[166] 2.5 v6 00r CF2 GRIGIO CHIARO

Oryginał działa bardzo dobrze. miałem w poprzedniej i bardzo chwaliłem. Gadasz na luzie jakby rozmówca siedział obok.

Kolejny update.

Tym razem wrzuciłem nowszy ICS na Beckerze BE-2580 z telefonem w kolorze srebrnym oraz ramkę dźwigni zmiany biegów z zapalniczką i przyciskami ( w tym dodatkowy przycisk ASR), ramka jest też srebrna. W ramach ciekawostki napiszę, że kolory panelu srebrnego w przed FL i po FL są inne. Przedlift ma ciemniejszy panel. Dolna ramka zostanie pomalowana na kolor ICS-a.

Szukam mikrofonu do 166 pod ICS.

Jest odwrotnie. Przedlift ramki ma bardziej szare, natomiast polift to typowy srebrny.

Przecież to jest to samo (w sensie ten sam kolor)

Dokładnie. Ja nie mogłem dostać od polifta z takim samym układem przycisków, i kupiłem od przedlifta i trzeba było prysnąć na srebrny.

Dzisiaj miałem chwilkę więc zabrałem się za dokończenie tematu oświetlenia wnętrza. Chyba każdy posiadacz 166 trafił kiedyś na to:

IMG_20160420_132558[1].jpg

Gdy pierwszy raz zobaczyłem lampkę wybuchłem śmiechem, brak odbłyśnika i żarówka 6W :D Świetny system doświetlania wewnętrznego słupków C. Od dłuższego czasu planowałem coś z tym zrobić. Szukałem odpowiedniej diody COB do wstawienia w miejsce żarówki i dzisiaj zalazłem to:

IMG_20160420_132606[1].jpgIMG_20160420_132613[1].jpg

Dioda ma świetne parametry a do tego ciepłe światło, na czym bardzo mi zależało, wchodzi idealnie w okienko wbudowane w światło. Przymiarki wyglądały tak:

IMG_20160420_132621[1].jpg

Chwilka lutowania, trochę kleju z pistoletu i diody zostały pewnie zamontowane w lampkach. Modyfikacja jest w pełni odwracalna. Plus połączenia zmontowałem z żeńskiej części szybko-złączek płaskich o szerokości 6 mm. Klej można odłamać palcami, i dioda wyjdzie z lampki. Zmontowana lampka wygląda tak:

IMG_20160420_143735[1].jpg

W razie problemów zawsze można wrócić do żarówek, ale wiem że już nigdy tego nie zrobię, bo efekt wygląda tak:

IMG_20160420_201656_HHT.jpgIMG_20160420_201719_HHT.jpgIMG_20160420_201733_HHT.jpgIMG_20160420_201812_HHT.jpg

Sorry za plamki na zdjęciach, ale szyby były całe w żółtym pyle , coś mi pyli na osiedlu ;)
Na żywo efekt jest 100x lepszy, w samochodzie jest widno jak w dzień, światło jest bardzo ciepłe i przyjemne. W tej chwili w aucie mam coś ok 800 lumenów, łączny pobór mocy nie przekracza 10W. Diody mają wysoką sprawność i w ogóle się nie nagrzewają. Ogólnie to polecam taką modyfikację bo wygląda fabrycznie a świeci nieziemsko, tak powinno być od początku z fabryki.

Kawał dobrej roboty, na pewno coś takiego zrobię u siebie :-)

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Przygód z Alfą ciąg dalszy. W piątek zabrałem się za std. serwis (olej, olej w skrzyni i świece + filtry). Odkręcam korek spustowy oleju w misie , wyciągam a tam do magnesu przyczepione takie coś:

