• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Słabo i archaicznie to chyba zbyt mocno powiedziane, szczególnie że nie jest to najkorzystniejszy lakier w 159. Dodatkowo mogła być 9 chociażby brudna po trasie vs wypolerowana Giulia.

Jak chcesz to módl się ale to raczej zależy od inżynierów czy samego projektu/wykonania niż wiary. :)

BTW, a jak wygląda sprawa rodzinnego kraju w kwestii podatków? Przecież tam zawsze powyżej 2 litrów była masakra (choćby dlatego powstał silnik 2.0 V6 TB), Włosi nie lubią kopciuchów i będą kupowali Pb czy AR olało ten temat po prostu?

No cóż, to i ja się pochwalę. W sobotę w Bergamo jeździłem Gulią (ok 35 km), wersja 2,2 180KM. Kolor zewnętrzny (granatowy) - kwestia gustu. Kolor wnętrza czarny dla mnie taki sobie, oglądałem w muzeum Alfy - jasną skórę i dla mnie to jest to.) Prowadzi się bardzo dobrze, choć mała kierownica w porównaniu z 159 robi różnicę. Trzyma się wspaniale i skręca jak po szynach. W środku bardzo ergonomiczna. Cieszy mnie zakrywany schowek (miejsce) na "kubek". Ogólnie opinia bardzo dobra, choć ceny powalają. Wersja 2,2 150KM w wersji standard 35500 Euro (+dodatkowe wyposażenie 38350), wersja 2,2 180KM podstawa 43000 Euro (+wyposażenie dodatkowe 53800).
Jakoś nie wychodzi mi wklejenie zdjęć, po powrocie do domu opiszę wersje proponowane (na razie) przez dilerów. Co od razu zwraca uwagę to cichość pracy (na zewnątrz i wewnątrz) choć to diesel.
Nie mów że we Włoszech aż tyle kosztuje Giulia.W Belgii dobrze wyposażona 2.2 180km w automacie jakieś 47 tys. Euro Jak ktoś chcę może sobie zobaczyć tutaj
http://carconfigurator.alfaromeo.com/fr_BE/Giulia/

[tak na marginesie jak cokolwiek w kolorze czarnym może kojarzyć się z metalem].

no mam taki koszyk metalowy, czarny, na rower własnie. Mogę zamieścić jego zdjęcie, jeśli chcesz. Kwestie oceny elegancji daruj sobie: to są subiektywne wrażenia, dla mnie 159 przebija zdecydowanie napakowaną i zerżniętą z beemy trójki bryłę Giulii. Nie widzisz uderzających podobieństw? szkoda. Wiemy, wiemy, dla auta tylnonapędowego sedana, taka bryła jest optymalna, tak mówią. OK.
Nie wpieraj jednak na siłę, jakie to piękne auto powstało. Nie jest piękne. Niestety.

- - - Updated - - -

Słabo i archaicznie to chyba zbyt mocno powiedziane, szczególnie że nie jest to najkorzystniejszy lakier w 159. Dodatkowo mogła być 9 chociażby brudna po trasie vs wypolerowana Giulia.

:)

Racja, kolego Szkaradnik.

BTW, a jak wygląda sprawa rodzinnego kraju w kwestii podatków? Przecież tam zawsze powyżej 2 litrów była masakra (choćby dlatego powstał silnik 2.0 V6 TB), Włosi nie lubią kopciuchów i będą kupowali Pb czy AR olało ten temat po prostu?
Płaci się bollo w zależności od mocy, emisji i regionu gdzie mieszka właściciel. W Emilii Romani wersja 150 konna kosztuje 300 euro rocznie. Koszty się robią powyżej 200 koni bo każdy kilowat mocy kosztuje 20 euro podatku.

Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Jeśli 159 ze zdjęcia jest w tym odcieniu kawy z mlekiem to uważam, że jest to najładniejszy lakier 159. Kolor Giulii z porównania przeciętny.
Jak chcesz to módl się ale to raczej zależy od inżynierów czy samego projektu/wykonania niż wiary. :)

Do wszystkiego w życiu podchodzisz tak dosłownie?

Włosi nie lubią kopciuchów

Nie wiem, skąd ta teoria - tam jeżdżą głównie klekoty i sporo LPG - na benzynie chyba tylko Ferrari :).

- - - Updated - - -

Pytałem o układ jezdny (przesiadka z FWD na RWD) bo testowałem swojego czasu E81. Nie czuć było kompletnie, że Bawaria ma napęd na tył

Ja nie miałem bezpośredniego porównania ze 147, tylko z Julką (a 147 ostatni raz jeździłem w 2011 :) ), ale od Giulietty jedynka jeździ dużo fajniej, tylko zakręt musi być odpowiednio ciasny ;).

435.jpg
436.jpg

Moim zdaniem 159 wygląda przy Giuli bardziej oryginalnie, wiadomo projekt ma 11 lat, egzemplarz ze zdjęcia nie ma lsniacego lakieru, i auto opatrzone ale te lampy, nadmuchane nadkola, tyl tez nie do pomylenia z innym autem. Giulia naprawdę ladny samochód,ale wszyscy czujemy sie trochę rozczarowani (chociaż niektórzy sie nie przyznają),bo spodziewaliśmy sie czegoś na ksztalt konceptu na zdjeciach. Kropka.

Ale jak tak wyglądała by Giulia jak ten koncept to kto kupowałby widelce :)

Swego czasu napisałem inną teorię, nieskromnie powiem że chyba najlepszą - Giulia jest stworzona pod lift ;) Niby ludzie zawiedzeni ale i tak pójdą do salonów a dzięki temu można co rok-dwa klepać jakiś lifting jak konkurencja. Już właśnie 159 uwidoczniła ten problem, w niej nie dało się nic poprawić a to w dzisiejszych czasach paradoksalnie spisuje taki produkt na straty. Zastanówcie się ile razy oglądając lifting innego auta w gazecie itp. pomyśleliście "to fajne, tamto z dupy", ile razy widzieliście pełny lifting w którym poprawiono wszelkie niedociągnięcia? Nigdy...? ;)

- - - Updated - - -

Nie wiem, skąd ta teoria
Radek, zwróć uwagę na znak na końcu zdania, to było pytanie a nie stwierdzenie ;)

chcesz powiedzieć, żę alfa znowu zżyna pomysł od szwabów, np z audi? Co dwa lata zmienia klamkę, listewkę i już jest niowy model? :D

Takie prawa rynku, ludzie mają już tak wyprane łby reklamami liftingów które spowodują że kupując dane auto znowu będą "wyjątkowi i nietuzinkowi" że nie widzę innej opcji. Nikt nie kupi auta w którym lift sprowadzi się do silnika, wyposażenia czy innej tapicerki, sąsiad ma zbierać szczękę z ziemi i koniec a silnik czy wnętrze raczej go nie zainteresuje bo tego nie widać ;)

Takie prawa rynku, ludzie mają już tak wyprane łby reklamami liftingów które spowodują że kupując dane auto znowu będą "wyjątkowi i nietuzinkowi" że nie widzę innej opcji. Nikt nie kupi auta w którym lift sprowadzi się do silnika, wyposażenia czy innej tapicerki, sąsiad ma zbierać szczękę z ziemi i koniec a silnik czy wnętrze raczej go nie zainteresuje bo tego nie widać ;)

Dokładnie tak jest, szczególnie w przypadku droższych aut. Ma byc widać, ze to nowe. Nikt nie wywali worka siana na auto, które juz jest "stare". W przypadku tańszych aut nie ma to takiego znaczenia, co doskonale pokazuje punto. Ile to już lat klepią, a nadal się sprzedaje.

Dokładnie tak jest, szczególnie w przypadku droższych aut. Ma byc widać, ze to nowe. Nikt nie wywali worka siana na auto, które juz jest "stare". W przypadku tańszych aut nie ma to takiego znaczenia, co doskonale pokazuje punto. Ile to już lat klepią, a nadal się sprzedaje.
O to chodzi, golić "frajerów" z kasy ile się da liftami, tabletami i innymi duperelami a reszta niech ma jakiś ochłap aby tylko był, do tego się to w skrócie sprowadza. A że czasem te ochłapy wychodzą całkiem fajne to inna sprawa, szczerze mówiąc patrząc na wyposażenie nowego Tipo w wypasionej wersji nawet bym nie spojrzał na coś innego.

Jakby lifting Giulii miałby wyglądać tak jak liftingi Giulietty to ja za nie dziękuję.
Każdy z nich udowadniał że lepiej już było. Ostatni lift to już takie chwytanie się brzytwy.

Sent from my SM-G928F using Tapatalk

no mam taki koszyk metalowy, czarny, na rower własnie. Mogę zamieścić jego zdjęcie, jeśli chcesz. Kwestie oceny elegancji daruj sobie: to są subiektywne wrażenia, dla mnie 159 przebija zdecydowanie napakowaną i zerżniętą z beemy trójki bryłę Giulii. Nie widzisz uderzających podobieństw? szkoda. Wiemy, wiemy, dla auta tylnonapędowego sedana, taka bryła jest optymalna, tak mówią. OK.
Nie wpieraj jednak na siłę, jakie to piękne auto powstało. Nie jest piękne. Niestety.

- - - Updated - - -
.

A może sam sobie i nam w końcu daruj to trolowanie.

Nie pouczaj w kwestii gustu, zwłaszcza robiąc to samo - powtarzając co kilka postów to samo.

Wiemy, że Ci się niepodoba i starczy.

I napisz, jak już tak musisz, ale jak ją zobaczysz - jak niektórzy z nas, np. pod słońcem Italii obok pięknego RZ, i Giulii nuova super 1300.

Pozdrawiam pozostałych i wracam nad morze.

Che Bella Italia e Giulia.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót