• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Vernet VS. EPS - który termostat wybrać?

e tam
klientów naganiam tylko :lol:

A jak sprawdzić czy termostat jest dobry bez podlączania fury pod kompa bo nie mam takiej możliwości.

Mi Vernet łapie 70 st. i tak utrzymuje bez wachań w ASO twierdzą, że wszystko jest ok - że wskaźnik w kabinie jest tylko orientacyjny.

70 st. osiąga po ok 8 km jazdy 2-3 tyś/obrotów nom chyba, że postoi z pół godziniki to łapie 90 st. ale po ruszeniu zbija do 70 i przy włączonym nawiewie dużo dłużej dochodzi do tych temperatur.

Ostatnia edycja:
A te temperatury podajesz po szczytaniu z komputera czy patrzysz się na wskaźnik? - tam nie ma zaznaczonego 70C, a wskaźnik nie jest liniowy, więc jako narzędzie diagnostyczne jest do niczego....

Nie temperature podaje z deski na kokpicie - utrzymuje się pomiedzi 50 a 90 st.

Pokaż załącznik 40118

Wiem, że te wskaźnik ni jak się ma do rzeczywistej temperatury ale nie mam możliwosci podpiecia pod kompa.

A może się ktoś orientuje czy w 1.9 JTD 115 z 2004 są 2 czujniki jeden w termostatcie a jeden do kabiny czy jest 2 in 1?

Ostatnia edycja:
a co do termostatu to u mnie też jest problem bo grzeje sie tylko do ok 55-60stopni chce kupic nowy ale nie wiem czy to pomoze bo w starym mam 2 czujniki a podpięty jest tylko jeden do drugiego nie mam wcale zadnej wtyczki ani nawet kabelka i mmoje pytanie czy ktos wie od czego jest ten drugi czujnik który mam urwany

Panowie czy tak trudno podnieść maskę i sprawdzić czy termostat puszcza wodę na chłodnicę? Jak górna rura i chłodnica będzie zimna przed osiągnięciem 90st na wskaźniku w samochodzie to znaczy że termostat jest sprawny. Jeśli górna rura i chłodnica będą gorące lub letnie i wskazówka temperatury dochodzi max do 50-70st to znaczy że termostat uwalony i nie ma się nad czym zastanawiać, komputer nawet nie potrzebny.

Majster środkowa kreska między 50 a 90 to na pewno 80? a nie 70?

a co do termostatu to u mnie też jest problem bo grzeje sie tylko do ok 55-60stopni chce kupic nowy ale nie wiem czy to pomoze bo w starym mam 2 czujniki a podpięty jest tylko jeden do drugiego nie mam wcale zadnej wtyczki ani nawet kabelka i mmoje pytanie czy ktos wie od czego jest ten drugi czujnik który mam urwany
Kolego, popracuj nad interpunkcją ;)
W pierwszej chwili myślałem, że masz podłączony jeden czujnik do drugiego.
Jeden czujnik w ogóle nie podpięty? I wszystko działa?
A ten drugi masz na dwa czy na trzy piny?
W tych samochodach były stosowane dwa rodzaje termostatów - na jeden albo na dwa czujniki.
Może u Ciebie powinien być termostat z jednym czujnikiem, a ktoś przez pomyłkę kupił taki z dwoma otworami no i jedną z nich zaślepił wkręcając czujnik właśnie.

tak jeden czujnik całkiem nie podpięty i wszystko działa, a gdy odpiąć ten który jest, włączaja sie wiatraki... może masz racje ze jest zły termostat tzn. ze powinien byc jeden czujnik a nie dwa. Sprawdzałem jak zachowuje sie termostat a wiec waż do chłodnicy jest ciepły dopiero jak na wskazniku dojdzie do kreski miedzy 50 a 90 i cały czas jest ciepły, wiec puszcza przy ok 80 i sie wcale nie domyka, płyn cały czas krąży przez chłodnice

Marcel no to żeś chłopie podał rozbieżność między 50 a 90 prawie całą skalę :) musisz bardziej sprecyzować.
Wąż sprawdzaj przy samej chłodnicy czy jest zimny lub gorący, wąż może być ciepły przy termostacie bo się od niego nagrzewa. Ciepło rozchodzi się od góry chłodnicy a więc możesz podotykać palcami górnego daszka chłodnicy. Jak wskazówka będzie między 50 a 70 a chłodnicę masz ciepłą lub gorącą to termostat do wymiany.

Czy górny wąż do chłodnicy powinien być całkiem zimny przed otwarciem termostatu? U mnie grzeje się on zanim jeszcze silnik złapie temperaturę, ale jakoś nie czuć, żeby chłodnica, bądź dolny wąż były ciepłe. Wskazuje to na niedomknięty termostat? Dodam, że w temperaturze ok 0 stopni silnik łapie temperaturę po przejechaniu 8-9 kilometrów (na ogół max 2200 obr, ogrzewanie wyłączone). I jeszcze zasłoniłem ostatnio chłodnicę, żeby sprawdzić czy coś się zmieni, ale nie stwierdziłem nic takiego...

Edit:
Chyba kolega wyżej odpowiedział mi w międzyczasie ;)

Ostatnia edycja:
Panowie czy tak trudno podnieść maskę i sprawdzić czy termostat puszcza wodę na chłodnicę? Jak górna rura i chłodnica będzie zimna przed osiągnięciem 90st na wskaźniku w samochodzie to znaczy że termostat jest sprawny. Jeśli górna rura i chłodnica będą gorące lub letnie i wskazówka temperatury dochodzi max do 50-70st to znaczy że termostat uwalony i nie ma się nad czym zastanawiać, komputer nawet nie potrzebny.