IMG_20160422_161158.jpg

W oczach zrobiło mi się ciemno, w nogach miękko. Dla niekumatych: to jest 2 cm odcinek pierścienia zbierającego tłoka. Pierwsza myśl, no tak myślałem o 3.0 v6 no to czas sięgnąć głębiej do sakwy i ciągnąć nowy motor. Chwila pomyślunku, kawa i doszedłem do wniosku że nie dał bym rady wjechać na kanał z rozwalonym pierścieniem który wylądował by w misie, bo to oznaczało by połamaną/pekniętą tuleję któregoś z cylindrów, brak kompresji i niezliczone litry oleju spalane przez jeden z cylindrów. Odstąpiłem nawet od pomiaru kompresji, bo wiedziałem że silnik był raz remontowany przeze mnie i raz miał przygodę z pierwszym cylindrem u któregoś z poprzednich właścicieli. Wyciągnięty element musiał pochodzić z pierwszej naprawy.

Podejrzewam że ten odcinek pierścienia zalegał gdzieś w misie lub kanale olejowym przyczepiony do jakiegoś złogu, gdybym nie zastosował płukanki liqui moly przed wymianą oleju to pewnie nie znalazł bym tego elementu przyczepionego do korka.

Kilka spostrzeżeń:

1. Do skrzyni w 166 v6 należy lać tylko i wyłącznie Tutellę Synth 75W80, inne oleje mimo tej samej normy oraz klas lepkości/temperatury po prostu się nie sprawdzają. Miałem problemy z wbiciem 1 i 2 biegu na zimnej skrzyni , po zalaniu tutelli problem nie występuje.
2. Świece irydowe Denso 20TT idealnie sprawdzają się w V6, po 15 tyś km na PB i LPG wyglądały idealnie, zmieniłem na taki sam komplet w śmiesznej cenie 10 zł za szt. NGK platynowe nie sprawdzają się w moim silniku, miałem dwa komplety i dwa po 10 tyś km były w stanie klasyfikującym je na złom.

Udało się wpaść do TaniegoFiata po spinki progów, ogarnąłem szkody zrobione przez Polstarter podczas podnoszenia auta.

Podczas wymiany wyszło że na miejscach montażu spinek w progu pojawia się rdza. Rdza wychodzi również w miejscu łączenia progu z nadkolem przy tylnej osi po obu stronach oraz na rantach nadkoli.

W przygotowaniu jest kompleksowa metoda ogarnięcia tego tematu i zablokowania procesu korozji bez potrzeby malowania całych elementów. Dokładnie opiszę tu wraz z zdjęciami cały proces naprawy. Jeśli będą chętni skompletuję i sprzedam po kosztach całe zestawy naprawcze. Metoda ta nie będzie miała zastosowania w przypadku perforacji blachy lub dziur na wylot, to nie będzie zastępstwo za wspawanie nowych elementów, ale pozwoli skutecznie naprawić małe uszkodzenia i nalot rdzy własnymi siłami, niskim kosztem oraz bez potrzeby inwestowania w specjalistyczne narzędzia.

Co to za tajemnicza metoda walki ze rdzą? U mnie kwitnie próg właśnie przy tylnych drzwiach na łączeniu. Zastanawiam sie jak to ogarnąć?
Ile za te spinki?

Uff.. kamień z serca... Na bank po płukance sobie spłynął wraz z całym syfem - a magnes przy korku to po prostu idealne rozwiązanie ;)

Jestem ciekaw jak walczysz z rudą :) Śledzę temat i z chęcią zobaczę jak to ogarniasz.

Co to za tajemnicza metoda walki ze rdzą? U mnie kwitnie próg właśnie przy tylnych drzwiach na łączeniu. Zastanawiam sie jak to ogarnąć?
Ile za te spinki?

Musisz uzbroić się w cierpliwość. Do czerwca wszystko powinienem mieć ogarnięte.

- - - Updated - - -

Ile za te spinki?

Dostałem po 6 zł szt., oficjalnie są po 7 zł szt.

- - - Updated - - -

Uff.. kamień z serca... Na bank po płukance sobie spłynął wraz z całym syfem - a magnes przy korku to po prostu idealne rozwiązanie

Jestem ciekaw jak walczysz z rudą Śledzę temat i z chęcią zobaczę jak to ogarniasz.

