[156] Termostat

• Autor wątku Autor wątku konradkola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kolego sądząc po tym że w jeździe na trasie ledwo odbija się od 50C to pewnie masz termostat do wymiany, bo jest non stop otwarty, możesz sprawdzić czy da się zaobserwować otwarcie termostatu uruchamiając silnik i kontrolując temperaturę węża chłodnicy ręką, ale aby mieć pewność to podepnij auto pod komputer. A jak u ciebie z ogrzewaniem - dział czy nie?

Istvan napisał:
- w czasie spokojnej jazdy w mroźny dzień wskazówka ledwie odkleja się od "50", niezależnie jak długo się jedzie - do 70 raczej nie dochodzi
Istvan napisał:
Jakieś sugestie? Termostat? Ale jak: bo gdyby się zaciął zamknięty, to by się zawsze grzało, a gdyby otwarty, to nie zagotowywałoby się w korkach, nie?
Pomacaj rurę idący do chłodnicy. Jak jest zimna, to termostat sprawny.
Czy jak ustawisz grzanie na "LO" (minimum) i pojeździsz, to wskazówka też się nie podniesie?

Maciek-156 napisał:
Kolego firma Behr produkuje zamienniki - nieuczciwi sprzedawcy z allegro twierdzą że to oryginały, bo podobno firma Behr dostarcza termostaty na pierwszy montaż.

Co nie oznacza, że elementy firmy Behr odbiegają jakością od tzw. "oryginałów". Faktem jest - i ty jako inżynier powinieneś o tym wiedzieć - że, podczas produkcji wielkoseryjnej i prowadzonej często przez kilka lat poddostawcy potrafią się zmieniać, tak więc nazywanie sprzedających te części ludźmi nieuczciwymi jest nadużyciem.

Faktem jest również, że firma Behr jest uznaną marką na całym świecie produkując doskonałej jakości podzespoły układów chłodzenia i klimatyzacji.

http://www.behrgroup.pl/index.php?jez=pl&inc=o_nas&id_art=100

Sam zakupiłem chłodnicę ich produkcji, bo miałem okazję porównać różnicę w wykonaniu Behr'a a tzw "no-name" i uwierz mi, nie ma porównania.

Kolega adriano166 dokonał więc bardzo dobrego zakupu jednocześnie nie przepłacając za tzw. "oryginał".

Hammer nigdzie nie napisałem, że zamienniki odbiegają jakością tylko, że mają inne charakterystyki pracy (konkretnie temperatury otwarcia).

Maciek-156 napisał:
Hammer nigdzie nie napisałem, że zamienniki odbiegają jakością tylko, że mają inne charakterystyki pracy (konkretnie temperatury otwarcia).

Heh, i tu niestety też nie mogę się z tobą zgodzić.
Jak wiadomo, to właśnie temperaturowa charakterystyka pracy termostatu ma kluczowe znaczenie dla tego elementu (bo i po co nam termostat, który otwiera się w innym momencie niż zakładali to konstruktorzy układu chłodzenia konkretnego silnika???) i nie wierzę, że inżynierowie Behr'a nie wzięliby tego pod uwagę albo to zbagatelizowali (tym bardziej, jeśli ich części były dostarczane na pierwszy montaż o czym nie raz już słyszałem).

W przypadku tanich zamienników z Chin czy innych "no name" oczywiście może być inaczej.

Hammer napisał:
po co nam termostat, który otwiera się w innym momencie niż zakładali to konstruktorzy układu chłodzenia konkretnego silnika???)
No właśnie. W JTD ma się zaczynać otwierać przy 80 stopni (plus/minus 2 st.) i np. u mnie dokładnie tak jest (sprawdzone na teście komputerowym).

Hammer napisał:
...
Heh, i tu niestety też nie mogę się z tobą zgodzić.
Jak wiadomo, to właśnie temperaturowa charakterystyka pracy termostatu ma kluczowe znaczenie dla tego elementu (bo i po co nam termostat, który otwiera się w innym momencie niż zakładali to konstruktorzy układu chłodzenia konkretnego silnika???) i nie wierzę, że inżynierowie Behr'a nie wzięliby tego pod uwagę albo to zbagatelizowali (tym bardziej, jeśli ich części były dostarczane na pierwszy montaż o czym nie raz już słyszałem).

