• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

155 2.0 8V - kasztelan

Jupi:D Udało się dorwać nadkola w super stanie więc za jakiś czas przestanie straszyć purchlami i marchewkowym polem:)

A jak się uda to we wtorek Ci mikołaj (listonosz) paczkę z nowo obszytą kierownicą Momo podrzuci...:)

Bo jest nad kołem, ja się przyzwyczaiłem i mówię na to nadkole.

Używki ale z rdzy to one mają jedynie nalot od tyłu, żadnych wżerów itp, wystarczy zmyć. Mam zamiar ściągnąć z nich formy i zrobić w laminacie, będą jacyś chętni??
Co do ASO to Eper z lutego tego roku mówi że są, jednak cena jest "trochę" wysoka - 1430 brutto/szt. Za połowę tego będą z laminatu, czyli wieczne i dodatkowo lżejsze. Muszę zadzwonić do Polcar'u, bardzo prawdopodobne że oni będą mieli, zniżki mam więc tam może wyjść całkiem sensownie.

duzo duzo 1430 jak bedziesz wiedzial cene po rabatach w aso to daj tu znac

Ogłaszam wszem i wobec że po trwającej chyba ponad pół roku procedurze głowica jest gotowa do założenia i w przyszłym tygodniu przy okazji urlopu zawita pod maskę alfy:)
Wczoraj miałem szlifowane pastylki a przed sekundą skończyłem ją skręcać i mierzyć luzy - dolot 0,38-0,4 a wydech 0,43-0,45.
Przez całe lato nie dolałem do niej ani kropli płynu, jak temperatura spadła poniżej 5*C tak od tamtej pory zniknęło już chyba z 1,5-2L, teraz już na całej długości się leje więc pewnie jeszcze trochę i by padła na amen.

Na kiedy je potrzebujesz?? Pytałem w dłuższej perspektywie, tak np na lato 2012 bo chcę to zrobić sam na wiosnę. Ale zapytam ile to kosztuje u kogoś.

Nie wiem, ja się tym nie interesowałem, wiem że Guru szlifował więc i ja szlifowałem:D W końcu działają na to tylko siły ściskające więc co najwyżej luzy się szybko rozjadą jeśli zdjąłem warstwę utwardzoną ale to się okaże. Akurat mam farta bo miałem dostęp do maszynki o dokładności chyba 0,005mm:D A rozjazd wynika z niedokładności szczelinomierza bo inaczej zrobił bym sobie idealnie:)
BTW, u siebie mam chyba teraz ze 2 szlifowane, zrobiły chyba z 6kkm i nadal klepie tylko ten zawór który był od początku źle bo pastylki odpowiedniej nie było więc jest OK. Poza tym zawsze walą ściemę żebyś nie szlifował tylko kupił w ASO nowe i dał im zarobić 25zł za kilka gramów żelastwa:P

Ostatnia edycja:
Błotnikami tez jestem zainteresowany.Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu.Będzie 155 superleggera.:)

Nie wiem, ja się tym nie interesowałem, wiem że Guru szlifował więc i ja szlifowałem:D W końcu działają na to tylko siły ściskające więc co najwyżej luzy się szybko rozjadą jeśli zdjąłem warstwę utwardzoną ale to się okaże. Akurat mam farta bo miałem dostęp do maszynki o dokładności chyba 0,005mm:D A rozjazd wynika z niedokładności szczelinomierza bo inaczej zrobił bym sobie idealnie:)
BTW, u siebie mam chyba teraz ze 2 szlifowane, zrobiły chyba z 6kkm i nadal klepie tylko ten zawór który był od początku źle bo pastylki odpowiedniej nie było więc jest OK. Poza tym zawsze walą ściemę żebyś nie szlifował tylko kupił w ASO nowe i dał im zarobić 25zł za kilka gramów żelastwa:P

to spoko, też tak zrobię bo nie chce mi się latać i wymieniać. W fiacie chyba są utwardzane bo tam bezpośrednio wałek je naciska a u nas idzie przez szklankę.

Powysyłałem maile to będę wiedział jak to wygląda u kogoś. Jeśli bardzo drogo to chcę to zrobić sam, jednak mam małe obawy czy wystarczy mi zdolności manualnych:) Ale spróbować trzeba.
Widzisz Rafale i sam odpowiedziałeś na pytanie:) Mój brat też mówił żebym nie szlifował ale myślał że są bezpośrednio popychane, a że tak nie jest to też potwierdził że śmiało można je liznąć.

Stara uszczelka - zachowana w niemal idealnym stanie, widać że była niedawno wymieniana a sączyło się spod niej bo jakiś gamoń za lekko dokręcił głowicę. Ale nic to, i tak chciałem do niej zajrzeć a teraz wiem że jest w dobrej kondycji, palcem w cylindrze nie da się wyczuć progu więc jest ok:)
BTW, Nobel dla inżyniera który wymyślił te dwie 13-tki wkręcane obok komory łańcucha...

Amortyzatory
Powrót