[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
za opcje super mogloby wyjsc troche ponad 180k, w sumie chyba idealnie trafiliscie. Mowimy o Veloce (ktora, do konca nie wiadomo, co bedzie miala, ale jest wyzej pozycjonowana niz Super).
Biorąc na logikę, to wersja Veloce powinna mieć w standardzie 18" felgi z run-flatami (wzór Veloce) plus jakieś sportowe dodatki wizualne typu nakładki na pedały, sportowa kierownica i lakierowane zaciski hamulców. Na pakiet "Performace" w standardzie Veloce raczej bym nie liczył :)

A

- śmieszny prześwit

.

o kombi się nie wypowiadam, nie podobają mi się te auta, wyglądają ajak karawany. Dajcie spokój:)
a prześwit niestety, na polskie drogi i ulice miast to masakra.

- - - Updated - - -

O
Patrząc na możliwości V40, mam wątpliwość, czy S60 podoła zabraniu 4 osób z bagażem...

S60 zabiera spokojnie 4 osoby z bagażem, a V40 nie jest pozycjonowane jako auto rodzinne, rozumiesz polska język?
Nadal nie wiemy, jak pozycjonowana jest Giulia, dla kogo to auto, skoro nie będzie kombi?

Dla kogoś kto nie lubi lub nie potrzebuje kombi?
Też tacy żyją na tym świecie w sporej liczbie.

Ale też jest trochę takich, którzy chcą mieć nieco pojemniejsze auto, ale nie chcą SUVa. Alfa, której zależy, a przynajmniej powinno, na znacznym wzroście sprzedaży, powinno wziąć to pod uwagę. Zresztą, ja jestem w grupie tych, którzy uważają, że Giulii wersja Sportwagon po prostu pasować nie będzie. Ale wystarczy zobaczyć, ile na forum jest 159 w wersji Berlina, a ile Sportwagonów. To jednak jest spora grupa docelowa, i każdy producent poza alfą ma swoje auto klasy średniej w kombiku.

Nie porównując już nawet tej pokraki do Giulii to IMO powinni ludziom dopłacać za zakup CLA albo dawać w zestawie woreczki na wymiociny, na to coś nie da się przecież patrzeć...

Ciekawe jak będzie to wyglądało w lepszych wersjach wyposażenia bo póki co wszyscy pieją że "golasy" i "drogo", ale jeśli wersje wypasione będą na poziomie konkurencji a do tego ciut tańsze i z lepszym performansem (takie modne słowo) to ja bym się nie martwił aż tak bardzo.[/QUOTE

Brawo !!!
Tego garbusa CLA widziałem na żywo, pokraka, ale gwiazda jest...

CLA jest 10 cm węższy i ma 13 cm mniejszy rozstaw osi niz Giulia. To jest kompakt, nawet nie spuchnięty, a nie segment D. To konkurencja prędzej dla Focusa RS.

QV hitem nie bedzie,malo sie tego bedzie sprzedawac(druga sprawa na tym filmiku brzmi tragicznie jak jakies dychawiczne 1.8 twinspark a nie topowa odmiana modelu)W usa lepiej niech ruszy szybko sprzedaz zwyklych wersji,bo to jest koniem pociagowym dla firm.A taka odmiana 200KM ma szanse naprawde na dobra sprzedaz w USA,bo to sa tanie auta jak na ich realia.Jestem dobrej mysli

QV hitem nie bedzie,malo sie tego bedzie sprzedawac(druga sprawa na tym filmiku brzmi tragicznie jak jakies dychawiczne 1.8 twinspark a nie topowa odmiana modelu)W usa lepiej niech ruszy szybko sprzedaz zwyklych wersji,bo to jest koniem pociagowym dla firm.A taka odmiana 200KM ma szanse naprawde na dobra sprzedaz w USA,bo to sa tanie auta jak na ich realia.Jestem dobrej mysli

Dokładnie .... Brzmienie qf to jest największy dramat. W a 45 AMG na 4 cylindrach działa to o niebo lepiej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

na tym filmiku brzmi tragicznie jak jakies dychawiczne 1.8 twinspark a nie topowa odmiana modelu

Dokładnie .... Brzmienie qf to jest największy dramat.

QV

A teraz coś o Giulii, a nie - po BMW, Mazdzie i Volvo - Mercedesie, w V6 zastosowano technologię dezaktywującą część cylindrów podczas spokojnej jazdy, do 3.

