[166] 2.5 v6 00r CF2 GRIGIO CHIARO

Majstrowanie z dzisiaj:
- dodanie króćca do nowego kolektora dolotowego (podciśnienie reduktora),
- wymiana kolektora dolotowego (jeszcze bez dużej przepustnicy),
- przeróbka odmy na standardowy system - z filterków śmierdziało,
- reset ECU, przepustnicy i pełna adaptacja ECU z traską 100 km

Wychodzą kolejne prezenty i bonusy po wymianie skrzynki. Mechanik urwał gwint od odpowietrznika wyprzęgnika, który przez to nie był dokręcony i zapowietrzał sprzęgło. Teraz czeka mnie wymiana wyprzęgnika bo gwintowanie starego pod nowy zawór nie ma sensu. Dodaję tę usterkę do "hall of fame" tego partacza.

Siłownik wymieniony na nowy. Skrzynia chodzi jak nowa, wracam do strojenia mapy silnika i innych modyfikacji.

Dobrze, że Ci się udało :)
U mnie odma na 50% ogarnięta (czyli jedna z dwóch).

Czytałeś maile (PW)?

Pierwszy mod zrobiony:

spaliła mi się żarówka w lampie oświetlenia wnętrza z przodu obok wstecznego lusterka:
291.jpg

Żarówki są nietypowe halogen 12v 10W, postanowiłem zmienić oświetlenie w tym miejscu na LED.
Wcześniej podejmowałem takie próby - bezskutecznie. Każda żarówka LED która wchodzi do fabrycznej oprawki daje śmiesznie mało światła. Postanowiłem rozwiązać temat oświetlenia w tym miejscu w inny sposób. W sprzedaży są dość tanie i wydajne "wkłady" LED G4 pod oprawki do zabudowy np. w meblach. Znalazłem takie płytki które dają ok 190 lm przy poborze mocy 1.9W i o temp. światła 3000k (bardzo ciepła).

292.jpg

Średnica takiej płytki jest idealna - 30 mm bez problemu mieści się w otworach po standardowych żarówkach. Montaż zrobiłem na stałe przylutowując płytki LED bezpośrednio do blaszek zasilających fabryczne żarówki. Efekty:

181240-2_5_v6_00r_cf2_grigio_chiaro-cam00011.jpg

Zdjęcie nie do końca oddaje efekty, bo aparat w telefonie słabo radzi sobie w nocy, ale możecie wierzyć na słowo, że lampa świeci bardzo jasno.

Zalety:
- ładny ciepły kolor światła jak w oryginalnym oświetleniu
- znacznie większa moc - prawie 400 lumenów
- 5x mniejszy pobór energii
- minimalna emisja ciepła

LED-y działają dokładnie tak samo jak żarówki jeśli chodzi o ściemnianie / rozjaśnianie w trakcie otwierania drzwi i wygaszania instalacji po zamknięciu. Koszt modyfikacji - 18 zł (G4 kosztowały po 9 zł szt.) , czas 30 min. wraz z wycieczką do sklepu i montażem/lutowaniem.

Załączniki

• CAM00011.jpg
    CAM00011.jpg
    45.8 KB · Wyświetleń: 172
Ostatnia edycja:
Zalety:
- ładny ciepły kolor światła jak w oryginalnym oświetleniu
- znacznie większa moc - prawie 400 lumenów
- 5x mniejszy pobór energii
- minimalna emisja ciepła

Genialne :)
Lubię takie mody. Sam chętnie coś takiego zmajstruję, jak tylko znajdę czas. Faktycznie w ori jest ciemno, ale lubię ciepłe światło i dlatego nawet nie myślałem o ledach.

Widzę że mieszkasz w Białymstoku gdzie kupiłeś te ledy ?

jak żarówki w 147 są takie same, to już wiem co będzie kolejną rzeczy do zrobienia :)

jak żarówki w 147 są takie same, to już wiem co będzie kolejną rzeczy do zrobienia

Z tego co widzę to są dokładnie takie same lampki 156 i 147 mają takie same 166 ma identyczną, tak więc śmiało możesz sobie modzić lampkę oświetlenia. Dzisiaj zabieram się za bagażnik.

Marek Ty się tak nie ciesz, jesteś następny w kolejce :D W CF2 jest trochę zabawy z zrzutem mapy (2 pin układu 28F200 - EPROM zewrzeć do masy = wprowadzić sterownik w boot mode). Dopiero po tym można zrobić READ mapy, za to FLASH już normalnie bez kombinowania i wrzucimy mapę do Twojej czerwonej strzały :D Na szczęście Ty jesteś ogarnięty w elektronice w stopniu ekstremalnie zaawansowanym więc z zrzutem nie będzie problemów.

