[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
To qf to jakieś nowe Infinity...?
Może byś tak pooglądał chociaż inne filmy, gdzie słychać całe spektrum dźwięku Giulii Q?
Czytam co piszesz i widzę, że na żywo nie słyszałeś tego auta w akcji na całkiem otwartym wydechu ale psy na nim wieszasz.
Ja miałem okazję słyszeć, jak robi pełny odjazd na pierwszych 2 biegach i zapewniam Cię, że ciarki przechodzą.
A 45 też słyszałem (nomen omen w tunelu po drodze na prezentację Giulii we Frankfurcie) i owszem robi wrażenie ale to bardziej huk niż dźwięk. Jeden z bardziej spektakularnych 4 cylindrówek ale teraz coraz więcej takich podkręcanych i dopracowywanych dźwięków.

- - - Updated - - -

Ale co konkretnie? Bo pytanie lekko ogólne.

Napisałem, że sorki za QF - z drugiej strony to może być skrót od quadrifoglio, że koniczyna jest zielona raczej oczywiste ;)
Przekrojowo na YT jest mnóstwo filmów z dźwiękiem Giulii i AMG, i przekrojowo AMG zawsze wygrywa. AMG słyszałem też na żywo i też miałem dreszcze. Czy miałbym przy Giulii? nie sądzę, w kilkudziesięciu filmach, które widziałem, nigdzie nie zrobił na mnie wrażenia.

Archi - nie zamierzam się z Tobą kłócić ani nigdzie nie pisałem żebyś przepraszał czy że ktoś jest winny/niewinny. Poza tym wstydem nazwałem działania grupy FCA, a nie (w odróżnieniu od Ciebie) wybrałem się na personalną wycieczkę do innego forumowicza. Ale widzę, że reprezentujesz typowe podejście "forumowego fightera" - wybacz, ale nadal się z Tobą nie zgadzam - przepraszam (lol).

- - - Updated - - -

Pomijając milczeniem przepychanki, czy mogę prosić o wskazanie informacji na temat wersji 280KM? Dość trudno przebijać się przez te wszystkie off-topy na niemal tysiącu stron wątku.

Z informacji przekazanej mi przez kogoś związanego z AR, Giulia 280 ma być jednak do końca roku i ma kosztować w wersji veloce o 30 tys więcej niż 2.0 w wersji super. Nadal to jednak spekulacje

Pytanie ogólne bo pierwszy raz zobaczyłem "280KM" i nic o niej nie wiem. Czyli będzie to 2.0 turbo wykręcone z 200 na 280 kuni. Ciekawe czy będzie MT6 czy tylko AT8, bo w katalogu widziałem, że 2.2 dizel w manualu ma ograniczony moment obrotowy (chyba 380) a automat ma 450 Nm. Z drugiej strony QV ma MT ale na bank inna skrzynia, więc z tego tytułu może być też niezła dopłata.

30k PLN więcej niż 2.0 Super wydaje się za tanio, bo to będzie przecież raptem 15-20k drożej niż dizel 2.2 z automatem. Zwłaszcza, że z tego co piszą na tej hamerykanckiej stronie, ma mieć zestaw audio H. K. "w cenie". Szklany dach to też kupa kasy. Chyba, że to tylko takie opisy bez sensu i nic to de facto nie znaczy odnośnie pakietu Ti.
Tym niemniej pomiędzy ~220 za doposażoną Super a ~350 za gołą QV jest trochę miejsca na Ti (w sensie cenowym).

Co do 2.0 200KM to jest w wątku z plikami PDF z pełnym cennikiem tej wersji.

Napisałem, że sorki za QF - z drugiej strony to może być skrót od quadrifoglio, że koniczyna jest zielona raczej oczywiste ;)
Przekrojowo na YT jest mnóstwo filmów z dźwiękiem Giulii i AMG, i przekrojowo AMG zawsze wygrywa. AMG słyszałem też na żywo i też miałem dreszcze. Czy miałbym przy Giulii? nie sądzę, w kilkudziesięciu filmach, które widziałem, nigdzie nie zrobił na mnie wrażenia.

