[156] Termostat

Najlepiej to wybrać termostat Behra - ta firma dawała termostaty na pierwszy montaż i jakościowo przewyższa Verneta z którym co niektórzy mają kłopoty. W żadnym aucie sprężarka klimatyzacji nie pracuje w niskich temperaturach bo grozi to jej zniszczeniem - w Vectrze nie miałeś tego po prostu sygnalizowanego.

Najlepiej to wybrać termostat Behra - ta firma dawała termostaty na pierwszy montaż i jakościowo przewyższa Verneta z którym co niektórzy mają kłopoty. W żadnym aucie sprężarka klimatyzacji nie pracuje w niskich temperaturach bo grozi to jej zniszczeniem - w Vectrze nie miałeś tego po prostu sygnalizowanego.

Hmm, raczej się mylisz, mam jeszcze instrukcję obsługi z vectry b, w której jest wyraźnie napisane, aby używać w zimie do odparowywania szyb. Cóż, a Alfie tego nie ma. Dlaczego miałoby to grozić jej zniszczeniem? Przecież tam jest olej w sprężarce, a nastawiając na dodatnią temperaturę osuszasz powietrze. Popytaj kiedykolwiek jakiegoś pana, tam gdzie uzupełniasz czynnik do klimatyzacji. Powie ci to samo o zimie i klimie.

PS: Myślisz, że behr będzie lepszym rozwiązaniem niż vernet? Na forum ktoś właśnie pisał o kłopotach z behr'em więc teraz już naprawdę nie wiem co lepsze. Ile osób tyle opinii.

To samo jest napisane w instrukcji alfy aby używac w zimie do osuszania powietrza. Zapewniam cię że się nie mylę - climactronik nie pracuje w temperaturze poniżej 2C bo grozi to zniszczeniem sprężarki i nie dotyczy to tylko alf (chodzi o to, że znajdująca się w czynniku chłodniczym woda wydziela się w postaci kryształków lodu i grozi zniszczeniem mechanicznym sprężarki). Co do Behra to nie słyszałem aby ktokolwiek miał z nim kłopoty, a z Vernetem i owszem w TSie popularne są skoki temperatury (falowanie)

Ostatnia edycja:
To samo jest napisane w instrukcji alfy aby używac w zimie do osuszania powietrza. Zapewniam cię że się nie mylę - climactronik nie pracuje w temperaturze poniżej 2C bo grozi to zniszczeniem sprężarki i nie dotyczy to tylko alf (chodzi o to, że znajdująca się w czynniku chłodniczym woda wydziela się w postaci kryształków lodu i grozi zniszczeniem mechanicznym sprężarki). Co do Behra to nie słyszałem aby ktokolwiek miał z nim kłopoty, a z Vernetem i owszem w TSie popularne są skoki temperatury (falowanie)

OK. A teraz powiedz mi gdzie znaleźć behra. Nie mogę nigdzie go znaleźć, a przeciez nie będę kazał sobie przysyłać z ASO, to 400zł to jakiś żart.

- ok zapytałem w autosklep24 i czekam na odpowiedź. Na całym allegro nie ma termostatu tej firmy, ale poczekam co mi powiedzą. Dzięki za odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
Zapytaj tutaj Autosklep24. Ja ostatnio kupiłem u nich termostat do 2.4jtd cf3 behra wraz z czujnikiem temp za 219zł. Ten sam w tanim fiacie był za 320zł. Założyłem go i jest sauna :D:D:D

No własnie czy ja ostatnio wymieniłem termostat na Vernet, dodatkowo wczesniej wymieniony był czujnuk temperatury wody i wszystkie przewody uszczelnione, ponieważ były niewielkie przecieki.
Teraz jak jade to mi temperatura faluje 90 - 80 - 90 -80 stopni...
Jaka jest tego przyczyna? czy da się to leczyć ?