Twierdzisz że da się zczytać mapę podpinając masę do eproma?
Do 3.0 manua wgrałem plik z netu i działa, do automatu nie znalazłem a różni się więc muszę zgrać.
Możesz podać nr przepustnicy od vaga?
A jak powiesz mi gdzie przesunąć max rpm będę mówił Ci guru :)

Twierdzisz że da się zczytać mapę podpinając masę do eproma?
W mototronicu 5.x.x to jedyna opcja na zrzut mapy. Trzeba wprowadzić sterownik z w boot mode żeby zrzucić mapę przez interfejs np. Galetto. Alternatywą jest: wyjęcie sterownika silnika z auta, rozkręcenie, powierzchniowe wylutowanie kości EPROM 28F200 , wrzucenie tej kości do programatora i zrzut mapy. Taka procedura nazywa się zrzutem na stole.

Do 3.0 manua wgrałem plik z netu i działa
Bez wcześniejszego zrzutu mapy i sprawdzenia min. informacji o sumie kontrolnej flashowanie jest bardzo niebezpieczne, ciesz się że trafiłeś dobrą mapę i nie uwaliłeś sterownika/silnika.

do automatu nie znalazłem a różni się więc muszę zgrać.
Do automatu jest inna mapa, mam gdzieś czysty zrzut ale nie pamiętam czy do CF2 czy CF3, jaka Ci potrzebna ?

Możesz podać nr przepustnicy od vaga?
077133062A - średnica wewnętrzna 82 mm

A jak powiesz mi gdzie przesunąć max rpm będę mówił Ci guru
Żaden dostępny sterownik mapy do CF2/CF3 nie ma opisanego tego bloku, ale na podstawie grafu 2D znalazłem ten blok w mapie do 2.5 v6 CF2, wiem jak powinna wyglądać ta krzywa więc myślę że i u Ciebie znajdę. Podeślij mi mapę na PW postaram się podłubać w wolnym czasie.

- - - Updated - - -

Z ciekawostek:

Zamówiłem trochę gratów z Aliexpress:

1. Podstawka na dwie kości 28F200 z przełącznikiem.
2. Podstawa pod jedną kość 28F400 z przełącznikiem.

Chcę wstawić podstawkę w miejscu mocowania EPROMU 28F200 na płycie sterownika silnika i użyć jedne z powyższych rozwiązań żeby otrzymać dwie mapy. Czas przełączenia epromów w obu zestawach to 60ms więc da się przełączać mapy w locie. Zobaczę które rozwiązanie będzie łatwiejsze do zmieszczenia w obudowie i wdrożenia w moim sterowniku. Do przełączenia map chcę użyć przycisku STR, chcę się pod niego podpiąć :D

Dobre, ale nic się nie stanie jak tak w czasie pracy zamienisz eprom???

Nie, czas przełączenia to max 60 ms, sterownik nie zdąży nawet błędu wywalić. W inny samochodach z ME 5.2.x były stosowane takie mody.

Jeszcze raz bo nie kumam ;)
Podając +12 na pin b3 (mała kostka w nogach pasażera z pomarańczowym przewodem) wprowadzamy sterownik w boot mode.
Można wtedy wgrać mapę. A jak odczytać? dodatkowo masa na pin epromu?

Na stole to nie problem jak masz programator. Bardziej mnie interesuje opcja którą podrzuciłeś, zgranie mapy przez galletto.

Mapę którą wgrałem sprawdzałem programem emc2001. Nr sterownika zgadzał się.

No grubo. Szczerze to bardzo rzadko się zdarza żebym nie rozumiał o czym ktoś pisze ale to jest właśnie ten moment :sarcastic:

Podając +12 na pin b3 (mała kostka w nogach pasażera z pomarańczowym przewodem) wprowadzamy sterownik w boot mode.
Można wtedy wgrać mapę. A jak odczytać? dodatkowo masa na pin epromu?

Dokładnie, dodatkowo Masa do 24 pinu EPROM i masz odczyt z ECU czyli razem: +12v na B3 i - na 24 pin EPROM. Tylko pamiętaj, że sam port com w kompie musi mieć odpowiednie ustawienia bo ECU będzie Ci wyrzucać time out i nie zrzucisz mapy.

- - - Updated - - -

Mapę którą wgrałem sprawdzałem programem emc2001. Nr sterownika zgadzał się.
Numer sterownika nic nie znaczy, trzeba sprawdzić sumę kontrolną podaną w HEX. Jeśli zrobisz jakiekolwiek modyfikacje w wartościach mapy to jej suma kontrolna ulegnie zmianie i sterownik jej nie odczyta. Po wszystkich modyfikacjach zawsze trzeba zrobić korekty wartości w "pustym" bloku mapy tak aby suma kontrolna była taka sama jak w oryginalnym pliku. W ECM2001 masz nawet kalkulatory sum kontrolnych żeby to łatwiej zrobić.

Ostatnio wleciały: Nowy akumulator Varta Silver 85 Ah, nowe wycieraczki, nowy filtr kabinowy Filtron. W drodze: nowa nakładka progu lewa, kołki mocujące podłogę bagażnika, czujnik temperatury, plastiki komory silnika, kierunkowskazy w błotniki, korek wlewu oleju, korek zbiorniczka wyrówawczego płynu hamulcowego + kilka innych drobiazgów.

Amortyzatory
Powrót