[156] Vernet VS. EPS - który termostat wybrać?

Właśnie wymieniłem termostat ne nowy Behr (kupiłem w autosklepie24) Nie wiem, czy orginał, ale pisze na nim BEHR Made in Italy. Tera temp w końcu dopija do 90. Przed wymianą miałem max 65.

A i pokuszę się o stwierdzenie, że wskaźnik kabinowy jest dośc dokładny. Tak zdiagnozowałem niesprawnego termostata. Zauważyłem, że przy ok. 65st puszcza ciepły płyn na chłodnice i temp na wskaźniku spada na pk.55st. Na nowym też ładnie widac i można porównac moment jego otwarcia z wężem termostat - chłodnica. Jest w miare ok. Oczywiscie nie da się stwiercic co do 1st jego momentu otwarcia.

Da się jak się podepnie komuter - widać doskonale po temperaturze widzianej przez ECU

Zamontowałem wczoraj Verneta. Działa jak należy, jest zamknięty i otwiera dopiero przy 88st. Jednak Maciek napisał że termostat pracuje w dwóch trybach:

temperatura otwarcia 81-85C
temperatura pełnego otwarcia: 101-105C

Niestety Vernety nie wiedzą co to temperatura otwarcia i pełnego otwarcia. U mnie nowy Vernet kupiony Inter-Cars 155zł albo otwiera się całkowicie albo zamyka się całkowicie. W kabinie na mierniku temperatury widać jak wskazówka lata od 70st do 88st. Nie potrafi utrzymać temperatury na poziomie 90st.

Niestety Vernety nie wiedzą co to temperatura otwarcia i pełnego otwarcia. U mnie nowy Vernet kupiony Inter-Cars 155zł albo otwiera się całkowicie albo zamyka się całkowicie. W kabinie na mierniku temperatury widać jak wskazówka lata od 70st do 88st. Nie potrafi utrzymać temperatury na poziomie 90st.
w kolejnym temacie odpiszę na twoje

moje vernety ( nie wiem jak twoje - bo piszesz vernety )
zawsze w 3 przypadkach dawały radę
zarówno szybko złapać 90 jak i je trzymać

ot szczęście moje

Tak bo mam już drugiego Verneta, ten pierwszy wytrzymał rok i dwa miesiące, w zeszłym roku wymieniany!! nawet nie zdążyłem go zareklamować. Szlag go trafił i w ogóle się już nie domykał, puszczał od początku na chłodnicę. Teraz mam drugiego Verneta, jak do tej pory działa, ale na jak długo to nie wiem. Wczoraj zrobiłem 30km i cała trasę obserwowałem jego zachowanie, wskazówka temperatury lata góra-dół,góra-dół i tak co chwilę. Mam nową aluminiową chłodnicę która bardzo dobrze chłodzi, może to przez nią?

i znowu zapytam o czujnik temp. - też zmieniony ? czy został stary ?

No czujnik stary a jak inaczej :)

tak działają vernety niestety, od razu po zakupie nie działają :( - sprawdzone w 3 różnych samochodach, zakupione w 3 różnych sklepach
bocian, gdzie Ty je kupujesz ? może mi zamówisz ?

Ja dziś po pracy pojeździłem po mieście sprawdzić termostat.
-Otwiera się kiedy wskazówka jest na ok 90st, przy 70st zamyka.
-Wskazówka robi kilka takich wahnięć, termostat otwiera się i zamyka, dopóki temperatura między silnikiem a chłodnicą się nie wyrówna, później zaczyna trzymać ok 90st.

Poprzedniego verneta zakupiłem na Allegro, być może była to jakaś podróbka. Mam nadzieję że ten zakupiony w IC wytrzyma próbę czasu dłuższą nić rok :)

---------- Post added at 20:06 ---------- Previous post was at 20:00 ----------

Aha dodam że ubytek płynu podczas wymiany termostatu jest nieduży i wynosi niecałe dwa litry. Jak się sprytnie odczepi węże od chłodnicy i nagrzewnicy i zagnie do góry to nie wyleci z nich woda, z bloku silnika wyleci może z 0.7litra i tyle samo z węża nagrzewnicy. Ja pod termostat podłożyłem worek po którym płyn ściekał mi do miseczki postawionej pod skrzynią. Po całej wymianie dolałem litr świeżego płynu i ok 0.7 litra odzyskałem z płynu spuszczonego, odfiltrowując przez szmatkę nagar po starej chłodnicy.

Qrcze kolego a nie lepiej było wymienić na nowy płyn? Tani jak barszcz. Nie wiadomo kiedy ci się jeszcze taka okazja trafi. No chyba, że masz tego Verneta :P - taki żarcik.

Tak bo mam już drugiego Verneta, ten pierwszy wytrzymał rok i dwa miesiące, w zeszłym roku wymieniany!! nawet nie zdążyłem go zareklamować. Szlag go trafił i w ogóle się już nie domykał, puszczał od początku na chłodnicę. Teraz mam drugiego Verneta, jak do tej pory działa, ale na jak długo to nie wiem. Wczoraj zrobiłem 30km i cała trasę obserwowałem jego zachowanie, wskazówka temperatury lata góra-dół,góra-dół i tak co chwilę. Mam nową aluminiową chłodnicę która bardzo dobrze chłodzi, może to przez nią?

Z czystej ciekawości się zapytam ile zapłaciłeś za tego 1 Verneta a ile za tego 2?

Mario cały płyn jaki miałem w obiegu przed wymianą termostatu był nowy i miał dwa tygodnie, bo dwa tygodnie temu wymieniałem chłodnice razem z nowym płynem. Zapłaciłem 50zł za 5 litów. Teraz przy wymianie termostatu dolałem jeszcze raz litr nowego płynu i niewiele poprzedniego który miał zaledwie dwa tygodnie.

Za termostat zapłaciłem w IC 155zł, za pierwszy z Allegro coś ok 70-80zł. Oba Vernety.

No to mi wyjasniles sytuację. Zwracam honor

Właśnie ja mam ten sam problem co Motofan, jadąc 100km po trasie, cały czas wskazówka pracuje ~70 - 90 (odczyt z zegara) no chyba tak nie powinno być. Kolego Bocian a jaki ty masz model "verneta" bo chcę kupić taki który będzie mi trzymał te 90 stopni a nie jak do tej pory.

Maciek_156 opisywał ten symptom jako prawidłowy właśnie, że wskazówka na początku może być przed 90st nawet jak się unormuje, z wahaniem niby tez ok, bo puszcza i zamyka, choć mógłbym się czepić i powiedzieć że mógłby trzymać te 90st, ale dobrze dla mnie jak trzyma cały czas do 90st, wcześniej tego nie robił więc jestem zadowolony z pracy :)

Kolego Bocian a jaki ty masz model "verneta" bo chcę kupić taki który będzie mi trzymał te 90 stopni a nie jak do tej pory.
nie pamiętam dokładnie nr - po prostu mam odpowiedni do mojego silnika i już

mój super dostawca - puotek
polecam :lol:
hasło zniżkowe "bocian"

Amortyzatory
Powrót