Płukanka w tym silniku była 3-ci raz, dziwne że dopiero teraz wypłynęło, z drugiej strony olej był dość mocno zasyfiony. Z ciekawości przesączyłem zlany z misy olej przez szmatkę po to żeby sprawdzić czy aby tam innych kwiatków nie było. Na szczęście nic nie znalazłem.

Z rudą to napiszę dokładnie tak jak Gonzowi - musisz uzbroić się w cierpliwość, właśnie robię małe przymiarki, projekty i uzgadniam z kumplem nabicie środków do spraya.

Z majówki wróciłem na holu. Polstarter uszkodził przy wymianie alternatora kabel plusowy, który zaśniedział i stwarzał duży opór dla alternatora. Alternator zdechł. Wymienili mi na nowy + nowy kabel plusowy w ramach gwarancji. Tym razem nawet nie połamali progów :D

Dzisiaj udało mi się zrobić kompleksowy porządek z klimą, nareszcie chłodzi tak jak powinna i nie jest dwustrefowa ! Musiałem dostać się aż do nagrzewnicy i zdjąć wszystkie przewody klimy żeby to ogarnąć. Powodem słabego działania klimy i jednej strefy był niedrożny przewód wysokiego ciśnienia. Wysypałem z niego ok 50 gram kulek osuszacza. Wyczyściłem wszystkie przewody, założyłem komplet nowych oringów, wstawiłem nowy osuszacz Nilsensa, zrobiłem test szczelności, nabiłem i odgrzybiłem klimę. Wszystko razem zajęło 10h.

Ostatnia edycja:
Ale masz przygodę z tymi mechanikami.
Jak oceniasz valvoline 10w60 vs 10w40?

Ale masz przygodę z tymi mechanikami.
Jak oceniasz valvoline 10w60 vs 10w40?

To zależy do czego potrzebny Ci jest olej. 10W60 jest dobry jeśli często kręcisz silnik na czerwonym polu np. jeździsz sobie na "track day" , w normalnej eksploatacji index lepkości 60 jest całkowicie zbędny bo olej nigdy nie osiągnie temp. w której mógłbyś zerwać film. Co do samego oleju to lej co chcesz: Shell, Valvoline, Liqui Molly, Motul, Lotos, Orlen, GM. Zasadniczo to wszystko jest to samo. Oleje różnią się dodatkami i uszlachetniaczami które zapobiegają wytrącaniu się osadów, myją silnik z nagaru i zapobiegają szybkiemu przepracowaniu oleju. Pozostałe różnice są po prostu kosmetyczne. Po za dodatkami MOS2 i BestLube nic nie działa.

Może to kontrowersyjne zdanie ale temat " temat rzeka - jako olej lejecie" traktuję z przymrużeniem oka, bo prawie wszyscy którzy tam piszą posługują się terminologią o której nie mają zielonego pojęcia: estry, polifenole, magiczne dodatki i mixtury arhoil. Żadna z tych magicznych mikstur nie ma udowodnionego działania, nie ma żadnych niezależnych badań potwierdzających działanie tych dodatków. Taka sama sytuacja jest z olejami- nie ma badań udowadniających że olej marki A 10w40 jest wyraźnie znacząco i niepodważalnie lepszy od oleju marki B 10w40 (zakładając że oba oleje spełniają takie same normy i są w tej samej klasie).

Podsumowując temat oleju, lej co chcesz abyś możliwie często zmieniał olej.

- - - Updated - - -

Sam jeżdżę teraz na Liqui Molly bez MOS2 10w40 kupionym na www.galon-oleje.pl przed wymianą robiłem płukankę, zresztą info o tym masz kilka postów wyżej.

Ja do swojej V6 leję 5w50 valvoline. Chyba na nasz klimat to dobre rozwiązanie?

