155 2.0 8V - kasztelan

Jutro głowica leci do szlifierza, powinny też dotrzeć uszczeleczki:) Z wymianą jednak będę musiał się chwilę jeszcze wstrzymać bo dopiero za tydzień, dwa będę miał czas i możliwość spolerowania komór, kanałów i tłoków. A póki co dostałem uszczelki pod termostat (dzięki Jagiel:) ), data dostawy do ASO 16.12.1998 więc zdążyły nabrać mocy prawnej:D Jak ktoś będzie w potrzebie mogę rozważyć odsprzedaż jednej, łyknąłem je "w razie co":)
Obiecuję fotki z prac:)
zdjcie0116be.jpg

No i jak zwykle przy takich robotach wychodzą kwiatki, uwielbiam to:rolleyes:
Byłem dziś w Wepsie i czapka leży rozebrana bo się okazało że zawory latają jak k.... majtki:) Czekam na telefon boss'a w poniedziałek i decydujemy, prawdopodobnie wymiana prowadnic, dowiem się też co z resztą bo dziś chłopak nie potrafił powiedzieć bo nie on to robi. Mam nadzieje że dojdą amigasowe graty w pn bo mam tam uszczelniacze a nie wiem czy chłopaki będą czekali czy wrzucą swoje:P

Nieoczekiwana zmiana planów:)
Muszę jednak splanować swoją bo w tej drugiej do wymiany są prowadnice i jeden zawór ssący (krzywy), koszt ~550zł więc na razie podziękowałem bo obróbka całości to 800-1200 więc nie ma sensu dawać połowę na zwykłą naprawę:)

do wymiany są prowadnice i jeden zawór ssący (krzywy), koszt ~550zł więc na razie podziękowałem bo obróbka całości to 800-1200 więc nie ma sensu dawać połowę na zwykłą naprawę:)

Co tak wiele za regenerację?550 zet to dałem za dwie głowice i to jeszcze z regulacją ssących zaworów.

A żółte halogeny takie raczej niespotykane.

Cena mocno 'pływająca' bo facet nie wie po ile i czy są dostępne prowadnice i zawory więc mogło by się z tego zrobić np. 250:) Poza tym to ceny warszawskie a i zakład nie byle jaki bo robią silniki np dla 4turbo;) więc się cenią.
A halogeny zakupione w Reichu dzięki tomiemu, ciekawe czy były kiedykolwiek seryjnie zakładane czy był to dodatek bo są oryginalne a w życiu nie słyszałem i nie widziałem 155 z fabrycznymi żółtymi. Aha, i żółty kolor do odbłyśnik, szkło jest białe.

Żółte były seryjnie ;) Nawet mijania miałeś w 155 żółte ale to Francja elegancja i gdzieś jeszcze tam.

Żeby nie było że nic się nie dzieje:)

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Na dzień przed zlotem obchodziłem swoją pierwszą rocznicę z Alfą:D Do tej pory nigdy nie stanęła z powodu poważnej awarii, zawsze dojeżdżam tam gdzie chcę, na zlot zrobiła ~900km z czego około 15km pełnym ogniem na torze i nadal żyje jej się dobrze:) Prowadziłem statystykę ile ciągnie $$$ na swoje foszki ale zrezygnowałem, chcę spokojnie spać:) Przez ten rok zrobiła 7500km na które wzięła litr oleju - uważam to za dobry wynik ponieważ jak tylko się nagrzeje oleum to autko lekko nie ma, tym bardziej że jej stała trasa to 70km i 2-pasmowa ekspresówka:D Obecnie jest kilka rzeczy porozbieranych i nie ma kiedy złożyć, wszystko czeka i nabiera mocy prawnej.
Jeśli życie, jak to zwykle bywa, nie pokaże rogów to na wiosnę jest ambitny plan co do niej powiązany z tym drugim silnikiem który też leży w stanie połowicznego rozkładu:)

Ostatnia edycja:

Okazało się że powód nieświecenia starych halogenów był bardzo prozaiczny - spalone obie żarówki:) W związku z tym że założyłem żółć mam do sprzedania normalne halogeny z kablami do kostek przy podłużnicach;)
Największy ból miałem ze 2 tygodnie temu, niestety zderzak przeskoczył mi za krawężnik, a że od dołu jest podgięty to się zaczepił. Z bólem serca słuchałem na wstecznym jak jęczy i niestety lekko się oberwał z lewej strony:( Nie poprawiam go już bo nie ma sensu, jest na tyle zmęczony życiem że kupię inny w dobrym stanie.
Poza tym zalałem Aflinę nagrodą z toru czyli Selenią 20K 10W40:D O dziwo po zmianie z Motula 6100+ kontrolka ciśnienia gaśnie już w momencie odpalania a wcześniej świeciła chwilę po odpaleniu.
Poza tym jakieś pierdółki staram się robić na bieżąco:)

ile dałeś za żółte odbłyśniki czy halogeny całe kupowałeś?

Ciężko ocenić bo wskaźnik mały ale wydaje mi się że ciepła ma 2,2-2,5 bara na luzie przy 80 stopniach oleju a przy jeździe 4-5 barów zależnie od obrotów, może w wolnej chwili podepnę jej normalny manometr żeby poznać dokładny wynik. Jak ją pociągnąłem 25km i doszedłem do 100 stopni oleju to pokazywała 2 bary, jeszcze na Motulu.
Halogeny są nowe, oryginalne, kupione jako całość i tak jak piszesz mają żółte odbłyśniki a nie szybki:) Z tego co pamiętam to z przesyłką z Reichu podzieloną na dwóch wyniosły mnie 98zł.
BTW, jak chcesz to poczekaj rok, pewnie będą na sprzedaż;)

Ostatnia edycja:
Nareszcie zdobyty ostatni element układanki do UPG, miałem ją zrobić ca. pół roku temu więc mam lekki poślizg:D

jak się zdecyduję to dam Ci znać dasz mi namiary na te z reichu, a jakbym okleił szkło żółtą naklejką? Ciekawe jaki byłby efekt

Już w domciu:)

Została regulacja luzów i montaż. 3-cia krzywka dolotowa zaczęła się zaostrzać więc dostanie z powrotem mój wałek, wydech jest OK, chyba że mój też będzie lepszy:)

Amortyzatory
Powrót