To może mi wytłumacz łopatologicznie, jak można sądzić, że coś nie zrobi wrażenia na żywo (szczególnie dźwięk!)? Moja czacha dymi bo nie jest w stanie tego ogarnąć (jadąc slangiem wygaszanych gimnazjów:)).

Mi się nie podobały nagrania z sieci. Zbyt krótkie kręcenie silnika, często powtarzający się ten sam przedział obrotów i obcięcie skrajnych tonów. Miałem nadzieję, że ktoś to spaprał. Chwała Bogu niewiele się myliłem.
Może nie jest to Busso z 2,5 cala bez katów i z dedykowanym dolotem ale uwierz mi, że na żywo byś się szybko obracał słysząc ją między domami.
Identycznie było z 4C. Żaden z pierwszych filmów w sieci nie oddawał dźwięku, który ten seryjny wydech i dolot generuje. Wystarczyła mi chwila na żywo i kilka przeciągnięć do końca, żeby widzieć dlaczego nawet sceptycy w USA przyzwyczajeni do Small Block'a V8 piszą o nim pozytywnie.

Ostatnia edycja:
Też nie zamierzam w to iść, doskonale zrozumiałem do czego odnosiłeś "wstyd" jednak stwierdzenie:

jakich argumentów "fanatyków Alfy" byście nie uruchomili.

nie jest na miejscu, bo z góry zakłada, że ktoś kto wyraziłby odmienne zdanie na ten temat jest fanatykiem - i to do tego nawiązywała moja wypowiedź o "nieprzepraszaniu" za byciem fanem (nie fanatykiem) AR;

zwłaszcza, że piszesz
a nie (w odróżnieniu od Ciebie) wybrałem się na personalną wycieczkę do innego forumowicza.

Ok, AMG może mieć dla Ciebie - albo i obiektywnie - lepszy dźwięk; jednak byłoby dobrze żebyś tą ocenę oparł na realnym porównaniu. Skoro piszesz o niej tak kategorycznie właśnie tu.

Nie zmienia to jednak faktu, że Twoje dotychczasowe wpisy o Giulii (i sprawach z nią związanych) czytałem z uwagą i zainteresowaniem (np. po teście).

Z mojej strony to wszystko w tej polemice.

A skoro pojawia się 280 KM, to czy ktoś coś wie o losie pierwotnie zapowiadane wersji 330 KM?

Ostatnia edycja:
To może mi wytłumacz łopatologicznie, jak można sądzić, że coś nie zrobi wrażenia na żywo (szczególnie dźwięk!)? Moja czacha dymi bo nie jest w stanie tego ogarnąć (jadąc slangiem wygaszanych gimnazjów:)).

Mi się nie podobały nagrania z sieci. Zbyt krótkie kręcenie silnika, często powtarzający się ten sam przedział obrotów i obcięcie skrajnych tonów. Miałem nadzieję, że ktoś to spaprał. Chwała Bogu nie wiele się myliłem.
Może nie jest to Busso z 2,5 cala bez katów i z dedykowanym dolotem ale uwierz mi, że na żywo byś się szybko obracał słysząc ją między domami.
Identycznie było z 4C. Żaden z pierwszych filmów w sieci nie oddawał dźwięku, który ten seryjny wydech i dolot generuje. Wystarczyła mi chwila na żywo i kilka przeciągnięć do końca, żeby widzieć dlaczego nawet sceptycy w USA przyzwyczajeni do Small Block'a V8 piszą o nim pozytywnie.

dobra, challenge accepted :) postaram sie jak tylko bedzie okazja - posluchać :) mam nadzieję też że 280KM będzie brzmieć przyjemnie :)

- - - Updated - - -

Też nie zamierzam w to iść, doskonale zrozumiałem do czego odnosiłeś "wstyd" jednak stwierdzenie:

nie jest na miejscu, bo z góry zakłada, że ktoś kto wyraziłby odmienne zdanie na ten temat jest fanatykiem - i to do tego nawiązywała moja wypowiedź o "nieprzepraszaniu" za byciem fanem (nie fanatykiem) AR;

zwłaszcza, że piszesz

Ok, AMG może mieć dla Ciebie - albo i obiektywnie - lepszy dźwięk; jednak byłoby dobrze żebyś tą ocenę oparł na realnym porównaniu. Skoro piszesz o niej tak kategorycznie właśnie tu.