W przypadku tanich zamienników z Chin czy innych "no name" oczywiście może być inaczej.
Nie wiem jak konstruktorzy Behra ale np. Vernet ma inną, wyższą, temperaturę otwarcia niż fabryczny termostat do JTD - przynajmniej tak Vernet podaje w oficjalnych katalogach.
Mogę cię zaskoczyć jeszcze czymś - w silniku JTD montowanym np. w fiacie bravo temperatura otwarcia jest wyższa niż w silnikach JTD montowanych w Alfie Romeo - może najzwyczajniej producent zamienników ze względów ekonomicznych robi tylko jeden rodzaj - alfa romeo bądź co bądź nie jest popularnym masowo sprzedawanym samochodem...

To jest kopia meila od tani fiat

Witam serdecznie!

Kurcze przepraszam Pan, pewnie, że miał byc rabat ale ostatnio mam takiego młyna, że chodzę i robię jak robot.

Dopisałem z automatu koszt wysyłki na wydruku, zapomniałem skreslić a koleżanka wyfakturowała, zapakowała i poszło. Prosze nastepnym razem się przypomnieć bedzie rabat ekstra.

Co do oryginalności. stawiam na szali swoją dotychczasowa działalność. Nie wiem czy pudełko z termostatem było otwarte, jesli tak to w celu włożenia faktury, a opakowanie mówi samo za siebie.

Termostat jes 1000% oryginalny, pochodzi z magazynów we włoskim mieście Volvera, kupiony z magazynu Ceva w Bielsku Białej. Pan może się założyć z tą osobą, która się sprzecza i coś cennego i Pan wygra bo ja jestem autoryzowanym dealerem Fiata w Suwałkach i mogę nawet przedłożyć oryginalną fakturę zakupu z fiata na ten termostat oraz na dowolną inną część :-)

Pozdrawiam

napisał(a):

Dnia 7-01-2009 o godz. 11:39 tanifiat@autograf.pl napisał(a):

Wydaje mi się że ten człowiek jest uczciwą osobą stawiając na szale swą działalność i z palca tego nie wyssał.

Maciek-156 napisał:
Nie wiem jak konstruktorzy Behra ale np. Vernet ma inną, wyższą, temperaturę otwarcia niż fabryczny termostat do JTD - przynajmniej tak Vernet podaje w oficjalnych katalogach.
Mogę cię zaskoczyć jeszcze czymś - w silniku JTD montowanym np. w fiacie bravo temperatura otwarcia jest wyższa niż w silnikach JTD montowanych w Alfie Romeo - może najzwyczajniej producent zamienników ze względów ekonomicznych robi tylko jeden rodzaj - alfa romeo bądź co bądź nie jest popularnym masowo sprzedawanym samochodem...

Idąc tym tropem wchodzimy na czysto techniczny poziom dyskusji, mianowicie, czy ta różnica kilku procent ma jakieś odzwierciedlenie w pracy silnika, i czy aby napewno JTD Fiata jest identyczny z tym montowanym w AR.
Szczerze powiem, że nie znam się dobrze na silnikach (robię w turbinach i to bynajmniej nie tych samochodowych ale gazowych, takich montowanych w elektrowniach) a tym bardziej na JTD ale dopuszczalne odchyłki mogą wynosić kilka procent i wcale nie muszą być spowodowane jakimś błędem ale również chęcią poprawienia "fabryki".

Żeby nie przeciągać tej w sumie jałowej dyskusji, powiem tylko, że mamy szeroki rynek tych podzespołów (oryginalnych jak i zamienników) i każdy może wybrać to co chce, licząc się, bądź nie z opiniami innych użytkowników.
Ja w każdym razie Behr'a polecam z czystym sumieniem.

