Akcje serwisowe.

Nn o właśnie teraz mam tak, że jak gadam przez telefon, wyłączę silnik, wychodzę z samochodu, otwieram drzwi, a radio jest włączone a rozmowa na BT

daje znac, jakies tam problemy z lacznoscia AA w nowym firmwarze radia okazaly sie nie po stronie radia - akurat Automate na mojej glownej komorce sie zupdatowal i cos sie zchrzanilo - we flow ktory sobie napisalem do wymuszania polaczenia WiFi z routerem auta (ktory jest bramka WiFi dla Android Auto bez kabla) - cos sie dodalo w polaczeniu WiFi i flow sie wywalal i przestawal dzialac. usunalem artefakty z tego flowa i wszystko smiga dobrze.
generalnie roznicy w dzialaniu 080.xxx.xxx a 085.xxx.xxx nie zaobserwowalem, no ale wg opisu ma ten nowszy jakies poprawki na stabilnosc radia.

Wydaje mi się że mam w miarę aktualny soft, natomiast po zatrzymaniu samochodu otwarcie drzwi kierowcy skutkuje u mnie natychmiastowym wyłączeniem systemu infotainment - muzyka, ekran - wszystko out. Otwarcie jakichkolwiek innych drzwi nie zmienia nic, muzyczka gra dalej. Czy tylko ja tak mam? bo jest to trochę frustrujące...
Jedyne co zauważyłem to nowe ikonki na wyświetlaczu między zegarami i radio DAB mniej zrywa, ale może to efekt placebo.

przeciez pisalismy ze tak jest i bylo. zmiana dotyczyla wylaczenia radia gdy prowadzi sie rozmowę, zrobi to dopiero jak przelaczysz w telefonie na sluchawke czy głośnik telefonu.

wersje softu sobie mozesz sprawdzic jest w menu aktualizacji.

Wydaje mi się że mam w miarę aktualny soft, natomiast po zatrzymaniu samochodu otwarcie drzwi kierowcy skutkuje u mnie natychmiastowym wyłączeniem systemu infotainment - muzyka, ekran - wszystko out. Otwarcie jakichkolwiek innych drzwi nie zmienia nic, muzyczka gra dalej. Czy tylko ja tak mam? bo jest to trochę frustrujące...
Jedyne co zauważyłem to nowe ikonki na wyświetlaczu między zegarami i radio DAB mniej zrywa, ale może to efekt placebo.

A czy to nie jest ustawiana opcja?
Strona 245 instrukcji:
System
Aby wejść do funkcji „System”, należy
wybrać ją, obracając pokrętłem Rotary
Pad i włączyć poprzez naciśnięcie tego
pokrętła. Gdy wybrana jest ta funkcja,
można wprowadzić zmiany
w następujących ustawieniach:
Automatyczne Włączanie Radia;
Opóźnienie wyłączania;
Aktualizuj oprogramowanie;
Aktualizacja map;
Usuń dane osobowe;
Przywróć ustawienia.

Zalogowałem się dzisiaj na stronę Moparu, a tam:

kampania.jpg

Miał może ktoś z Was coś podobnego (Giulia 2017)?

EDIT, zalogowalem sie przez profil googla a juz myslalem ze cos nie tak z serwisem FCA (ciekawe dlaczego). nic nie wyskakuje. z domu sprawdze jakie to kampanie ostatnio dodali

Ostatnia edycja:
Jest kampania na przewód hamulca w okolicy pompy i druga na tempomat.

to chyba jakieś starocie, pewnie te 8231 i 8238

patrze teraz i w Alfie wyskakuje jeszcze nowość 8242 coś na Body Computer ale w żadnym języku nie ma jeszcze słowa opisu a po polsku jeszcze nawet nie ma na liście (sprawdzam jesze angielski i włoski bo tam najpierw się pojawiają). widocznie dopiero jest placeholder i wkrótce coś tam wpiszą. oprócz tego te co były wcześniej, z tych kilku ostatnich to 8232 (lusterka zew), 8233 (koła tylne), 8335(filtr paliwa diesel) i 9239 (prowadnice siedzeń).