Ja do swojej V6 leję 5w50 valvoline. Chyba na nasz klimat to dobre rozwiązanie?

W Polsce od 4-5 lat nie było dużych mrozów typu -30 stopni. W ekstremalnie niskich temperaturach mniejszy parametr gęstości w spoczynku jest znacznie lepszy przy uruchamianiu silnika. Zimą i tak nigdy nie zaczynam jechać autem od razu, tylko odczekuję minutkę na postoju tak żeby trochę olej się zagrzał.

5w50 to pełen syntetyk zarówno Selenia 10w40 i 10W60 to półsyntetyki więc nie wiem czy stosowanie tego oleju ma sens w momencie gdy producent zaleca 10w40. Pamiętaj że v6 busso jest konstrukcyjnie luźno spasowane i gruby film olejowy jest potrzebny żeby zachować odpowiednią kompresję oraz smarowanie w wszystkich warunkach. Oleje syntetyczne mają o wiele cieńszy film olejowy. Jeśli Nic nie dzieje się z silnikiem, nie gubi oleju ani nie spala go przy częstej jeździe na czerwonym polu to możesz zostawić 5w50 ale nie wiem jakie może wywołać to skutki w dłuższym okresie czasu.

To zależy do czego potrzebny Ci jest olej. 10W60 jest dobry jeśli często kręcisz silnik na czerwonym polu np. jeździsz sobie na "track day" , w normalnej eksploatacji index lepkości 60 jest całkowicie zbędny bo olej nigdy nie osiągnie temp. w której mógłbyś zerwać film. Co do samego oleju to lej co chcesz: Shell, Valvoline, Liqui Molly, Motul, Lotos, Orlen, GM. Zasadniczo to wszystko jest to samo. Oleje różnią się dodatkami i uszlachetniaczami które zapobiegają wytrącaniu się osadów, myją silnik z nagaru i zapobiegają szybkiemu przepracowaniu oleju. Pozostałe różnice są po prostu kosmetyczne. Po za dodatkami MOS2 i BestLube nic nie działa.

Może to kontrowersyjne zdanie ale temat " temat rzeka - jako olej lejecie" traktuję z przymrużeniem oka, bo prawie wszyscy którzy tam piszą posługują się terminologią o której nie mają zielonego pojęcia: estry, polifenole, magiczne dodatki i mixtury arhoil. Żadna z tych magicznych mikstur nie ma udowodnionego działania, nie ma żadnych niezależnych badań potwierdzających działanie tych dodatków. Taka sama sytuacja jest z olejami- nie ma badań udowadniających że olej marki A 10w40 jest wyraźnie znacząco i niepodważalnie lepszy od oleju marki B 10w40 (zakładając że oba oleje spełniają takie same normy i są w tej samej klasie).

Podsumowując temat oleju, lej co chcesz abyś możliwie często zmieniał olej.

- - - Updated - - -

Sam jeżdżę teraz na Liqui Molly bez MOS2 10w40 kupionym na www.galon-oleje.pl przed wymianą robiłem płukankę, zresztą info o tym masz kilka postów wyżej.

No właśnie widziałem. Czy przy każdej wymianie oleju planujesz płukanie?
Co to testów olei silnikowych to jakiś czas temu znalazłem coś takiego. Nie znam Ruska więc ciężko mi to ocenić po samych zdjęciach ale wygląda, że warunkach danego testu nie wszystkie oleje reagują tak samo.
http://www.wykop.pl/ramka/2367418/b...jow-silnikowych-zdjecia-mowia-same-za-siebie/

No właśnie widziałem. Czy przy każdej wymianie oleju planujesz płukanie?
Co to testów olei silnikowych to jakiś czas temu znalazłem coś takiego. Nie znam Ruska więc ciężko mi to ocenić po samych zdjęciach ale wygląda, że warunkach danego testu nie wszystkie oleje reagują tak samo.
http://www.wykop.pl/ramka/2367418/b...jow-silnikowych-zdjecia-mowia-same-za-siebie/

Tak przy każdej wymianie oleju wrzucam płukankę Liqui Moly Engine Flush. Co do testu to nie jest on ani trochę miarodajny. Podgrzewanie oleju w naczyniu ma się ni jak do pracy oleju w silniku. Gość porównuje ze sobą różne klasy oleju i nie ma to najmniejszego sensu. To tak jak by wybierać najlepiej smakujące naleśniki podrzucając różne do góry i mierząc czas w jakim spadną na ziemię.

