• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Termostat

• Autor wątku Autor wątku konradkola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Krajcok napisał:
Mam proste pytanie, głównie do Macka-156. Dlaczego JTDm w chociazby 147, czy GT pracuja na 90*, a ten sam silnik w 156 na 80*? Dla mnie to niekonsekwencja i na pewno nie celowe zalozenie producenta.
A jeździłeś taką która ma oryginalny fabryczny termostat przy ujemnych temperaturach zewnętrznych - czy opierasz wiedzę na filmach z youtube ? W AR159 jest inny wskaźnik temperatury - precyzyjnie wyskalowany. Jakoś koledzy z forum AR147 mają dokładnie takie same problemy z grzaniem diesla:
http://www.forum147.com/viewtopic.php?t=1815&postdays=0&postorder=desc&&start=15
Nie spotkałem JTD (a kilkoma jeździłem) który przy normalnej jeździe (z obrotami 2000obr/min) na trasie w mroźny dzień utrzymywałby temperaturę 90C - mając założony oryginalny fabryczny termostat.

Wesolatempra napisał:
Maciek-156 napisał/a:
Ten mechanik to musi trochę jeszcze wiedzy złapać bo charakterystyka termostatu fabrycznego w TSie jest następująca:
temperatura otwarcia 81-85C
temperatura pełnego otwarcia: 101-105C

Maciek napisał tak jak fabryka wypuściła Alfę, zamiennikiem o tych samych parametrach jest Vernet 6490.83 (TSy do 2000r)

damian_kiszka napisał/a:

Temperatura otwarcia to 88 stopni.

Tak działa Vernet 6506.88 zamiennik dla oryginału (TSy od 2000r).

Czyli wychodzi, że i ja i Maciek-156 mieliśmy racje. :mrgreen: Ale skoro mi taki wstawili w ASO i są nagłe spadki temperatury to wychodzi na to, że tak ma być :mrgreen:
a wy koledzy jak myślicie ?? chętnie posłucham waszych opini :) Bo jeżeli mi i wielu użytkownikom tego forum tak pracuje termostat to wychodzi na to, że na rynku jest jakiś lewy towar :twisted:
a i kolego Maciek-156 troszkę mnie poniosło w moich wypowiedziach, sory za to. Nie mam nic przeciwko tobie. Tym bardziej, że chyba obaj mieliśmy racje :wink:

Prawidłowo pracujący termostat dopuszcza jeden gwałtowny skok temperatury - w momencie gdy termostat zaczyna się otwierać wchodzi zimny płyn chłodzący z chłodnicy wtedy następuje spadek o kilka stopni (przecież płyn w chłodnicy ma temp koło zera, a w silniku ponad 80'C!), po czym termostat zamyka się i temperatura na czujniku znów rośnie. Potem znów uchyla, ale z racji tego, że płyn w chłodnicy złapał już trochę temp spadek jest dużo mniejszy i nie powinno to być już widoczne na wskaźniku kabinowym.
Termostat potem cały czas będzie zmieniał uchylenie - raz mniejsze, raz większe, ale ruchy będą minimalne, a temp będzie falować o 1-2'C a tego nie da się wychwycić na wskaźniku! Zwłaszcza tak dokładnym jak nasze Alfowskie ;)

Maciek-156 napisał:
Krajcok napisał:
Mam proste pytanie, głównie do Macka-156. Dlaczego JTDm w chociazby 147, czy GT pracuja na 90*, a ten sam silnik w 156 na 80*? Dla mnie to niekonsekwencja i na pewno nie celowe zalozenie producenta.
A jeździłeś taką która ma oryginalny fabryczny termostat przy ujemnych temperaturach zewnętrznych - czy opierasz wiedzę na filmach z youtube ? W AR159 jest inny wskaźnik temperatury - precyzyjnie wyskalowany. Jakoś koledzy z forum AR147 mają dokładnie takie same problemy z grzaniem diesla:
http://www.forum147.com/viewtopic.php?t=1815&postdays=0&postorder=desc&&start=15
Nie spotkałem JTD (a kilkoma jeździłem) który przy normalnej jeździe (z obrotami 2000obr/min) na trasie w mroźny dzień utrzymywałby temperaturę 90C - mając założony oryginalny fabryczny termostat.

Mierzylem dzis temp w zbiorniku wyrównawczym precyzyjnym termometrem cieczowym (+/- 1 st C). Na wskazniku Alfa pokazuje stabilnie 89. st C termometr pokazuje wtedy ok 83 st., co potwierdzałoby termostat otwierajacy sie w okolicach 83 st.