to chyba jakieś starocie, pewnie te 8231 i 8238

patrze teraz i w Alfie wyskakuje jeszcze nowość 8242 coś na Body Computer ale w żadnym języku nie ma jeszcze słowa opisu a po polsku jeszcze nawet nie ma na liście (sprawdzam jesze angielski i włoski bo tam najpierw się pojawiają). widocznie dopiero jest placeholder i wkrótce coś tam wpiszą. oprócz tego te co były wcześniej, z tych kilku ostatnich to 8232 (lusterka zew), 8233 (koła tylne), 8335(filtr paliwa diesel) i 9239 (prowadnice siedzeń).
A ja właśnie dzisiaj zostawiłem auto w ASO na wgranie 4 aktualizacji, które pokazały się po podłączeniu komputera kilka dni temu przy okazji przeglądu przy 15 tys. km. Zamiast 4 widocznych w systemie aktualizacji, ASO wgrało mi tylko jedną, bo trzech pozostałych nie dało się pobrać bez pisanie uzasadnienia, jaki problem występuje w aucie, a ja żadnego problemu nie zgłaszałem, bo żadnego problemu nie mam. Jedną z tych 3 niedostępnych dla mnie aktualizacji jest właśnie 8242, która dodatkowo zawiera informację "kampania nie w pełni zrealizowana" i nawet szef serwisu nie wiedział, o co chodzi i obiecał oddzwonić, jak się dowie, o co kaman. Daj znać, jak będziesz wiedział coś więcej na temat aktualizacji 8242, bo mnie też ona intryguje.

Moja maszyna jest od tygodnia w serwisie, drugie podejście, poprzednio stał dwa tygodnie i niewiele zdziałali. Po skanowaniu wszystkich centralek, praktycznie każda zgłasza problem z siecią CAN. Dodatkowo podczas ciągłej jazdy 6-7 h zakleszcza sie zawór rozprężny klimatyzacji. No i najważniejsze, fotel kierowcy miażdży nogi pasażera na tylnej kanapie, tu należy problem zgłaszać na telefoniczną linie AlfaRomeo, w Czerwcu miała być poprawka dot. fotela.
Dostałem informacje ze producent na bieżąco wykonuje aktualizacje, a serwis wgrywa do mojej maszyny i testuje. Na dzień dzisiejszy nic im nie wychodzi.
Jako zastępcze dostałem BMW SERIA 5 G30 LIMUZYNA 520D 190KM ze Stycznia tego roku. Już kilka razy nie zadziałały czujnik parkowania i o mały włos rozwalił bym zderzak. Informacja o korkach nie działa, wybieranie głosowe dostępne ale nie w j.polskim. Generalnie jak macie jakiś problem to zgłaszajcie na infolinie producenta, przyśpieszy to wykonanie aktualizacji.

Czy możesz coś więcej napisać o tym? Miałem problem z klimatyzacją po dłuższej jeździe. Czy możesz opisać objawy?

[MENTION=64069]anAlfaBeta[/MENTION] tez to mial kilja tyg temu temu przy upalach i dlugiej jezdzie autostrada, moze on cos podpowie

@anAlfaBeta tez to mial kilja tyg temu temu przy upalach i dlugiej jezdzie autostrada, moze on cos podpowie
być może ale ostatnio praktycznie w ogóle się nie udziela. Martwię się o niego mimo naszej permanentnej różnicy zdań :)

Czy możesz coś więcej napisać o tym? Miałem problem z klimatyzacją po dłuższej jeździe. Czy możesz opisać objawy?

Zgłoś to na zielona linie AlfaRomeo ( zgłoszenie do aso skutkuje tym, ze patrzą na cienie jak na UFO )

7-8 h w moim przypadku autostradowa ciągła podróż. Zamarza przewód niskiego ciśnienia ( powrotny od zaworu rozprężnego do kompresora )
Nawiew wentylatora wkręca sie na max i dmucha temp. otoczenia. Trzeba sie zatrzymać postukać w zamarznięta rurkę, zawór stuknie i klima działa.

7-8 h w moim przypadku autostradowa ciągła podróż. Zamarza przewód niskiego ciśnienia ( powrotny od zaworu rozprężnego do kompresora )
Nawiew wentylatora wkręca sie na max i dmucha temp. otoczenia. Trzeba sie zatrzymać postukać w zamarznięta rurkę, zawór stuknie i klima działa.

Hmm brzmi dokładnie jak moja "przygoda" tyle, że ja poszedłem na obiad na dłuższy czas i może po prostu wtedy odmarzło czy coś w tym stylu.

Czy serwis się jakoś ustosunkował do tej konkretnej usterki? Tzn czy powiedzieli że to naprawią czy "muszą sprawdzić"?
Nie wiem czy to "znana" usterka czy przejadą się i stwierdzą, że wszystko działa. Zgłaszałem to jakiś czas temu ale oczywiście "wszystko działa". Od tamtej pory nie miałem ciągłej kilkugodzinnej trasy ale niedługo mi się taka szykuje i nie uśmiecha mi się znowu gotować.

Na tą chwile walczą z problemami sieci CAN.
Zgłoś to na zielona linię

Dzisiaj byłem na serwisie ze względu na rozłączanie się multimediów a w szczególności AA i okazało się, że jest na to kampania serwisowa 8242

Dzisiaj byłem na serwisie ze względu na rozłączanie się multimediów a w szczególności AA i okazało się, że jest na to kampania serwisowa 8242
A macie może jakiś dokładny opis tej akcji serwisowej?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót