejsca na cały kluczyk w stacyjce? A jak się odpala awaryjnie (np. jak bateria martwa)?
Ja mam już drugie auto z bezkluczykowym dostępem i tak się przyzwyczaiłem, że każdy kolejny na pewno to będzie miał. Jeden kluczyk mój, drugi żony (ona trzyma w torebce, więc nawet jeszcze więcej jej daje takie udogodnienie, bo nie musi pół godziny szukać kluczyka :) . Zimą cały czas w kurtce, a latem różnie, tam gdzie portfel z reguły. Myślę, że to kwestia przyzwyczajenia.
No i oczywiście gratulacje auta! :) Jestem mocno ciekaw koloru na żywo, bo dość nietypowy, a ciemne wydaje mi się lepiej pasują do Giulii, więc rzeczywiście może być bardzo ładny.

Była i to nawet ostra dyskusja nt. bagażnika ;) Sam zwróciłem na to uwagę + nawet policzyłem z miarką versus Audi A4 (które ma właśnie 480l), ale niektórzy nadal się upierali, że tam jest 480l... ;) Co do testów pojemności to ktoś tutaj wrzucał jakiś tekst z włoskim testem i wyszło im 37x litrów chyba. Nie popisali się tutaj i tyle.

Nie ma miejsca na cały kluczyk w stacyjce? A jak się odpala awaryjnie (np. jak bateria martwa)?
Ja mam już drugie auto z bezkluczykowym dostępem i tak się przyzwyczaiłem, że każdy kolejny na pewno to będzie miał. Jeden kluczyk mój, drugi żony (ona trzyma w torebce, więc nawet jeszcze więcej jej daje takie udogodnienie, bo nie musi pół godziny szukać kluczyka :) . Zimą cały czas w kurtce, a latem różnie, tam gdzie portfel z reguły. Myślę, że to kwestia przyzwyczajenia.
No i oczywiście gratulacje auta! :) Jestem mocno ciekaw koloru na żywo, bo dość nietypowy, a ciemne wydaje mi się lepiej pasują do Giulii, więc rzeczywiście może być bardzo ładny.

Gdzieś ktoś, coś pisał ale, jak chodzi o konkrety to oczywiście brak....
Ja podałem link do testu z Niemiec, gdzie wkładano kilka takich samych walizek do Giulii i np Audi oraz BMW. Do Giulii mieściły się bez problemu. Do BMW już nie. Poza tym podano wówczas też wymiary i nawet licząc z wzoru na prostopadłościan wychodzi więcej niż 400 a gdzie jeszcze wnęki?
Kiedy Wy zrozumiecie, że każde z tych aut ma mierzone to wedle tej samej normy DIN i fakty są takie a nie inne. Swoją drogą złożony wózek z gondolą, który do 159 Berlina nie mogłem wsadzić ze względu na źle wyprofilowany otwór do Giulii już się zmieścił...

Kluczyk nie generuje sygnału do centralki a jest on jedynie wyszukiwany przez nią.
Podobnie, jak Immo w naszych autach. Więc bateria kluczyka nie ma nic do odpalania. Gdyby sygnał był stale generowany, padła by pewnie po tygodniu.

- - - Updated - - -

Po pierwsze, szkoda że w "4K", po drugie ten spot ma już ze dwa tygodnie.

Tam jest opcja zmiany rozdzielczości:)

Ostatnia edycja:
pilot

Gdzieś ktoś, coś pisał ale, jak chodzi o konkrety to oczywiście brak....
Ja podałem link do testu z Niemiec, gdzie wkładano kilka takich samych walizek do Giulii i np Audi oraz BMW. Do Giulii mieściły się bez problemu. Do BMW już nie. Poza tym podano wówczas też wymiary i nawet licząc z wzoru na prostopadłościan wychodzi więcej niż 400 a gdzie jeszcze wnęki?
Kiedy Wy zrozumiecie, że każde z tych aut ma mierzone to wedle tej samej normy DIN i fakty są takie a nie inne. Swoją drogą złożony wózek z gondolą, który do 159 Berlina nie mogłem wsadzić ze względu na źle wyprofilowany otwór do Giulii już się zmieścił...

Kluczyk nie generuje sygnału do centralki a jest on jedynie wyszukiwany przez nią.
Podobnie, jak Immo w naszych autach. Więc bateria kluczyka nie ma nic do odpalania. Gdyby sygnał był stale generowany, padła by pewnie po tygodniu.