Nie zmienia to jednak faktu, że Twoje dotychczasowe wpisy o Giulii (i sprawach z nią związanych) czytałem z uwagą i zainteresowaniem (np. po teście).

Z mojej strony to wszystko w tej polemice.

A skoro pojawia się 280 KM, to czy ktoś coś wie o losie pierwotnie zapowiadane wersji 330 KM?

pokój :) za dużo agresywnego gówna lata wszędzie wokół żeby jeszcze się sprzeczać z ludźmi, którzy mają jakieś pasje. Co do 330KM to ciekawe - możesz podać źródło? ze takie coś ma byc?

Słyszałeś/widziałeś na żywo jak działa wydech sportowy AMG w SLA45 albo A45? Tam masz 4 cylindry, wszystkie normy spełnione, 381KM z 2 litrowej jednostki i cały dźwięk to mechanika, NIC nie idzie przez żadne głośniki. Na 4 cylindrach!

Ja słyszałem - i brzmi to genialnie. Ale to też jakaś ściema - nie mogę teraz znaleźć, o co dokładnie chodzi, ale tylko wydech brzmi tak kozacko, sam silnik nie bardzo.

Ja słyszałem - i brzmi to genialnie. Ale to też jakaś ściema - nie mogę teraz znaleźć, o co dokładnie chodzi, ale tylko wydech brzmi tak kozacko, sam silnik nie bardzo.

Wydech brzmi na zewnątrz, a silnik sie odczuwa wewnątrz na kierownicy, siedzeniu, pedalach, reakcji, tu się nie oszuka. Kwestia wrażliwości na takie niuanse i ich potrzeb.

Co do 330KM to ciekawe - możesz podać źródło? ze takie coś ma byc?

Przeglądając ostatnio swoje pisma motoryzacyjne w TG z 09/2015 znalazłem tekst o Giulii Paula Horrell’a oparty o rozmowę z Haraldem Westerem.

Był tam taki passus: „Giulia będzie oferowana z wieloma silnikami mniejszymi niż w Quadrifoglio. Alfa opracowuje 4-cylindrowe silniki turbo o dwóch pojemnościach i zakresach mocy 120-180 KM (mniejszy) i 180-330 KM (większy), przy czym ta mniejsza moc ma dotyczyć następcy Giulietty, a nie nowej Giulii. Będzie także silnik V6 w wersji 400-konnej. Czterocylindrowe diesle maja osiągać 120-220 koni, zaś wysokoprężne V6, zależnie od wersji, 250-350 KM, z tym że tutaj także słabsze odmiany diesla mogą nie być przeznaczone dla Giulii.”

Dlatego zastanawiam się, czy to rozłożenie w czasie wprowadzania kolejnych wersji (stosownie do obecnych możliwości FCA), czy coś innego (przyhamowanie np. z uwagi na Stelvio).

Trzeba będzie przejrzeć informacje z FCA FPI w Termoli i VM Motorii w Cento.

Te przedziały wskazują raczej (tak ja odczytuje) właśnie na wersje 280 - nic nie wskazuje, zeby z każdego przedziału miało być więcej niż 1 silnik.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wydech brzmi na zewnątrz, a silnik sie odczuwa wewnątrz na kierownicy, siedzeniu, pedalach, reakcji, tu się nie oszuka. Kwestia wrażliwości na takie niuanse i ich potrzeb.

Rozumiem ze jechałeś? I masz wiele do zarzucenia trakcji, czuciu, bezpośredniości sterowania w AMG? Na pewno Mazda z "nieudawanym" silnikiem 2.0 165km go miażdży sunąc powoli 8 sekund do setki, nie? ;))))

Pierwsze informacje związane z 2.0 TB wskazywały na moce 180, 250 i właśnie 330 KM. Możliwe, że nastąpiła korekta i obok 200 będzie tylko 280 KM z 2.0.

Mimo informacji o jej niezłych osiągach (póki co na papierze) trochę duża ta luka do QV.

Niemniej, bardzo ciekaw, czekam cierpliwie na wersje benzynowe Giulii.

makaronek, aleś się uczepił tego AMG, przecież to oczywista oczywistość że brzmi tam tylko wydech. Silnik R4 turbo, nie ma prawa dobrze brzmieć, wszystko co daje efekt to tylko i wyłącznie wydech, turbo zawsze niszczy dźwięk silnika, nieważne co byś próbował z nim zrobić
Poza tym CLA jest brzydki ;)

Rozumiem ze jechałeś? I masz wiele do zarzucenia trakcji, czuciu, bezpośredniości sterowania w AMG? Na pewno Mazda z "nieudawanym" silnikiem 2.0 165km go miażdży sunąc powoli 8 sekund do setki, nie? ;))))

Ty coś bierzesz czy co ? piszę o brzmieniu _silnika_ vs wydechu - uwaga ogólna odnośnie ilości cylindrów i skąd brzmienia i odczucia iż pochodzi ono z silnika a nie wydechu. To ni z gruchy ni z p ietruchy jakieś trakcje itp. pojęcia wrzucasz, i to mieszając do tego Mazdę diabli wiedzą po co, bo nic z ani jedną ani drugą kategorią pojęć nie mającą i chyba nikomu do głowy nie przychodzi jej w tych tematach omawiać.
Może jeszcze przyczepę lub nie wiem, zeszyt wrzucisz do porównania ?

Był tam taki passus: „Giulia będzie oferowana z wieloma silnikami mniejszymi niż w Quadrifoglio. Alfa opracowuje 4-cylindrowe silniki turbo o dwóch pojemnościach i zakresach mocy 120-180 KM (mniejszy) i 180-330 KM (większy), przy czym ta mniejsza moc ma dotyczyć następcy Giulietty, a nie nowej Giulii. Będzie także silnik V6 w wersji 400-konnej. Czterocylindrowe diesle maja osiągać 120-220 koni, zaś wysokoprężne V6, zależnie od wersji, 250-350 KM, z tym że tutaj także słabsze odmiany diesla mogą nie być przeznaczone dla Giulii.”

Dlatego zastanawiam się, czy to rozłożenie w czasie wprowadzania kolejnych wersji (stosownie do obecnych możliwości FCA), czy coś innego (przyhamowanie np. z uwagi na Stelvio).

Trzeba będzie przejrzeć informacje z FCA FPI w Termoli i VM Motorii w Cento.

Pisałem o tym wielokrotnie ale wśród postów, że Mazda wygląda lepiej, brzmi lepiej a Giulia jest za droga, zaginęło to.
Silnik Diesla V6 będzie bazował na konstrukcji tego znanego z Jeepa, benzyna V6 będzie nową konstrukcją.
Nie uważam by 400 koni w najmocniejszej "cywilnej" wersji było za mało. Julia w automacie w zwykłym 180 konnym dieslu ma bardzo dobre osiągi, więc taki 400 konny silnik spokojnie zagwarantuje przyśpieszenie na poziomie 5 sekund.

No właśnie, co jest takiego strasznego w silnikach bokser, że Alfa po 145 odpuściła temat? Można by zrobić 4-cylindrówkę, która fajnie brzmi i da się ją upchnąć w samochody od MiTo do Stelvio...

Pełna zgoda! Busso w 156GTA brzmiał naprawdę ładnie, V-ka od GM w 159 brzmiała całkiem całkiem, choć głowy nie urywała, ale brzmienia boxera w mojej 146 nie zapomnę nigdy. Jeden z nielicznych efektów gdzie banan na twarzy pojawiał się automatycznie, a człowiek czasami sobie przyspieszał o tak po prostu, tylko po to żeby posłuchać silnika raz jeszcze :)

turbo zawsze niszczy dźwięk silnika, nieważne co byś próbował z nim zrobić

No to jest ciekawe, bo najlepiej brzmiący samochód jaki miałem, to był boxer 2.0, zaturbiony, a jakże. Chociaż mozna się oczywiście spierać że tam "tylko wydech brzmi, a sam silnik nie bardzo", bo kolektory nierównoodległościowe, itd.

Poza tym CLA jest brzydki ;)
To GLA bierz. Praktyczny, szybki, na obecną chwilę nie widzę lepszej opcji w tym zakresie cenowym. Oczywiście AMG.

Amortyzatory
Powrót