• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Coś wiadomo czy są/kiedy będą w polskich salonach? Dziś byłem pod lubelskim i nie było jeszcze.

Jest test Chrisa Harrisa na Top Gear. Ogólna konkluzja, że jest bardzo dobrze, ale gorzej niż w M3.

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

Coś wiadomo czy są/kiedy będą w polskich salonach? Dziś byłem pod lubelskim i nie było jeszcze.

Carserwis będzie ją miał prawdopodobnie 2 lipca... Ale to wariant optymistyczny, choć dość realny.

- - - Updated - - -

Śmigam co tydzień do Anglii i nie widziałem jeszcze żadnej Giulii. Niemcy, Holandia, Belgia. Nic.

A niby skąd miały by się wziąć na ulicach? Oficjalnie żaden "zwykły" zjadacz chleba jeszcze normalną ścieżką jej nie dostał. Jak ludzi odbiorą zamówione to się pojawią na drogach.

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem 159 wygląda przy Giuli bardziej oryginalnie, wiadomo projekt ma 11 lat, egzemplarz ze zdjęcia nie ma lsniacego lakieru, i auto opatrzone ale te lampy, nadmuchane nadkola, tyl tez nie do pomylenia z innym autem. Giulia naprawdę ladny samochód,ale wszyscy czujemy sie trochę rozczarowani (chociaż niektórzy sie nie przyznają),bo spodziewaliśmy sie czegoś na ksztalt konceptu na zdjeciach. Kropka.

pełna zgoda kolego, z tym, że model z wizualizacji miałby sens bez tych idiotycznych kół bez opon, to są chyba 22", ciekawe jak tym jezdzić po ulicach miast bez uszkodzenia sobie kręgosłupa...
ale auto ogólnie piękne, to była ta wyśniona piękna nowa alfa:)
Niestety, nie będzie. Księgowi wygrali starcie z marzycielami.

- - - Updated - - -

Takie prawa rynku, ludzie mają już tak wyprane łby reklamami liftingów które spowodują że kupując dane auto znowu będą "wyjątkowi i nietuzinkowi" że nie widzę innej opcji. Nikt nie kupi auta w którym lift sprowadzi się do silnika, wyposażenia czy innej tapicerki, sąsiad ma zbierać szczękę z ziemi i koniec a silnik czy wnętrze raczej go nie zainteresuje bo tego nie widać ;)

z kolegą również się zgadzam, choć ze smutkiem.

459.jpg

Wysłane z mojego LG-H818 przy użyciu Tapatalka

W lipcowym Quattroruote - prova su strada - AR GIULIA QV oraz "E ora la Stelvio".

Do tego czasy na torze Vairano:

1'16"88 QV
1'17"45 M3
1'21"05 S Q4

1'26"16 GIULIA 2.2D
1'27"20 XE 2.0D

Mnie wychodzi 9%.

a dokladniej 9.38%. Pytanie tylko czy dealerzy zdecydują się na taką obniżkę czy zwiększą sobie marzę. Jednak nawet w drugim przypadku łatwiej będzie negocjować lepszą cenę

http://www.topgear.com/videos/chris-harris-drives/chris-harris-drives-alfa-romeo-giulia-quadrifoglio

A tu link.
Ogólnie jak wyżej - jest dobrze, ale według Chrisa trochę gorzej niż w M3.

Chris trochę sobie przeczy. Raz mówi, że silnikowi trochę brakuje przy przyspieszaniu i tworzy to atmosferę braku mocy kilka minut później mówi, że silnik się pięknie wkręca na obroty.

Jestem w stanie zrozumieć ten niuans, ale to też świetnie odzwierciedla charakter Alfy - takiej pięknej kapryśnej prostytutki ;) a Chris chyba nie lubi Włoszek i woli jednak niemieckie auta i stąd to niezdecydowanie w ocenie.

Chris jest b.dobrym dziennikarzem moto, ale nadal - subiektywnym, jako że jest to jego osobista ocena. Ważne jest to co mówią czasy okrążeń na coraz to kolejnych torach, bo w tej klasie to jest tak na prawdę ważne.

Czy dobrze zrozumiałem, że Chris określił silnik jako najlepszy w klasie turbo?
To, że doczepił się braku kopa z momentu na niskich obrotach jest akurat dla mnie zaletą - silnik kręci się wysoko i ma charakterystykę zbliżoną do wolnossącego :)
To na pewno lepiej, niż kop z momentu, a potem słaba/krótka góra. Wystarczy spojrzeć na Ferrari z turbo - mają moment obcinany przez ECU na niższych biegach i niższych obrotach, właśnie po to by harmonijnie rozwijać moc (jak wolnossący).

Dla mnie ten tekst to jakaś parodia - najpierw się jara, że się fajnie wkręca na obroty, a potem marudzi, że nie ma dołu. Albo testuje podstawowego diesla w automacie, albo jeździ benzynową wersją "performance car" z ręczną skrzynią biegów - gdzie nikt nie będzie się bał trzymać silnika odpowiednio wysoko.

Amortyzatory
Powrót