- - - Updated - - -

Tam jest opcja zmiany rozdzielczości:)

Pilot ładuje się indukcyjne w schowku a w piątek sprawdzę ile się mieści w bagażniku , wózek itd .inaczej będzie niż w kombi mały otwór jest ale jest bardzo głęboki bagażnik i akumulator w bagażniku po prawej stronie w nadkolu

- - - Updated - - -

Wczoraj chciałem kupić olej na dolewkę 0w20 selenu dzwonie do serwisu a tam ZONG nie mają takiego oleju dzwonie do innego to samo na dzień dzisiejszy nie ma takiego oleju w sprzedaży w Polsce ..ujnia z nędzą

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Pilot ładuje się indukcyjne w schowku a w piątek sprawdzę ile się mieści w bagażniku , wózek itd .inaczej będzie niż w kombi mały otwór jest ale jest bardzo głęboki bagażnik i akumulator w bagażniku po prawej stronie w nadkolu

- - - Updated - - -

Wczoraj chciałem kupić olej na dolewkę 0w20 selenu dzwonie do serwisu a tam ZONG nie mają takiego oleju dzwonie do innego to samo na dzień dzisiejszy nie ma takiego oleju w sprzedaży w Polsce ..ujnia z nędzą

Ale po co Ci dolewka? Nie znam zdrowego JTD/JTDm, który by zużywał olej. Instrukcja Giulii nie przewiduje zużycia oleju dla tego silnika. Inna sprawa, że ciekawe skąd go wezmą, jak będziesz musiał pierwszą wymianę zrobić...

Z kluczykiem jest jednak coś pokręcone. Awaryjne odpalanie odbywa się poprzez położenie go w miejscu z jego odwzorowaniem i jest adnotacja, że robimy to gdy bateria się wyładuje. Widocznie transponder po wyszukaniu go przez auto generuje jakiś krótki sygnał z kodem (do czego już jest potrzebna bateria) i wtedy auto jest gotowe do odpalenia. W podłokietniku to nie jest miejsce do ładowania indukcyjnego. Bateria w tym kluczyku nie jest akumulatorem.
Jak widać przewidzieli wszystko.

Ostatnia edycja:
Jak odbierałem alfe tak mówił pan Babinski że jest tam ładowanie jeśli chodzi o olej to na dolewkę gdyz teraz się układa i chciałem mieć w zapasie jak by co a do wymiany jeszcze czas dopiero przejechane 1000km

- - - Updated - - -

Rafter, sam uciekłeś od Alfy ładnych parę lat temu a teraz namawiasz innych do pchania się w kłopoty ;)

Bardzo się cieszę, że są jeszcze tak odważni jak Piotr197308, gdyż dzięki nim na ulicy będzie można podziwiać tak wyjątkowy samochód jakim jest Giulia.

Ja mam swoją już 8 lat eksploatowana intensywnie i z ciężką nogą i muszę powiedzieć że w tych latach to po zakupie i przejechaniu 5000km padła turbina.2010 pojemnik na olej od wspomagania bo był ferelny. w 2015 wachacz górny prawy.2016 dolny prawy i tył drążki stabilizatora. koło pasowe na wale płyny wymieniane na czas wszystkie takie jak z pierwszego zalania.olej co 15000 wymiana.oczywiście czyszczony zawór egr parę razy padła pompa wody jak jechałem do KATOWIC ale to już wina materiałowa gdyz ukręcił się wirnik więc gdzie ta awaryjnośćwięc gdzie ta awaryjność

Ostatnia edycja:
Jak odbierałem alfe tak mówił pan Babinski że jest tam ładowanie jeseista chodzi o olej to na dolewkę dzyz teraz się układa i chciałem mieć w zapasie jak by co jedli chodzi o wymianę jeszcze czas dopiero przejechane 1000km

[

Marek by się pomylił:)?! W instrukcji na stronach 20-21 masz to opisane dokładnie. W "papierach" z ASO nie masz czasem adnotacji o wcześniejszej pierwszej wymianie oleju?

Ostatnia edycja:
Z tą wymianą w ASO, to trzeba uważać, bo w Lancii mimo że zalecany jest 5W-20 i jest nawet napis na korku, to zalali mi 5W-40 (pewnie z beczki) !!! Już nie wspomnę że trochę przelali ponad max!!!

Co do Selenii 0W-20 to nie wiem czy nie jest tak jak w przypadku 5W-20, bo z tego co mi powiedziano w ASO, to jest dostępna w opakowaniach 5l, czyli nie ma 1 litrowych opakować. Na szczęście dolewać nie muszę. A na wymianę starcza mi 5litrów, mimo że układ ma nieco większą pojemność.

Co do kluczyka (bo mysle że rozwiązanie jest indentyczne w Lanci i Giulii), to od 2 lat noszę go tylko przy pasku - jak na razie zero problemów. Choć klika razy już zdarzyło mi się wybrać do auta bez kluczyka i się zastanawiałem dlaczego gdy łapię za klamkę drzwi się nie otwierają :D

piotr197308 jak byś mógł założyć temat w Nasze Auta o twojej Giulii ze zdjęciami. Będzie mniej spamu tutaj :)

Mam niejasne podejrzenie, że podali wyniki sprzedaży tylko sedanów...

No i na grafice brakuje Mazdy 6 :D.

Myśle, ze porównanie jabłek do jabłek ma miejsce tylko wtedy, kiedy porównamy same sedany [emoji4]. Ewidentne tak samo pomyslal autor grafiki. Dodatkowo wydaje sie, zestawienie dotyczy tylko sedanów segmentu D marek premium - zatem kawałka rynku, w który celu Giulia - i stad brak Mazdy 6. Ale rozumiem, ze wzmianka na jej temat to ironia z Twojej strony [emoji6]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót