Guzik prawda, jesteście ślepo zapatrzeni w Giulię i nie dociera do Was nawet przekaz prosto w oczy.
Stevie Wonder nawet powiedziałby, że BMW 3 i Giulia są bardzo podobne.
W tym sedno sprawy.
Podobny a
klon - to dwie różne rzeczy, nieraz tu poruszane i wyjaśniane.
Nikt nie dyskutuje na temat oczywistego podobieństwa do
BMW 3 - twierdzenie jednak i wpieranie, że to klon jest nadużyciem i tyle. Zwłaszcza przez kogoś, kto w temacie obok pisze o sobie jako Alfiście w polemice z innymi forumowiczami (vide SUV AR).
Każdy szczegół w linii i proporcji nadwozia wygląda w Giulii na skopiowany z BMW i tylko trochę przestylizowany.
A czemu nie Ghiblii?
Może o to chodzi, że cześć osób opiera
porównanie
tylko z BMW na opinii Steviego.
Warto jednak zobaczyć samemu na żywo. Wtedy - jak pokazuje ten wątek - skojarzenia pozostają, jednak "troszkę przestylizowanie" powoduje, że odbiór Giulii jest inny.
Zastanawiające dlaczego nie piszecie o stylu Alfy;
to niechęć, brak wiedzy, zapatrzenie/odniesienie tylko do jednego (ostatniego) modelu AR.
Jednak to ja jestem ślepy (wg. takich opinii).
Każdy widzi co widzi. Problem to poziom dyskusji o tym, oraz przyjęcie zasady, że jeden argument - za to konsekwentnie powtarzany - ma przeważyć wiele innych. Jak "guzik prawda"; do mnie to jakoś nie trafia. Wiem tylko tyle, że przynajmniej masz jakiś emocjonalny stosunek do tematu.
Pogódźcie się z tym i tyle, nie wychwalajcie jej pod niebiosa jako kolejny cud świata i stylistyki bo takim nie jest.
Możliwe.
Wychwalana jest technika, głównie wersji QV.
Znalazłeś gdzieś zachwyt nad stylistyką Giulii, czy tak tylko piszesz.
Jednym się podoba, i piszą o tym, bez odniesień do cudów; za to tym co nie, jakoś tak zaraz czują potrzebę porównań i epitetowania (bo i "gówno" tu było), i nie zawsze tylko modelu, ale i adwersarzy.
Z zachwytem nad 159 też bym nie przesadzał.
Dla mnie większy potencjał na klasyczną AR ma 156 berlina V6 (też Giugiaro - po lifcie) niż jakakolwiek 159.
Sam uwielbiam 159tkę za stylistykę, która była nie do pomylenia z żadnym innym sedanem bądź kombi na drodze.
Rozumiem, że w tym przypadku, nie ma to wpływu na zdystansowaną, obiektywną ocenę Giulii.
29.07.2016 #9195
Tymczasem obejrzałem dziś wnikliwie Giulie ale muszę zebrać myśli aby opisać, wrażenia mam bardzo rozbieżne, muszę przemyśleć.
13.08.2016 #9458
To już to.
"Wow".