Majster środkowa kreska między 50 a 90 to na pewno 80? a nie 70?

W jtd to dokładnie 78st.C, gdyż później termostat ma poczatek otwarcia i widac jak temp. spada do 76st.C by po chwili dobic do 78st.C (przy akutalnych temperaturach na zewnątrz). Także, twoja teoria z wężami może byc troche myląca dla posiadaczy jtd...

Odpalić zimny silnik -> otworzyć maskę -> złapać górnego węża -> trzymać.
Jeśli powoli się nagrzewa - termostat do wymiany
Jeśli długo jest zimny i później gwałtownie się rozgrzeje w ciągu kilku chwil - termostat trzyma. Nie wiemy na ile precyzyjnie, ale trzyma

Metodą macania węży można co najwyżej stwierdzić czy termostat jest szczelny jak jest zimny. Niestety nie stwierdzi się przy jakiej temperaturze się otwiera, ani czy się zamyka i jaką utrzymuje temperaturę pracy silnika - a to jest najważniejsze kryterium oceny poprawności działania termostatu

Moment otwarcia termostatu widać dobrze w AD i tam precyzyjniej można odczytać temperaturę.

W większości uszkodzenie termostatu wynika z jego naturalnego zużycia. Polega to na tym że termostat otwiera się przy w miarę prawidłowej temperaturze, ale juz nie zamyka wystarczajaco szybko i silnik nie osiąga własciwej temperatury pracy.
PS. Co to jest AD?

Ta druga kreska (pomiedzy 50, a 90), to ok. 80st.C.

Ale wg. Ciebie to druga kreska odpowiada temperaturze ok 80 st. z silnika czy, że druga kreska to 80 st. na wskaźniku kabinojwym? Bo na kabinowym jest 50 potem kreska i 90 to połowa na tej kresce wychodzi 70 st.

---------- Post added at 15:46 ---------- Previous post was at 15:38 ----------

Marcel no to żeś chłopie podał rozbieżność między 50 a 90 prawie całą skalę :) musisz bardziej sprecyzować.
Wąż sprawdzaj przy samej chłodnicy czy jest zimny lub gorący, wąż może być ciepły przy termostacie bo się od niego nagrzewa. Ciepło rozchodzi się od góry chłodnicy a więc możesz podotykać palcami górnego daszka chłodnicy. Jak wskazówka będzie między 50 a 70 a chłodnicę masz ciepłą lub gorącą to termostat do wymiany.

A jeżeli mam 70 st. bo u mnie taką temperature łapie i utzrymuje a chłodnica jest letnia (ain zimna ani ciepła) to termostat dobry?

Ale wg. Ciebie to druga kreska odpowiada temperaturze ok 80 st. z silnika czy, że druga kreska to 80 st. na wskaźniku kabinojwym? Bo na kabinowym jest 50 potem kreska i 90 to połowa na tej kresce wychodzi 70 st.

Dziwnie to sformułowałes:) Odpowiadam, że podpinałm kilka alfy 156 1.9jtd i zawsze w tym miejscu (kreska pomiedzy 50, a 90), to wg. fes-a oraz alfadiag-u 80st.C, wiec jak masz fabryczny oryginalny termostat, to temp. stoi własnie przy tej kresce nawet podczas kilkuset kilometrów przejechanych w trasie (sprawdzone), oczywiscie prz temperaturach jakie mamy teraz i ogrzewaniu włączonym na 22st.c.

Też tak kiedyś myślałem, że ta kreska to połowa, czyli 70st.c, ale jak widac jest inaczej;)

---------- Post added at 15:51 ---------- Previous post was at 15:50 ----------

A jeżeli mam 70 st. bo u mnie taką temperature łapie i utzrymuje a chłodnica jest letnia (ain zimna ani ciepła) to termostat dobry?

skąd wiesz, że masz 70st.C???

Właśnie o to mi chodziło czy te 80 st to z komputera czy trefni policzyłeś kreski na kokpicie :) Ja cały czas podaje temperaturę z kokpitu bo nie mam możliwości podłączyć się pod kompa.

Ja mam Verneta

A dziś sprawdziłem dokładnie po nocy na zimnym silniku bez włączonego ogrzewania przy obrotach 2-3 tyś łapie te 70 st. (na wskaźniku) dokładnie po 6.5 km i tak się utzymuje bez względu czy miasto zy trasa A jak stane na postoju i włącze ogrzewanie to temperatura spada. Tak samo na zimnym silniku przy włączonym ogrzewaniu lapie 70 st. po 12 km - chociaż to akurat chyba normalne.

Jak postoi dłuzej na luzie albo pokręce go mocniej 4-5 tyś. obrotów to dochodzi do 90 st. ale gdy wróce do normalnej jazdy zbija do 70 st.

---------- Post added at 16:25 ---------- Previous post was at 16:11 ----------

A jak łapie te 70 st. na kokpicie to chłodnica jest letnia ale jeszcze zobacze jak złąpie 90 st. na postoju i jaka wtedy będzie bo rozumiem, ze też powinna być zimna?

Nom ale panowie jak dobrze kojarze to BEHR ma niższą temperaturę niż VERNET czyli szybciej chłodzi a tym samym szybciej zbija tmperaturę sprawa by była prosta jak by mi się przegrzewał ale on (wg wskażnika na kokpicie) się nie dogrzewa :)

Amortyzatory
Powrót