P
provokator
Guest
oj ale czy motul nie kosztuje coś koło 180 za 2litry? mowa oczywiście o tej wyczynowej seriialces1 napisał:Czytałem gdzieś, że to T.S. dobrym olejem jest MOTUL, którego Alfa spala mniej.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.
Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.
Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.
oj ale czy motul nie kosztuje coś koło 180 za 2litry? mowa oczywiście o tej wyczynowej seriialces1 napisał:Czytałem gdzieś, że to T.S. dobrym olejem jest MOTUL, którego Alfa spala mniej.
No niestety Motul do tanich nie należy, jest przeznaczony głównie do silników motocyklowych, tzw "kosiarek", stąd jego cena...provokator napisał:oj ale czy motul nie kosztuje coś koło 180 za 2litry? mowa oczywiście o tej wyczynowej seriiP jest tego sporo w IC, możesz zobaczyć
też muszę pomyśleć nad olejem bo mam Shella i coś nie za bardzo chyba
bo spalanie to niby w normie
![]()
Może źle się wyraziłem. Jestem świeżo po wymianie oleju, ale nadal mam zalany Castrol, pojeżdżę na nim troszkę zanim zdecyduję się na Valvoline. Chcę też wiedzieć ile tego Castrolu moja Alfa połykaprovokator napisał:ale testujesz ten Valvoline? napisz jak się sprawuje bo jestem ciekawy
No więc choroba (cholerne przeziębienie :/ ) przerwała mój eksperyment. Aczkolwiek, właśnie wpadłem na chwilkę do garażu by sprawdzić co i jak i stwierdzam co następuje:provokator napisał:alces i jak ten olej? dużo go alfka pije?
alces1 napisał:W teście przejechałem 2500km, przy czym zużyłem 1l oleju, tak więc moja Alfa spala w granicach 0,4l oleju Castrol Magnatec 10W40 na każdy 1.000km.
Co sądzicie o takim wyniku?
Maciek-156 napisał:Wszystko zależy jak samochód był traktowany w wieku niemowlencym
A czym zalewasz silnik i jaki masz przebieg?Alfamaniak156 napisał:Jeżdżę normalnie, głównie w cyklu miejskim, weekendami trasa, czasami ostrzej pojadę czasami delikatniej i kurcze za cholere nie chce mi oleju ubyć, a sparwdzam mimo wszystko co tydzień stan na bagnecie...
Czyżbym był cholernym szczęściarzem? :mrgreen:
Pozdro
alces1 napisał:A czym zalewasz silnik i jaki masz przebieg?
Jeśli chodzi o styl jazdy, to mój jest wręcz identyczny, przebieg mojej 156 to 114.000km (gwarantowany) w moim posiadaniu od 45.000km.
No właśnie dlatego do Alfy najlepszym olejem jest ten półsyntetyczny. Przykład:provokator napisał:alces to porównywalnie co do mojego... więc chyba odpuszczę castrola i kupię valvoline... tylko trochę boję się zmieniać bo poprzedni właściciel wlał mineralny;/ ogólnie to półsyntetyk czy syntetyk? jaki lepszy?
a może w przypadku brania oleju kupić trochę gęstszy?
- cytat z innego tematu w którym nikt nie odpAlfista napisał:od oleju mineralnego wątpie zeby ci silnik zatarło, chyba ze tamten koles dlugo nie zmienial oleju i bylo pełno mułu ktory został rozpuszczony przez syntetyk jak rozumiem ktory potem wlales co moglo doprowadzic do zapchania kanałow olejowych...
provokator napisał:poprzedni właściciel wlał mineralny;/ ogólnie to półsyntetyk czy syntetyk? jaki lepszy?