Ś
Świstak_326
Guest
Piękna! 
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Powiedz mi ile zapłaciłeś za komplet eibach plus B6? Bo ostrzę sobie zęby na to, ale widziałem ogromne rozbieżności cenowe i już zgłupiałem.
Na początku nadmienię, że dla osób nie bawiących się w modzenie silników może to nie być do końca zrozumiałe, ale muszę się podzielić swoimi wrażeniami po odbiorze czerwonej.
Oczywiście, samochód nie jeździ. Ale nie dlatego, że jeszcze nie miałem czasu wymienić przewodów hamulcowych. Kolejny raz przekonałem się, że nie ma co wierzyć w robotę 'polskim rzemieślnikom'. Do rzeczy: o ile wiązka silnika jest zrobiona dość schludnie i cewki zapłonowe pasują bardzo fajnie do tego zastosowania, to kompletnie nie podoba mi się cała reszta. Milion razy pytałem ciągle 'wykonawcę' czy nie ma pytań, czy czegoś nie wie, nie rozumie i czy potrzebuje jakiejś podpowiedzi bo jednak przekopałem kilka tych 75tek w swojej krótkiej karierze. Zawsze wszystko było ok, bez wątpliwości. Dostałem z powrotem samochód, który nie ma prawa jeździć. Kolektor dolotowy jest zrobiony bez żadnego pomysłu, zamocowany na płaskowniku na sztuke przykręconym do szpilki kolektora wydechowego - do przeróbki, kompleksowej. Tym razem sam to zaplanuję. Króciec przepustnicy jest przyspawany w taki sposób, że linka przepustnicy nie bardzo ma jak dojść do swojego miejsca docelowego - inaczej niż chciałem. Czujnik temperatury powietrza w kolektorze dolotowym jest zamontowany przed przepustnicą zamiast w puszcze kolektora, gdzie jest cieplej ;-)
Generalnie powtarza się scenariusz pt. 'chcesz mieć dobrze - zrób se sam'. Ja za taką robotę (poza wiązką - mam nadzieję że poza tym że dobrze wygląda nie uwali mi nowego sterownika, cewek czy silnika) nie wziąłbym nic, bo jest to wykonane kiepsko. Nikomu nie polecę tego warsztatu. Nie będę na razie podawał nazwy, bo nie szukam wrogów, a pewnie za chwile by się okazało, że przecież chciałem tanio. Tak, ale samochód miał działać ;-) a pierwotna wycena sięgająca 5000 to był kosmos, szczególnie za ten zakres prac.
Przy okazji dowiedziałem się, że busso 'nie jest przystosowane do zapłonu wasted spark'. No komedia![]()
To nie kwestia polaków tylko kwestia podejścia do samochodów w dzisiejszych czasachnowe auto ma dobrze przyspieszać i mało palić- nic więcej się nie liczy.
Oj nie, mylisz się.... Nowe auto ma rozp...lać na kawałki sąsiada, ma mu ślinka cieknąć na jego widok a w głowie przewijać się mają takie epitety w kierunku właściciela że uszy więdną - wtedy polaczek-cebulaczek jest zadowolony z nowego auta, "bo temu (...) zza płotu gały z orbit wychodzą i kopara na ziemi leży".nowe auto ma dobrze przyspieszać i mało palić- nic więcej się nie liczy.
A ja jednak myślę, że jeszcze dużo czasu minie, zanim Polacy dojrzeją do 'młodych klasyków' i innych klasyków. Mentalność cebulaka każe myśleć, że passek b5 w tedeiku 90 konnym jest fajniejszy niż taka 30letnia alfa, bo przecież passat 'mało paly i ma klyme i nie wygląda jak z średniowiecza' (niczego nie umniejszając passatowi - ot taki sztandarowy przykład).
Jesteś niezawodny ... tak sobie siedziałem i myślałem kiedy malinowa 75 podzieli los poprzedniczek i proszę, trzask prask i wisi na sprzedaż kolejna skorupa.
Jesteś niezawodny ... tak sobie siedziałem i myślałem kiedy malinowa 75 podzieli los poprzedniczek i proszę, trzask prask i wisi na sprzedaż kolejna skorupa.
Ja kiedyś gadałem niezobowiązująco z mechanikiem , co by to do nauki RWD do zabaw było fajne - czyli : przede wszystkim jeździło i rzuciłem "może 75tkę " - to tylko się uśmiechnął, mówiąc żebym to co przy pucharówce czasu spędza pomnożył tak kilka razy przynajmniej i że jak ma stać to fajne auto, ale żeby jeździła regularnie w miarę - ponoć bez szans. Pewnie nie bez powodu nie jest zbyt popularna na trackdayach. Może w Italii gdzie porozpracowywane mają wszystko?
A może się myli? czy tylko o części chodzi czy co ? co nie tak z tym autem (75 ogólnie , nie te konkretne z wątku ) jest ???