Cholera, przepraszam, że tak zapytam, ale z tym wszystkim masz problemy w samochodzie, czy aktualizujesz bo coś wyszło? Są jakieś wymierne korzyści z tego, znaczy że w znany sposób dany sterownik, układ ma lepiej działać, czy co?
aktualizuję bo jest. z resztą te updaty firmwarów przez OBD (z Witech-a) i tak ASO wgrywa samo z automatu przy podłączeniu kompa, więc nawet jakbyś ich nie chciał (przynajmniej na gwrancji) to i tak dostaniesz (no chyba ze zrezygnujesz z gwarancji?).
Poza tym różne rzeczy poprawiają, chyba po to je robią, nie uważasz? Np ta poprawka dla PDC - sprawdziłem jak byłem na dymku, wreszcie jak tylko włączę stacyjkę to PDC się nie uruchamia, czekasz na kogoś chwilkę ale jesteś na Park, nie piszczy. Nawet takie mini poprawki cieszą.
Co do updatu firmwaru radia, to po wymianie radia (pierwsze radio było problematyczne, gubiło ustawienia, zrywała kamera cofania, były problemy z połączeniem się z telefonem (kilka próbowałem) z android auto) nowe już w miarę OK, choć kilka ewidentnie softwarowych niedoróbek jest.
w nowszym radiu zginęły mi strzałki nawigacyjne jak korzystam z nawigacji google maps przez Android Auto - to akurat dla mnie jest niefajne, bo jak dziecko śpi to mam wyłaczony głos z nawigacji, wcześniej ciągle kuła po oczach strzałka na wyświetlaczu pomiedzy zegarami, od czasu nowego radia niestety nie. liczyłem że może nowy firmware to przywróci, jednak nie. w nowym radiu (ale w starym też) czasem jak z AA słucham Spotify i zrobię rozmowę telefoniczną, to nie zawsze przywraca muzykę na głośniki, czasem zaczyna grać mi telefon w kieszeni (tak się dzieje na 2 różnych telefonach) - rozwiązaniem jest wybranie jakiegokolwiek numeru i od razu rozłączenie - przywraca muzę na BT i głośniki. Taki niuansiki, ale też fajnie by było gdyby np nowy firmware to poprawił. Ten który wgrali na pewno nie poprawia pierszej wymienionej rzeczy, ale moze drugą - będę testował.
Chyba tak aktualizacje mają działać ze poprawiają działanie jak jest opcja zaktualizować to czemu nie.. akurat w radiu to wydaje mi się fajny update którego Ci nie wygrają o ile nie powiesz że coś Ci się dzieje z autem
Ja się dziwię że aktualizacje nie są dostępne jak aktualizacje map do radia
tak dokładnie uważam, i do tego też nie rozumiem czemu aktualizacji nie dają przez net - w BMW podobno wszystko tak dostępne, każdy sam moze sobie aktualizować różne moduły przez USB
Święte słowa, jeżeli przy okazji nic się nie wysra
czyli zgadzasz się ale nie do końca

no wiesz, powinni to tak zrobić żeby się nie wysrało, a jak się wysra to powinien być ich problem.
Sorki za niekompetencję, a ten update odnośnie radia co konkretnie zmienia?
wklejałem przecież info z serwice newsa, widać potencjalnie może się starsza wersja zawieszać albo resetować, do tego inne 2 problemy.
ZGŁASZANA USTERKA
Klient zgłasza jedną lub więcej następujących usterek:
Samoczynne blokowanie się/ponowne uruchamianie się systemu (reboot) podczas jazdy.
Aktywne powiadomienia o fotoradarach, nawet jeśli nie korzysta się z nawigacji.
W momencie przełączenia połączenia z radia do telefonu radio nie wyłącza się (po przeprogramowaniu, wskutek przeniesienia połączenia na telefon radio wyłącza się po otwarciu drzwi).