Wesolatempra napisał:
Prawidłowo pracujący termostat dopuszcza jeden gwałtowny skok temperatury - w momencie gdy termostat zaczyna się otwierać wchodzi zimny płyn chłodzący z chłodnicy wtedy następuje spadek o kilka stopni (przecież płyn w chłodnicy ma temp koło zera, a w silniku ponad 80'C!), po czym termostat zamyka się i temperatura na czujniku znów rośnie. Potem znów uchyla, ale z racji tego, że płyn w chłodnicy złapał już trochę temp spadek jest dużo mniejszy i nie powinno to być już widoczne na wskaźniku kabinowym.
...
Dokładnie tak powinno być w silniku TS - wszelkie pulsowania temperatury nie są normalne. Kolego damian_kiszka - jedź do nich i reklamuj, gdyby wstawili ci oryginalny termostat nie miałbyś takich problemow

Krajcok napisał:
Mierzylem dzis temp w zbiorniku wyrównawczym precyzyjnym termometrem cieczowym (+/- 1 st C). Na wskazniku Alfa pokazuje stabilnie 89. st C termometr pokazuje wtedy ok 83 st., co potwierdzałoby termostat otwierajacy sie w okolicach 83 st.
heh. W GT wskaźnik zawyża (realne 83 stopnie daje 89 st. na wskaźniku), a w 156 zaniża (realne 83 stopnie dają ok. 70 na wskaźniku) ;)

OK!
Termostat wymieniony wszystko gra i buczy ciepełko dmucha aż miło po około 2km zaczyna robić się ciepło, wcześniej trzeba było ze 30km a i tak powietrze z nawiewów było letnie, wskaźnik temperatury również wzrasta płynnie zatrzymuje się na około 86,85 stopniach max to 90... nie opada na 70 czy niżej wydaje mi się ze jest wszystko w porządku. Dodam że termo kupiłem oryginalny tak jak doradził kolega Maciek-156 w termo był już czujnik.
koszt termostatu 239zł
Koszt wymiany 50zł
Pozdrawiam :D

adriano166 napisał:
OK!
Termostat wymieniony wszystko gra i buczy ciepełko dmucha aż miło po około 2km zaczyna robić się ciepło, wcześniej trzeba było ze 30km a i tak powietrze z nawiewów było letnie, wskaźnik temperatury również wzrasta płynnie zatrzymuje się na około 86,85 stopniach max to 90... nie opada na 70 czy niżej wydaje mi się ze jest wszystko w porządku. Dodam że termo kupiłem oryginalny tak jak doradził kolega Maciek-156 w termo był już czujnik.
koszt termostatu 239zł
Koszt wymiany 50zł
adriano166--- gdzie kupiłes termostat i gdzie wymieniałeś ASO czy gdzies indziej

Termostat kupiłem na allegro od Pana tanifiat z Suwałk. A wymieniałem u znajomego mechanika, ASO?? odpada raz dałem się naciągnąć gdy kupowałem belle przy sprawdzaniu zawieszenia silnika i takie tam, zaproponowali wymianę rozrządu a ja się zgodziłem po czym okazało się że mogłem to zrobić o połowę taniej i zaoszczędzić np. na ubezpieczenie lub inne podstawowe rzeczy które się wykonuje po kupnie auta... No ale stało się jak się stało :?
Ps. mam do odsprzedania łożysko-piastę do koła przedniego :)

Kolego nie wprowadzaj ludzi w błąd
adriano166 napisał:
OK!
... Dodam że termo kupiłem oryginalny tak jak doradził kolega Maciek-156 w termo był już czujnik.
koszt termostatu 239zł
Koszt wymiany 50zł
A za chwilę:
adriano166 napisał:
Termostat kupiłem na allegro od Pana tanifiat z Suwałk. A wymieniałem u znajomego mechanika, ASO?? odpada raz dałem się naciągnąć gdy kupowałem belle ..:)
Prawdopodobnie kupiłeś zamiennik. Oryginalny termostat (jeśli oczywiściem masz auto z rocznika 2001 o mocy 140KM) do twojego silnika to koszt 450zł. Każdy może to sprawdzić tu w sklepie firmowym:
http://fiat.carserwis.pl/index.php/cs-czesci/czesci?srchtype=beg&filtr=termostat&sort=ProdId&ord=ASC

Jaki błąd?? Wszystkie numery się zgadzały ze starym termostatem Termostat jest Beru czy jak to tam się pisze z tego co wiem wsadzano takie na pierwszy montaż. A to numer ricambi z pudełka 46795667

Kolego firma Behr produkuje zamienniki - nieuczciwi sprzedawcy z allegro twierdzą że to oryginały, bo podobno firma Behr dostarcza termostaty na pierwszy montaż. Nawet jeśli tak jest to podobnie jak w przypadku wahaczy TRW (który też dostarcza oryginalne wahacze na pierwszy montaż) jest różniżca pomiędzy oryginałem i zamiennikiem.
Zobacz ile kosztuje zamiennik Verneta do twojego silnika:
VERNET 6826.88 cena 356,70 zł
http://ekatalog.intercars.com.pl/
Z tymi termostatami to tak samo jak z przepływomierzami "oryginalnymi inaczej"

Wiem co ile kosztuje.. Nie kupuje na "łapu capu" Wejdź sobie na aukcje tego gościa i popatrz na przedmioty nigdzie indziej takich rzeczy nie dostaniesz poza serwisem
(chociaż pewnie i tak będziesz się upierał przy swoim) i vice versa :)

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=7008886&p=6&p=0

Cena mnie satysfakcjonuje, działanie również w aucie jest ciepło, silnik jest dogrzany jak dla mnie bomba!!

To że działa to chyba nic dziwnego (tym bardziej że czujnik temperatury ma dobry kontakt z masą - on jest przyczyną robieżności między wskaźnikiem kabinowym sterowanym masa, a tm co widzi ECU), ale nie pisz że to oryginał bo wprowadzasz ludzi w błąd.

Skąd możesz wiedzieć czy to oryginał czy nie.. Jestem przekonany że gdy bym dał Ci dwa takie same termostaty jeden oryginalny a drugi nie jestem pewien że ich nie rozpoznasz.

Wydaje mi się że większość osób wybrała by ten termostat który ja kupiłem, niż miała by zapłacić drugie tyle w carserwisie.

Jeśli ten termostat jest rzekomo podrobionym bublem i jeśli kogoś wprowadziłem w błąd to sorry.
Wydaj mi się że prowadzenie dalszej rozmowy na ten temat nie ma sensu.

adriano166 napisał:
Skąd możesz wiedzieć czy to oryginał czy nie.. Jestem przekonany że gdy bym dał Ci dwa takie same termostaty jeden oryginalny a drugi nie jestem pewien że ich nie rozpoznasz.

....
Kolego po cenie - dokładnie tak samo jak w przypadku przepływomierzy. Nie pisałem że kupiłeś bubel, tylko zwróciłem uwagę abyś nie pisał że to oryginał. A dlaczego ważne czy to zamiennik czy oryginał, bo zamienniki maja w JTD inną charakterystykę pracy - temperatury przez ciebie podawane moga sugerowac, że ktoś ma uszkodzony oryginalny termostat.

Maciek-156 napisał:
adriano166 napisał:

....
Kolego po cenie - dokładnie tak samo jak w przypadku przepływomierzy. Nie pisałem że kupiłeś bubel, tylko zwróciłem uwagę abyś nie pisał że to oryginał. A dlaczego ważne czy to zamiennik czy oryginał, bo zamienniki maja w JTD inną charakterystykę pracy - temperatury przez ciebie podawane moga sugerowac, że ktoś ma uszkodzony oryginalny termostat.
Maciek156 wielki szacunek dla ciebie za twoją wiedzę i porady cieszy mnie fakt ze jest taka osoba jak ty co umi doradzic ale tak mysle ze te firmy ktore podałes biora wiekszą marzę za swoje produkty i z tego powodu mogą byc takie kolosalne róznice cenowe

Maciek - ten tanifiat z allegro sprzedaje chyba wszystko sygnowane jako ricambi originali. A że ma super tanio? Może ma mniejsze marże i tanie źródło? Przecież na częściach w IC narzut jest jakieś 150%. To jak on da narzut 50% to jest o 60% tańszy od tego kto daje narzut 150% - trochę matematyki się kłania ;)

Ten tani fiat to sprzedaje i oryginalne częsci i zamienniki - często przy zamiennikach reklamuje, że ich producent to jest dostawca części na pierwszy montaż. To jest jak z oryginalnymi przepływomierzami Boscha z allegro - ktoś sprzedaje taniej niż hurtownia Boscha...

Żeby nie zakładać nowego tematu, to ja napiszę, jak to wygląda u mnie:
- w czasie spokojnej jazdy w mroźny dzień wskazówka ledwie odkleja się od "50", niezależnie jak długo się jedzie - do 70 raczej nie dochodzi
- przy jeździe na autostradzie z predkością 130 - 160 km/h temperatura wzrasta i wskazówka jest gdzieś w połowie między 70 a 90
- w czasie długotrwałej jazdy w korku - potrafi przekroczyć dobrze 90, dobijać powoli do następnej krski, wtedy, żeby się nie zagotowało włączam grzanie, żeby spadła
- przy temp. ok 10 stopni na drodze postój auta na luzie powoduje bardzo powolny wzrost temperatury - jeśli długo się postoi to nawet powyżej 90 stopni
- czy na mrozie też wzrasta na postoju - nie jestem pewien
- po włączeniu klimatyzacji temperatura na postoju przestaje wzrastać
- wiatrak działa

Jakieś sugestie? Termostat? Ale jak: bo gdyby się zaciął zamknięty, to by się zawsze grzało, a gdyby otwarty, to nie zagotowywałoby się w korkach, nie?

Amortyzatory
Powrót