[156] Projekt 20VT

Takie amatorskie pytania:
Jak ożeniłeś przeniesienie napędu?? Bo rozumiem, że skrzynia z FC a zwrotnice z AR, tak?
Skoro to ma być daily car to jak ożeniłeś wiązkę (lub jak chcesz ożenić) FC z AR?? Chodzi mi o takie rzeczy jak chocby deska rozdzielcza, wszystkie kontrolki, prędkościomierz i obroty??
Sorki za prostote jak coś:P
Jeszcze nie ożeniłem wstępnie wygląda że półosie z 2,4jtd będą pasować - spytaj za tydzień.
Wiązki również jeszcze nie ożeniłem - napewno zostaję kabinowa, silnikowa w części zostaje, rozpruję ja przy wtyczce od ECU i tam będę do zczepiał jak będzie dokładnie - spytaj za dwa tygodnie :)
Do wiązki dopięty będzie również EcuMaster Det3 mi.n po to żeby ożywić obrotomierz który to wcześniej wskazywał obroty 4 cylindrowca chyba że do tego czasu wpadnę na pomysł jak to rozwiązać inaczej j.w spytaj za jakiś czas.
Generalnie najłatwiejsze za mną - remont silnika :) teraz ta część kreatywna :D napewno opiszę wszystko dokładnie tak jak robiłem to do tej pory ale to za jakiś moment.
Jest jeden plus w tym wszystkim wygląda że początkowo nie będe musiał mocno ingerować w wydech bo powinien bez większego problemu podpasować(drobne spawanko co najwyżej) - jedna rzecz mniej do roboty, z czasem i tak wyleci na rzecz czegoś o rozsądniejszych przekroju ale w tym momencie cieszy że będzie mniej roboty :)

Człowiek w drodze na zlot pomorski a tu go wyręczają w robocie :D.

317.jpg

Wracam i działamy dalej :D

Planowałeś może kolektor wydechowy ?

Jeśli brakowałoby Ci info w późniejszych etapach to gość o imienia Gent Grezda ma serwis Fiata w Kosowie (xD) i zrobił tam udany przeszczep 20vt do 147.. pisałem do niego kiedy wstępnie myślałem nad swapem 20vt..

Z informacji które od niego dostałem na temat łap i półosi..
By the way Mounts are from alfa 156 2.4 jtd or lancia lybra 2.4 jtd, alternator and power steering pump from alfa 156 2.4 shafts are - Gearbox side 156 2.4 and engine side lancia K 2.0 20vt gearbox side of it with 4 cm plate to fit in shaft bolts.

Warto do gościa napisać jak coś ;D jest na FB i ma tam też sporo zdjęć z tej przekładki..

Planowałeś może kolektor wydechowy ?
Narazie seria - jak mi sie zachcę kiedyś w tym aucie poważnych koni to wtedy wpadnie napewno kolektor wraz z większą turbiną.
Jeśli brakowałoby Ci info w późniejszych etapach to gość o imienia Gent Grezda ma serwis Fiata w Kosowie (xD) i zrobił tam udany przeszczep 20vt do 147.. pisałem do niego kiedy wstępnie myślałem nad swapem 20vt..

Z informacji które od niego dostałem na temat łap i półosi..
By the way Mounts are from alfa 156 2.4 jtd or lancia lybra 2.4 jtd, alternator and power steering pump from alfa 156 2.4 shafts are - Gearbox side 156 2.4 and engine side lancia K 2.0 20vt gearbox side of it with 4 cm plate to fit in shaft bolts.

Warto do gościa napisać jak coś ;D jest na FB i ma tam też sporo zdjęć z tej przekładki..
Czytałem o nim mam na uwadze jego projekt. Narazie spinam wszystko pod maską półosie narazie nie pilne. Dziś cała woda została spięta oraz wpadł IC narazie takie pierwsze przymiarki w zasadzie , pierwsze docinki. Robie to 1 raz w życiu i dopiero poznaję od tej strony 156 :) ale ciasno sie powoli robi.

