[156] Termostat

• Autor wątku Autor wątku konradkola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
a wahania temperatury w trasie po wymienie termostatu juz ktos z was zdaignozwoał? w przedziale od ok 75 do 88 na oko na wskaźniku.

Gdyby ci się tak działo na oryginalnym fabrycznym termstacie to byłoby to coś niepokojącego, a tak wygląda na to że to wina kiepskiego zamiennika

Maciek-156 napisał:
Jak ktoś ma w JTD 90C to ma założony zamiennik termostatu - na orygilanym nie ma szans uzyskać takiej temperatury.

Wszystkie JTD na youtube maja zmienione termostaty na cieplejsze :) Ciekawa teoria.

Ja w poprzednim Dieslu tez mialem ZAWSZE 90 st, mimo, ze termostat mial 83 st. Ojciec w HDI ma rowniez ZAWSZE 90 st, mimo, ze ten termostat te ma 82-83 stopnie. Oczywiscie jak przeszukasz fora, to dowiesz sie, ze 80% HDI ma 70-80 st, ale to nie oznacza, ze jest to prawidlowe.

Tak konstruktorzy patrzą sobie w sufit i dają termostat do danego silnika z sufitu. Temperatura pracy silnika zależy od temperatury otwarcia termostatu - oscyluje wokół niej. W mroźny dzień jadąc ze stałą prędkością obrotową silnika (ok 2000obr/min) nie masz szans uzyskać w JTD temperatury 90C - chyba że jest to piłowanie silnika przy ok 4000obr/min, wtedy starsze jednostki (bez chłodnicy oleju) grzeją się do tej temperatury. Krajcok nie musisz mi wierzyć na słowo zgłoś swoje wątpliwości w serwisie to ci je rozwieją, bo filmy na youtube to raczej kiepski źródło wiedzy. Ja swoim dieslem wyjechałem z salonu, a wcześniej miałem benzynę, więc od razu na pierwszym przglądzie gwarancyjnym zgłaszałem problemy z temperaturą - okazało się że wszystko mam w jak najlepszym porządku.

Witam!
Czy wiecie gdzie mogę dostać termostat do swojej alfy JTD 140 KM 2001 szukałem na allegro ale nikt nie ma odpowiednika, może ktoś z was wymieniał w tym modelu...
Z góry dzięki za pomoc

adriano166 napisał:
http://moto.allegro.pl/item523735699_fabrycznie_nowy_termostat_alfa_romeo_156_jtd.html

Coś takiego znalazłem, może się czymś różnić od 156, silniki są chyba takie same
zadzwon do tego goscia on ci powie dokładnie

Ja do swojej kupiłem u kolegi phantom 71 , wymieniłem i aż miło . Tak ciepło. Tanio i doradzi co i jak.

Więc kupiłem ten z linku wyżej sprzedawca mówi że będzie OK zobaczymy...
Jest oryginalny więc nie będzie problemu z tym słynnym otwarciem :wink:

Mam jeszcze pytanko czy ktoś wymieniał samemu termostat i czy dużo przy tym motania??

Witam, przy obecnej temperaturze, nawet po przejechaniu 20-30 km temperatura nie dochodzi nawet do 70C. Rozumiem, ze u mnie jest to rowniez termostat?

Paweł24 napisał:
Witam, przy obecnej temperaturze, nawet po przejechaniu 20-30 km temperatura nie dochodzi nawet do 70C. Rozumiem, ze u mnie jest to rowniez termostat?
Kłopty z rozgrzewaniem w niskich temperaturach to standardowa przypadłość współczesnych diesli i nie świadczy o awarii układu chłodzenia. Pewnie masz wszystko w porządku - bo być może nawet się termostat nie otworzył - przekłamujący wskaźnik kabinowy to nienajlepsze narzędzie diagnostyczne, tylko podpięcie pod komputer powie ci jaką rzeczywistą temperaturę widzi ECU i czy termostat prawidłowo się otwiera

Maciek-156 napisał:
tylko podpięcie pod komputer powie ci jaką rzeczywistą temperaturę widzi ECU i czy termostat prawidłowo się otwiera
Dokładnie :!:

Ja też się zastanawiałem, czy temp. u mnie w JTDm na wskaźniku (ok. 70 stopni) jest prawidłowa. Sprawdzałem na komputerze i jest wszystko ok, tzn. silnik pracuje przy temperaturze ok. 80-85 stopni (widziana przez ECU, zgodna z początkowym otwarciem termostatu fabrycznego 78-82 stopni).

Aby szybciej zagrzać Wasze JTD ustawiajcie sobie po rozruchu temperaturę na "LO" i ustawiajcie wyższą temperaturę (od 16,5 stopni w górę) dopiero, gdy temp. na wskaźniku będzie równa ok. 60 stopni

mam problem po wymianie termostatu tak jak kolega kapalek, termostat firmy vernet, auto ładnie sie po wymianie nagrzewa dochodzi do 90* i jak sie termostat otwiera leci na 70* i to dość szybko i w kółko ;// czy to normalne??

domik napisał:
mam problem po wymianie termostatu tak jak kolega kapalek, termostat firmy vernet, auto ładnie sie po wymianie nagrzewa dochodzi do 90* i jak sie termostat otwiera leci na 70* i to dość szybko i w kółko ;// czy to normalne??

Temperatura musi troche spaść - w koncu zimny płyn miesza się z ciepłym.
Ja kupiłem termostat EPS, dochodzi do 90, otwiera sie i spada na ok - czy ja wiem na moje oko jakieś 75st:) potem sie znowu calosc nagrzewa do 90st i tak już się utrzymuje.

RogerIZ28 napisał:
Temperatura musi troche spaść - w koncu zimny płyn miesza się z ciepłym.
Ja kupiłem termostat EPS, dochodzi do 90, otwiera sie i spada na ok - czy ja wiem na moje oko jakieś 75st:) potem sie znowu calosc nagrzewa do 90st i tak już się utrzymuje
tak ale jak sie nie stabilizuje po pewnym czasie i permanentnie "kica" to nie jest dobry objaw. ja coraz częściej obstawiam czujnik albo po prostu wadliwy egzemplarz termostatu...

Takie skoki temperatury nie sa prawidłowe. Żeby stwierdzić czy to czujnik czy termostat to warto podpiąć się pod komputer i sprawdzić czy takie skoki widzi też ECU. Jak ECU też wykrywa skoki to termostat do niczego, jak ECU nie widzi skoków to czujnik do wymiany. Jak macie czujniki od starych termostatów to je zamieńcie

kapalek sprawdź najpierw termostat podpinając komputer bo inaczej jak przyjdzie ci wymienić znowu termostat to ci czujnik zostanie - termostety sprzedawane są z czujnikiem. Sam czujnik kosztuje 60zł

vernety też sprzedawane sa razem z czujnikiem? bo ja mam na bank stary czujnik wykręcony z oryginalnego termostatu. (sam nie robilem wymiany)

Amortyzatory
Powrót