Przyczyną jest właśnie fkiepskiej jakości termostat f-my Vernet trzeba było kupić Behra - chyba że nie odpowietrzyłeś układu jak zalewałeś go płynem

No czy był odpowietrzony to tego nie jestem pewien, bo to robili mi mechanicy, później okazało się, że są 2 przecieki w rurkach od płynu chłodniczego, więc możliwe ze się zapowietrzył...
Podjadę do nich i niech mi to zrobią.
A czy to jest wogóle groźne, ma jakieś skutki ?

Dzięki

Jeśli masz przecieki albo zapowietrzony układ to cisnieniowy układ chłodzenia nie pracuje prawidłowo, a to może byc niebezpieczne dla silnika

a ja tydzień temu zauważyłem, że mam temperature 60 stopni maksymalnie, jak stoje w korkach to do 80 doszła raz. Prawdopobonie termostat i jest obieg cały czas otwarty. Będę to sprawdzał na kompie jeszcze, ale jesli jest padnięty to mam też wymieniać czujniki przy tym. Jak te czujniki wyglądają i jaka jest cena, bo termostat do benzyzy to widziałem za 80 zł z vehnera ale nie wiem czy tam były czujniki. Aha, jaki jest koszt wymiany termostatu ?

Czujnik to jakieś 60zł - jak wymieniasz termostat to i czujnik

Pewnie drugie tyle. Ale wymiana jest prosta i śmiało sam wymienisz - jak wyjmiesz akumulator to masz idealny dostęp

Dodam tutaj żeby nie zaśmiecać forum.Padł mi termostat , szukając nowego napotkałem na poważny problem.W moim aucie siedzi ten po lewej(83st otwarcie) a niby dedykowany to ten po prawej (88 st).Różnica jest też w budowie(chodzi tylko o tą rurkę od góry. Auto to AR 165 1.6 TS 1998r. I co Wy na to??

jak ten czujnik wygląda, bo nie mogę tego uświadzyć na allegro. Czy wymiana płynu jest konieczna przy wymianie termostatu bo wymieniałem niedawno ?

Dodam tutaj żeby nie zaśmiecać forum.Padł mi termostat , szukając nowego napotkałem na poważny problem.W moim aucie siedzi ten po lewej(83st otwarcie) a niby dedykowany to ten po prawej (88 st).Różnica jest też w budowie(chodzi tylko o tą rurkę od góry. Auto to AR 165 1.6 TS 1998r. I co Wy na to??
jedź do ASO kup sobie termostat po nr VIN - będzie pasował na pewno, a różnica w cenie nie jest taka duża. Czujnik temperatury masz tutaj:
http://ekatalog.intercars.com.pl/99...r=13921521139214161392131519&pic=0&lang_id=PL
Ale uwaga bo są 3 i 4 pinowe więc kup właściwy, a najlepiej to kupować termostat z zamontowanym już czujnikiem temperatury. Wymiana płynu nie jest konieczna, ale trochę ci się podczas wymiany rozleje (jakies 1-2l)

No to znowu problem... Mam pytanie czy 2.4jtd nie powinien przypadkiem trzymać temp. 90 C ? Wymieniłem chłodnicę, termostat - a temp na wskaźniku jak dojdzie do 90 C to spada do 70... i tak non stop... z tego co patrzyłem w innych samochodach temp = 90 C i koniec... nie ma żadnego falowania... A tu mi się pojawia 90 - 70 90 - 80 .... czy to nie jest szkodliwe dla silnika ? i w czym może tkwić szkopuł :> ?

No to znowu problem... Mam pytanie czy 2.4jtd nie powinien przypadkiem trzymać temp. 90 C ? Wymieniłem chłodnicę, termostat - a temp na wskaźniku jak dojdzie do 90 C to spada do 70... i tak non stop... z tego co patrzyłem w innych samochodach temp = 90 C i koniec... nie ma żadnego falowania... A tu mi się pojawia 90 - 70 90 - 80 .... czy to nie jest szkodliwe dla silnika ? i w czym może tkwić szkopuł :> ?
Jeżeli założyłeś firmy Vernet, to niestety one tak działają skokowo, raczej nie ma się czym przejmować taki ich urok:D.

Amortyzatory
Powrót