Prawdziwy miarodajny test: 10 silników np. 1.4 Tbi z tej samej partii produkcyjnej zamontowanych na hamowniach stacjonarnych w takich samych warunkach pracujące po kilka tysięcy motogodzin z różnymi obciążeniami i z kilkoma wymianami oleju, w różnych temperaturach. Uruchamiane wielokrotnie w niskich i wysokich temperaturach. Później rozbiórka i patrzymy co i jak wygląda w tych jednostkach i to nie gołym okiem a pod mikroskopem, ocena przez metalurgów, inżynierów, projektantów. Próba ślepa bez informacji o marce oleju. Materiały do testu pobrane z losowo wybranej partii od losowo wybranego dystrybutora. Oleje o tych samych liczbach winter i klasie lepkości oraz normie API. Wtedy mogę powiedzieć że jest to super miarodajny test.

Czas na update kosztorysu:

piasta tył280
bierznia abs tył0
wymiana uszczelki przednich prawych drzwi20
nowy komplet kluczy koła zapasowego50
nowe lusterko fotochromatyczne60
lakierowanie alufelg100
lakierowanie zacisków i głowicy30
nowe kratki nawiewów75
nowy plastik lusterka PP10
komplet świec NGK (cena zawiera koszta robocizny i diagnostyki ASO)600
nowa cewka 5-tego cylindra (cena zawiera koszta robocizny i diagnostyki ASO)600
nowy olej GM 10w40 6L + filtr100
nowy filtr kabinowy40
nowy filtr powietrza40
nowy olej skrzyni Valvo/Hipo/Valvo (płukanie skrzyni)120
ceramizer przekładni60
nowa chłodnica + płyn350
nowy korek zbiornika płynu wyrówawczego30
nowy przekaźnik kierunkowskazów30
gałka zmiany biegów drweno (do regeneracji)50
nowe nakładki na pedały50
nowy mieszek skrzyni zmiany biegów35
nowe poszycie podłokietnika20
układ zasilania 5V LM - 3w40
zestaw Bluetooth Avantree Cara200
nowe żarówki podświetlenia drzwi w5w led25
nowe żarówki postojowe T6W33
nowa żarówka kierunkowskazu1
nowy bezpiecznik 30A1
regeneracja odbłysników lamp przednich150
naprawa mocowania lampy pp30
atrapa przednia - nerki , używana50
logo zastępcze x219
naprawa czujnika ABS20
nowy układ wydechowy500
wymiana żarówek W1.2W10
nowe uszczelniacze kolektorów ssących20
serwis klimatyzacji140
linka hamulca ręcznego - tył50
rezystor dmuchawy30
nowe opony Goodride HV308 x4900
nowe wahacze górne TRW500
nowe wahacze dolne VEMA350
nowe spręzyny x4 KYB Excel G800
nowe amortyzatory x4 KYB Excel G800
nowe łączniki stabilizatora przód (TRW)110
nowe końcówki drażków kierowniczych (TRW)140
nowe poduszki amotyzatorów przód (Lemfolder)70
nowe wahacze górne tylne Delphi500
nowe tuleje wahacza dolnego tylnego (Poliuretany olkusz)210
nowe tuleje wahacza pionowego (Strongflex)170
nowe tuleje zwrotnicy (Lemfolder)150
nowe poduszki amotyzatorów tył (Lemfolder)300
nowe końcówki stabliziatora tył (TRW)190
nowe tuleje wahacza przedniego górnego (Strongflex)210
zregenerowana kierownica drewniana210
nowe lampy przednie600
komplet skóżanej tapicerki (granatowa) + czyszczenie450
używane manetki kierunków z tempomatem + czujniki100
nowe tarcze hamulcowe przednie (Brembo)600
nowe klocki hamulcowe przednie Brembo280
nowe klocki hamulcowe tylne ABS110
remont głowic (szlif gniazd zaworowych, planowanie, uszczelniacze zaworowe, nowe prowadnice zaworowe)2000
nowe simeringi wałków32
nowe uszczelki pod głowice220
nowa pompa wody250
nowe rolki prowadzące paska rozrządu110
nowy napinacz paska rozrządu210
nowy pasek rozrządu Contitech120
prostowanie i wyważanie felg 3x230
nowe emblematy przód + tył190
używany parownik klimatyzacji30
płyn wspomagania (prestone)60
olej (2x wymiana) 10w60 Valvoline 6l => 10w40 Valvoline 6l + filtry300
nowe żarówki Tungsram 120% H760
nowe uszczelniacze kolektora wydechowego60
nowy mechanizm mocowania lewarka zmiany biegów40
nowa osłona przegubu125
nowy termostat225
nowa sonda lambda Magneti Mirelli150
nowy pierwszy tłumik przelotowy250
nowa sonda lambda Bosch (Magneti Mirelli nie wytrzymało 2 miesięcy)300
nowe tarcze hamulcowe przednie ABE + Klocki550
układ dolotowy od 3.0 v6 + uszczelniacze400
lakierowanie nadwozia (przód, tył, boki, rama dachu, maska, klapa)1700
instalacja gazowa LPGTECH 326 + wtryski Barracuda + KME TwinTur + 2x LPGtech Pure3600
dwie nowe cewki Bosch580
nowe sprzęgło Valeo tarcza + docisk + łozysko oporowe + uszczelniacz wału corteco880
regeneracja skrzyni biegów + nowy dyferencjał + koło dwumasowe + uszczelniacz wału corteco

olej Gulf 10W60 - 6L + filtr oleju
nowe silentblocki wahaczy przednich dolnych, przednie
nowe gumy stabilizatora przód
nowy akumulator Varta Silver 85Ah/900
nowe linki hamulca ręcznego - Maxgear
nowy, zregenerowany alternator 120A
nowy napinacz paska wielorowkowego - Dayco
nowe rolki prowadzące paska wieloklinowego - Dayco
nowy pasek wielorowkowy - Dayco
nowe tarcze hamulcowe TRW
nowe klocki hamulcowe Bosch
zaciski hamulcowe (stan idealny)
nowe przewody hamulcowe elastyczne TRW
zwrotnice + piasty + łożyska (SKF)
przegląd tłumików, spawanie wieszaków, komplet nowych gum wieszaków
komplet uszczelniaczy przewodów klimatyzacji
olej Liqui Moly 10w40 - 6L + Filtr
dodatek do oleju Liqui Moly MOS2
nowy filtr powietrza
nowy filtr kabinowy
nowe świece zapłonowe Denso K20TT
olej do skrzyni biegów Tutella 75W80 Synth - 2L
ICS Becker 2580 z telefonem
ramka dźwigni zmiany biegów z przyciskiem ASR
drugi komplet felg aluminiowych 17' Speedline w stanie do regeneracji + napawanie, spawanie i prostowanie
nowe spinki progów 16 szt.
1920

170
100
60
370
125
650
210
90
50
200
70
550
60
400
126
10
130
38
40
45
60
70
180
70
350

128
Razem31893

Aktualny przebieg: 293 000 km.
Przebieg przed zakupem 247 000 km.
Ilość miesięcy od zakupu auta: 29.

Ostatnia edycja:
Przez 2,5 roku wpakowałeś 32 tyś + 5,5 tyś (cena auta). Możesz trafić do księgi rekordów Guinnessa !

Amortyzatory
Powrót