I było o tym w temacie, gdzieś między "śmieciami" o
BMW, Mazdzie, Volvo i Mercedesie.

Dla równowagi można pooglądać i posłuchać jak "lata pełnym ogniem" po torze Bolocco.

Skoro ma spełniać normy, nie palić jak Busso, i nie emitować dźwięku silnika z systemu audio, a przy tym mieć osiągi - to coś za coś.

Przy okazji gratuluję nabycia Giulietty Veloce.

Ostatnia edycja:
Archi: Like+1

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

QV

A teraz coś o Giulii, a nie - po BMW, Mazdzie i Volvo - Mercedesie, w V6 zastosowano technologię dezaktywującą część cylindrów podczas spokojnej jazdy, do 3.

I było o tym w temacie, gdzieś między "śmieciami" o
BMW, Mazdzie, Volvo i Mercedesie.

Dla równowagi można pooglądać i posłuchać jak "lata pełnym ogniem" po torze Bolocco.

Skoro ma spełniać normy, nie palić jak Busso, i nie emitować dźwięku silnika z systemu audio, a przy tym mieć osiągi - to coś za coś.

Przy okazji gratuluję nabycia Giulietty Veloce.

QV, sorki
Dziękuję ;) - auto na rok max, musiałem coś w podatek wrzucić i muszę się trochę ustabilizować w nowej pracy zanim wejdę w AMG. Chyba, że tak ją polubię, że zostawię jako drugie zamiast mazdy

Co do dźwięku, panie... absolutnie się z Tobą nie zgadzam. Słyszałeś/widziałeś na żywo jak działa wydech sportowy AMG w SLA45 albo A45? Tam masz 4 cylindry, wszystkie normy spełnione, 381KM z 2 litrowej jednostki i cały dźwięk to mechanika, NIC nie idzie przez żadne głośniki. Na 4 cylindrach! Wydech QV to dla mnie dramat - najgorszy dźwięk w "supercarze" jaki słyszałem.
Co mnie obchodzi audi... audi to jest żenada dla mnie, mam 20% zniżki na wszystkie audiki i na żadną się nie miałem zamiaru decydować - może RS6/7 bym przemyślał, ale na pewno nie na dzisiejsze czasy.

Oczywistym jest, że w dość ogólnikowym temacie o Giulii będzie ona porównywana do innych samochodów - przecież to bez sensu żeby wszyscy piali tu z zachwytu nad nią i mówili jak do baby "wszystkie przed Tobą to lata świetlne za Tobą" ;) Jestem bardzo zainteresowany Giulią 280KM, skoro ma kosztować (a ma) sensownie wyposażona w okolicach 210 tys brutto, pewnie po zniżkach zejdzie poniżej 200.

Ale szczerze mówiąc nie wiem, czy nie "kupi" mnie jednak na koniec dźwięk wydechu CLA-45AMG. I to jest wg mnie dramat w Alfie - są ludzie, którzy potrafią zdecydować się na jakieś auto z tego powodu. Więc wpakowanie fajnego wydechu może być dobrą kartą przetargową dla 280KM. Natomiast w QV wydech to powinien być absolutny MUST. Że dźwięk jest gorszy niż w AMG za 200 tys zł, w którym nie jest oszukany i generuje go rzędowa 4ka? WSTYD... jakich argumentów "fanatyków Alfy" byście nie uruchomili.

Ostatnia edycja:
A słyszałeś na żywo? Bo pierdziawki na filmikach to można wiesz co... ;)
45AMG rzeczywiście brzmi tak że zawstydzi niejedno V6.

Stwierdzałem jedynie fakty. Bez intencji przekonywania kogokolwiek do czegokolwiek.

A tu znowu "dorabianie gęby".

Nie wychwalam wydechu, piszę jak jest.

To po kolei:

Co do dźwięku, panie... absolutnie się z Tobą nie zgadzam. Słyszałeś/widziałeś na żywo jak działa wydech sportowy AMG w SLA45 albo A45? Tam masz 4 cylindry, wszystkie normy spełnione, 381KM z 2 litrowej jednostki i cały dźwięk to mechanika, NIC nie idzie przez żadne głośniki. Na 4 cylindrach! Wydech QV to dla mnie dramat - najgorszy dźwięk w "supercarze" jaki słyszałem.
Co mnie obchodzi audi... audi to jest żenada dla mnie, mam 20% zniżki na wszystkie audiki i na żadną się nie miałem zamiaru decydować - może RS6/7 bym przemyślał, ale na pewno nie na dzisiejsze czasy.

Rozumiem, że poza tym kiepskim filmikiem Ty widziałeś i słyszałeś QV na żywo? Jeśli tak to jesteś jednym z pierwszych w Polsce, a z pewnością na tym forum.

Nie pisałem o zabiegach audio w odniesieniu do MB (nic o tym nie wiem), tylko do BMW (w najmocniejszej 5 diesel można sobie odtwarzać benzynowe V8).
Zatem Audi i mnie niewiele obchodzi.

Co do ciekawych wydechów w AR można sobie zerknąć np. na rozwiązania Akropovicia dla 4C Spider, zatem i AR potrafi znajdować ciekawe rozwiązania dla silników R4.

Oczywistym jest, że w dość ogólnikowym temacie o Giulii będzie ona porównywana do innych samochodów - przecież to bez sensu żeby wszyscy piali tu z zachwytu nad nią

Dla mnie problemem jest, że właśnie przez takie wpisy temat jest jaki jest, bo to chyba Ty pisałeś, że nie jest problemem - dla ciebie - że jest właśnie o wszystkim. Nawet jeśli szukasz obecnie auta, i myślałeś o Giulii, to pewnie zauważyłeś, że jest na forum miejsce dla osób szukających auta i oczekujących jakichś opinii forumowiczów na ten temat. Z pewnością nie jest to jednak to miejsce.

Co do "piania", odbieram to raczej jako inputowanie, niż fakt. Z drugiej strony jeśli uważam, że Giulia jest ok, nie widzę powodu dla którego nie miałbym takiej opinii tu nie wyrażać. To ciągle jest - czy się to komuś podoba czy nie - forum AR. I przynajmniej ja nie będę się z tego ani tłumaczyć, a tym bardziej przepraszać.

WSTYD... jakich argumentów "fanatyków Alfy" byście nie uruchomili.

Wstyd to - dla mnie - byłoby tak absorbować tutaj swoimi "rozterkami" czytających, których to nic nie obchodzi (bo nie dotyczy Giulii, wszak benzynowej wersji 280 KM jeszcze nie ma) - wbrew kolejnym apelom forumowiczów i napomnieniom moderatora.

Ostatnia edycja:
Pomijając milczeniem przepychanki, czy mogę prosić o wskazanie informacji na temat wersji 280KM? Dość trudno przebijać się przez te wszystkie off-topy na niemal tysiącu stron wątku.

Dokładnie .... Brzmienie qf to jest największy dramat. W a 45 AMG na 4 cylindrach działa to o niebo lepiej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To qf to jakieś nowe Infinity...?
Może byś tak pooglądał chociaż inne filmy, gdzie słychać całe spektrum dźwięku Giulii Q?
Czytam co piszesz i widzę, że na żywo nie słyszałeś tego auta w akcji na całkiem otwartym wydechu ale psy na nim wieszasz.
Ja miałem okazję słyszeć, jak robi pełny odjazd na pierwszych 2 biegach i zapewniam Cię, że ciarki przechodzą.
A 45 też słyszałem (nomen omen w tunelu po drodze na prezentację Giulii we Frankfurcie) i owszem robi wrażenie ale to bardziej huk niż dźwięk. Jeden z bardziej spektakularnych 4 cylindrówek ale teraz coraz więcej takich podkręcanych i dopracowywanych dźwięków.

- - - Updated - - -

Pomijając milczeniem przepychanki, czy mogę prosić o wskazanie informacji na temat wersji 280KM? Dość trudno przebijać się przez te wszystkie off-topy na niemal tysiącu stron wątku.

Ale co konkretnie? Bo pytanie lekko ogólne.

Ostatnia edycja:
czy mogę prosić o wskazanie informacji na temat wersji 280KM?

Belfer
z pewnością ma więcej informacji.

Z tego co wiem w europejskich konfiguratorach brak obecnie informacji, nie pamiętam też, czy w linkowanej gdzieś w temacie instrukcji było coś o niej - raczej o 200 KM.
Pojawiały się tu jakieś newsy po wizytach na jazdach testowych dieslem, ale odnaleźć je nie będzie łatwo; a co do ich konkretności trudno się odnosić.

Jest jeszcze strona amerykańska, ale póki co to też bardziej zapowiedź, niż namacalny fakt - Giulia Ti

https://www.alfaromeousa.com/cars/alfa-romeo-giulia-ti

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót