[Giulia] Alfa Giulia- 2015

Ostatnia edycja:
Ludvigus , Mercedes z audytu podobnie jak ta Giulia okazał się odmianą szarości :D . Alfa w lakierze Grigio lipari czy Imola Titanium ? :)

Ostatnia edycja:
bartas, nie barat ;)

No ale tak jak jeden woli FWD, drugi RWD, tak samo skrzynie. Nie ma co się sprzeczać, ważne żeby był wybór :)

To prawda, panie Borat ....... :)))))

W Auto świecie piszą o Giulii na pięć gwiazdek.... choć, klasyka panowie, narzekają na... spasowanie elementów wnętrza:)))))) Czyli chyba wszystko po staremu:P)

- - - Updated - - -

waga Julii, jak czytam w tym Auto Świecie, to ponad 1500 kg. Podobno 159 była taka strasznie cieżka a tutaj przecież to ta sama waga, plus minus, nawet więcej niż 159 turbobenzynowa, bo tak było chyba 1400 albo mniej....

Tylko pewnie w AŚ podają wagę diesla 2.2, więc można porównać do wagi 159 2.4. Ja gdzieś słyszałem u testujacego że benzyna ma być poniżej 1400 kg ale nie dam sobie ręki uciąć.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

No tak, to waga 2.2 diesla, 180 KM, taki dostali..... 1529 chyba kg, z pamięci piszę. To moc słabsza od 159 2.4, która ma chyba 210 KM, prawda? Moment nieznacznie lepszy w Julii....
Całe to gadanie o ciężkiej 159 między bajki trzeba włożyć.

No nie wiem czy tak między bajki, moja wg dowodu waży 1680 kg czyli sporo. A4 B8 ważyło maksymalnie 1650 ale to chyba z 3.0 na pokładzie. Chociaż tutaj nie o liczby się rozchodzi tylko odczucie subiektywne kierowcy. Ja tam trochę czuje ten przód nurkujacy.

Ale to bez znaczenia, chce zobaczyć pełny konfigurator i polska cenę benzyna + automat. QV pozostaje na etapie mokrych snów. [emoji14]

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Anderson, Nie porównuj mocy tylko osiągi. Bo 180konna Giulia lepiej przyspiesza niż mocniejsza o 30KM 159, a 200KM benzyna ma mieć dużo lepsze osiągi niż 260KM benzyna V6 w 159.

Liczy się efekt końcowy i myślę, że Giulia będzie lepiej i zwinniej się prowadzić niż jej starsza siostra :)

- - - Updated - - -

A4 B8 ważyło maksymalnie 1650 ale to chyba z 3.0 na pokładzie.
Paaaanie, 1765kg w dowodzie wbite! :) A jeśli nie jest całe wyposażenie wzięte pod uwagę to jeszcze z 50kg spokojnie trzeba dodać...
Auto idzie ładnie, bo i napęd i silnik dobry, ale ciężki przód czuć jednak i brakuje mu tej lekkości co w BMW.

Giulia 2.2 ma zapowiadaną również moc 210 KM.

I jest RWD lub Q4.

159 po premierze w 2005 r. lekka nie była, dlatego w 2009 przy okazji jej liftingu nieco ją odelżono (z tego co pamiętam ok. 45-50 kg na zawieszeniu) i zwiększono moce silników (w 2.4 z 200 na 210 KM - przy czym tamten silnik, jak wiadomo, ma 5 cylindrów).

Ostatnia edycja:
Nie wiem, czy to już to ktoś zamieszczała, ale na włoskiej stronie http://carconfigurator.alfaromeo.com/it_IT/Giulia/ można już konfigurować Giulie. Są dwie wersje Giulia i Giulia Super niestety do wyboru jest tylko silnik diesla 2.2. Cena od 35.500 do 43.000 EURO w wersjach bez dodatków i pakietów.

Nie wiem, czy obecnie koszty utrzymania automatów są wyższe... Na pewno zakup i to decyduje bardzo często o wyborze manuala nad automatem (w Giuli to 2k EUR). Ale w automacie np. dwumas nie dostaje tak mocno jak w przypadku skrzyni manualnej - nie da się 'strzelać' ze sprzęgła, a auto płynniej dołącza napęd, czy redukuje przy bardzo niskich obrotach (a człowiek za leniwy, żeby tak co chwilę zmieniać biegi ;)

.

a od kiedy to w skrzyni automatycznej z konwerterem a taka będzie w giulii są koła dwumasowe :confused:

No tak, to waga 2.2 diesla, 180 KM, taki dostali..... 1529 chyba kg, z pamięci piszę. To moc słabsza od 159 2.4, która ma chyba 210 KM, prawda? Moment nieznacznie lepszy w Julii....

Giulia 2,2 180 waży 1375 kg. Więc nie pisz więcej z pamięci...

159 2,4 w najlżejszej wersji to 1630 kg. Sama waga i różnica mocy nic tutaj nie mówi choć i tak Giulia wypada lepiej w kwestii KM/kg.
Pojeździj sobie 159 2,4 po ciasnych zakrętach i zobaczysz, że to 200/210 KM można sobie wtedy schować...

To różnica kolosalna względem 159. Moja 1.9 z Q-Troniciem waży ponad 1700kg wg pomiaru na wadze, pomimo że w dowodzie mam 1665kg. Więc obstawiam, że Giulia z 136KM dieslem będzie miała z pewnością znacznie lepszą dynamikę niż 159 z 1.9 150KM, a 2.2 180KM też będzie lepiej jeździł niż 2.4 210KM.

Kolejny test, tym razem niemieckiego Auto motor und sport. http://www.auto-motor-und-sport.de/...t-alfa-romeo-giulia-22-jtdm-16v-11250833.html

"Der Innenraum lädt klar gegliedert und mit angenehmen Materialien ein; das Qualitätsniveau liegt etwa zwischen 3er BMW und Audi A4" - Wnętrze jest jasno wykonane i z przyjemnych materiałów; poziom jakości jest pomiędzy BMW serii 3 i Audi A4.

Co by nie mówić skoro niemiaszki chwalą jakość to musi być dobrze :)

Chyba po prostu wyszedł im bardzo dobry samochód i malkontentom zamyka jadaczki. Teraz oby dobrze poszło z marketingiem, obsługą klientów, salonami, itd. No i na przydałyby się kolejne modele bez obsuwy.

No i na przydałyby się kolejne modele bez obsuwy.

Przydało by się zarabiać wincyj! :-)

Świeży film - 2.2 JTDm2 180 KM - start silnika z podniesioną maską - ciekawe czy ta plastikowa puszka po lewej od silnika to puszka filtra powierza:

A na deser przejazd byłego japońskiego kierowcy wyścigowego z Tokyo - Akihiko Nakaya https://www.youtube.com/watch?v=sT9aNKUVGOA - dźwięk tej QV-ki podczas zmiany biegów jest boski!

L.

Amortyzatory
Powrót