56.jpg

Póki co wygląda na to że jedynym w miare luźnym miejscem na filtr stożkowy jest lewe nadkole :D. Jak będę skręcał na gotowo to zastanowię się czy go gdzieś nie przemieścić niestety ta fujtita to kawał filtra cieżko znaleść mu dobre miejsce.

A może jakiś inny? Filtrów jest dużo, ważne tylko, żeby nie kupić tandety... HKS grzybki są w miarę małe, z wymiennym kupnym wkładem(chyba 80zł kosztuje) podobno coś powoli zaczynają filtrować, a można kupić chinola za 100zł(chociaż zadzwoniłbym do driftshop.pl po przerobiony) i zawsze łatwiej taki wpasować... Chyba że przepływka nie toleruje stożków, to już gorzej to niestety wygląda.

A może jakiś inny? Filtrów jest dużo, ważne tylko, żeby nie kupić tandety... HKS grzybki są w miarę małe, z wymiennym kupnym wkładem(chyba 80zł kosztuje) podobno coś powoli zaczynają filtrować, a można kupić chinola za 100zł(chociaż zadzwoniłbym do driftshop.pl po przerobiony) i zawsze łatwiej taki wpasować... Chyba że przepływka nie toleruje stożków, to już gorzej to niestety wygląda.
Aż taki to problem nie jest żebym teraz go sprzedawał i kupował innego :). Fujita wzięta z ciekawości bo ma dobre opinie i nei trzeba jej niczym nasączać więc w teorii bezpieczna dla przepływki jak będzieczas pokaże.

Narazie seria - jak mi sie zachcę kiedyś w tym aucie poważnych koni to wtedy wpadnie napewno kolektor wraz z większą turbiną.

Źle napisałem chodziło mi to to czy szlifowałeś kolektor. Jak wsadzaliśmy ten silnik do Punto II, największym problemem okazał się kolektor który notorycznie pękał na ostatnim garnku. Pomogło dopiero zebranie coś koło 2mm i zrobienie mocnej podpory pod turbo.

Źle napisałem chodziło mi to to czy szlifowałeś kolektor. Jak wsadzaliśmy ten silnik do Punto II, największym problemem okazał się kolektor który notorycznie pękał na ostatnim garnku. Pomogło dopiero zebranie coś koło 2mm i zrobienie mocnej podpory pod turbo.
Nie był pękniety więć nic z nim nie zrobiłem ;) troche kamieniem szlifierskim podrównałem miejsce montażu turbiny tyle, wiem że mają tendencje do pękania te przed zmianowe bez przeciec u mnie mimo 98r anglik założył już ten przecięty na 5 garku. Narazie tyle ;) przy każdym projekcie są jakie Fuck Up'y także ja się nie zrażam będziemy naprawiać

pekaja niestety, tyle ze pozmianowe nieco mniej ;) sie cos wymysli i pospina turbo z wozem dobrze osadzi wydech i moze pozyje, docelowo albo bedzie sie go spawac albo zrobi nowy ;) przeplywka jakso tam znosi filtry stozki.. potem najwyzej sie ja wywali. idealnie znalesc miejsce na airbox i juz :)

Mały update:
Dla wszystkich zatroskanych o moje zdrowie w związku z brakiem odpowiedniego sprzętu do hamowania ( omen ??:D ) informuję że końcowo udało się i do auta wpada "duże" brembo z GTA tarcze 330x32 i adapter do tego.
127.jpg

Z prac które udało się zakończyć to wkońcu spięte wspomaganie mimo posiadania chyba 4 różnych kompletów węży wspomagania od Alfy i fiatów żadnego nie udało się dopasować tak aby to miało ręce i nogi. Więc skończyło się na przeniesieniu chłodnicy oleju z TS'a na prawą stronę(patrząc od przodu) pod błotnik jego miejsce zajęła chłodnica oleju oryginalna z FC a same wspomagania zostało nie jako wymyślone od zera węże zakute od nowa stare zostały tylko końcówki przewodów od pompy i przekładni. Udało się wyspawać cały wydech. Downpipe od FC który okazał się być za krótki o dosłownie 5 cm dostał nowy łącznik elastyczny dzięki któremu te brakujące 5 cm zyskaliśmy.
128.jpg

Dodatkowo żeby zwiększyć średnice wydechu to od katalizatora do tłumika końcowego jest nowa rura od 2,4 JTD 20V Bosal całe 80zl aż żal było zostawiać fabryczną słomkę od TS'a

129.jpg

Tylni tłumik ma taką samą średnice rury jak od 2.4 wieć wystarczyło miejsce montażowe po starej rurze wyciąć i wspawać szerszą żeby dopasować średnicę. Na razie musi wystarczyć z czasem będę chciał coś poważniejszego z nierdzewki wstawić(cały układ od DP aż do końca) szczególnie że mój Ulter ma już trochę za sobą i zapewne za nie długo się podda.Dodatkowo okazało się ze w związku z umiejscowieniem węży od wspomagania jednak IC nie da się przyzwoicie zamontować i rura od IC musi iść przed chłodnicą a nie za nią co spowodowało wysunięcie IC do przodu ;/ co pociągnęło za sobą konieczność podcięcia zderzaka i pozbawienia go halogenów. Co w zasadzie nie jest dużym powodem do smutku bo zmusiło mnie to do przemyślenia i decyzja o zakupie GTA look'a już zapadła tam halogeny są bardziej na zewnątrz i orurowanie na pewno się zmieści. Póki co auto składam z paszczą rekina :D jakiś czas będę musiał na to oko przymknąć.
130.jpg

Ostatnia edycja:
Dla wszystkich zatroskanych o moje zdrowie w związku z brakiem odpowiedniego sprzętu (nieprawdaż omen ?? ) informuję że końcowo udało się i do auta wpada "duże" brembo z GTA tarcze 330x32 i adapter do tego.

Poka Poka adaptery :D Ty masz tam zwrotnice od FC czy od 156 wkońcu ?

Poka Poka adaptery :D Ty masz tam zwrotnice od FC czy od 156 wkońcu ?

Nie no zwrotnice 156 standardowe. Te FC za nic by nie podpasywały :) . Adaptery z ital- performance za niedługo wszystko będzie u mnie. Pewnie długo nie wytrzymam i szybko to zamontuje.:)

bimsky - tak wybieram się na ogólnopolski i jeśli stan pozwoli to wystartuję (jęśli zdążę silnik dotrzeć) i ewentualne niedociągnięcia poprawić. Wydaję się że nadal mam wystarczającą ilość czasu - oby
biggrin.png

Ostatnia edycja:
Kolorowy zawrot głowy :) tyle zostało po amputacji nie potrzebnych (taką mam nadzieje :D ) kabelków z wiązki 20 VT
192.jpg

193.jpg

194.jpg

Dolot też juz skończony i skręcony nie jestem w 100% zadowolony z czasem pewnie wyspawam a laczniki silikonowe wylecą.
195.jpg

Narazie musi być. Do tego zdecydowałem się przerzucić akumulator do bagażnika do tego zakupiłem skrzynkę na akumulator z rovera 75 tania i wystarczająca estetyczna do zagoszczenia w bagażniku.Do tego odpowiednia ilość kabla H01N2-D 50mm bardzo giętki łatwy w kształtowaniu oraz nowe klemy akumulatora.

196.jpg

197.jpg

Jutro końcowy montaż aku i może pierwsze kontrolki zobacze świecące :).

Ostatnia edycja:
no ze 2 godziny tak lekko :) bylo by szybciej jakbym wiedział co tak naprawdę mi jest potrzebne a tak to robiłem żeby nic nie pociąć potrzebnego :) nastepnym razem 30 min i po temacie ( o ile skuszę się na takie szaleństwo 2 raz :D)

no ze 2 godziny tak lekko :) bylo by szybciej jakbym wiedział co tak naprawdę mi jest potrzebne a tak to robiłem żeby nic nie pociąć potrzebnego :) nastepnym razem 30 min i po temacie ( o ile skuszę się na takie szaleństwo 2 raz :D)

No jeśli się już skusisz, to pewnie w innym nadwoziu ;)

Amortyzatory
Powrót