Tak naprawdę w JTD chodzi o rozpiętość temperatur pracy termostatu. Fabryczny otwiera się przy 78-82C, a pełne otwarcie ma przy 86-90C - czyli jak łatwo zauważyć zakres temperatur roboczych to ok 10stopni. Wentylator w JTD włącza się przy 92C - jeśli założysz termostat Verneta (on ma temperaturę otwarcia 88C) to jaki będziesz miał zakres pracy 88 do 92C to daje raptem 4 stopnie - skutkować to może pulsowaniem temperatury w układzie chłodzenia, ale też przegrzewaniem silnika, bo przy tych 88C termostat zamiast być w pełni otwarty jest zaledwie uchylony.
Kolego adriano166 jeśli kupiłeś oryginal to tylko pogratulować, wiem z innego źródła że sklepy i hurtownie oryginalnych części fiata organizują obecnie wyprzedaże promocyjne pełnowwartościowych części zamiennych modeli jktóre wyszły już z produkcji. Części te zostały przecenione (zalegają dość długo w magazynie, miały uszkodzone np. opakowanie itp.) i może to źródło zaopatrzenia pana tanifiat

Istvan napisał:
napiszę, jak to wygląda u mnie:
(...)

U Ciebie wygląda to na termostat i nieprawidłową działalność wentylatora chłodnicy.

Podczas jazdy nie dogrzewa, czyli ciecz zbyt wcześnie idzie na chłodnicę nadmiernie chłodząc silnik podczas jazdy. Przy dużych prędkościach gdy silnik jest mocno obciążony i emituje dużo więcej ciepła, wtedy zaczyna się lepiej dogrzewać - zgadza się. Termostat do wymiany.

Na postoju grzeje Ci się ponad miarę, czyli wentylator nie chodzi. Włączając klimę wymuszasz włączenie wentylatora (co się w tym wypadku udaje), i ten poprzez prawidłowe działanie nie dopuszcza do przegrzania. Wentylator działa, ale do wymiany jest jego włącznik termiczny (chyba tak to się nazywa).

damian_kiszka napisał:
Widze Panowie, że dyskusja rozpaliła się na dobre :) Pod spodem zamieszczam adres do forum gdzie baaaaaaaaaaardzo obszernie omówiono temat termostatu :mrgreen: Naprawdę warto poczytać. Polecam :)

http://www.alfa-lancia.pl/forum/viewtopic.php?t=1151016190&sid=33dd39088fa14909f82377800f1657e9

I powiedzcie kto waszym zdaniem ma racje na w/w forum ?? Maciek156 czy atx156 ?? Obaj są bardzo przekonujący :mrgreen:

http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.php?t=10526
arczimi napisał:
:D :D Byłem dziś w ASO . Kierownik wszedł do programu alfy i na WŁASNE oczy widziałem jak pisało: TEMPERATURA OTWARCIA +- 80 stopni... Maciek miał rację. TYM KOŃCZYMY WSZYSTKIE KŁÓTNIE NA FORUM>> I to nie tylko tym jednym...........

Przecież napisałem że ty to napisałeś :wink:

Zgodnie z obietnica wklejam fotke jak to wyglada u mnie w GT:

http://knutomaniak.wrzuta.pl/obraz/iFIzgSXY8w/

Podczas gdy wskaznik pokazuje te 88-89 st, realnie z zb. wyrownawczym jest 83-84 st.

Taki stan utrzymuje sie non stop, nigdy tej temp nie przekracza. Przy duzych mrozach, delikatnej jezdzie i ogrzewaniu na max potrafi spadac nawet do 80 (na wskazniku).

Ostatnia edycja:
Krajcok napisał:
Przy duzych mrozach, delikatnej jezdzie i ogrzewaniu na max potrafi spadac nawet do 80 (na wskazniku).
Niesamowite. Temperatura dokładnie jak w danych fabrycznych ;)
Ale to i tak niedowiarków nie przekona :P

Czy w taką uszczelkę jak pokazana na zdjęciu też trzeba się zaopatrzyć podczas wymiany? Na allegro są tylko okrągłe + termostat.

Witam Panowie.
Bardzo sie ciesze ze padł temat termostatu bo miałem o nim własnie pisac.
Mam taki sam problem jak kolega...tez mi sie nie dogrzewa. Chciałem juz kupowac termostat ale zdziwiliła mnie jedna rzecz. Czy termostat w alfie tzreba wymieniac z całą obudowa??(pytam o to dlatego ze na allegro sa tylko takie powystawiany) Czy wystarczy wymienić sam strikte termostat?? Bede wdzieczny za odpowiedź

Amortyzatory
Powrót