• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[147] 147'mka Azzurro

Dobrze to wygląda :)

Zrób cos z tym maskowniacami od głośników, bo szpecą strasznie :P

No właśnie to jest najciekawsze dla mnie ;P że ma ugięcie na tym ustawieniu, nawet wręcz powiem że stał się bardziej komfortowy niż jak był troszkę wyżej.. pewnie to dlatego że im niżej gwint tym sprężyna bardziej rozciągnięta.. do tej wysokości ustawiłem pokrętło twardości na połowę skali.. i jest twardy jak przystało na sportowe zawieszenie.. ale nie przesadnie.. a do tego twardość amortyzatora pilnuje nadkoli.. i muszę powiedzieć że teraz mniej mi przyciera w porównaniu do tego jak wyżej był.. z tego się przyjrzałem to przy tej wysokości doszło też do lekkiego pochylenia kół na negatyw.. i to też pomogło z nadkolami..

Także podsumowując jest super.. nic nie przyciera.. prowadzi się super.. komfortu trochę oddał.. a do tego ten wygląd xD

Co do wskaźników widok z pozycji kierowcy mogę opisać xD mam 188cm wzrostu.. fotel jest na max w dół bo tak jeżdzę i mam wskaźniki idealnie na wprost oczu, nie muszę nic się przechylać, poruszać poprostu rzut okiem w lewo i widzę wszystkie wskaźniki..

A maskownice głośników aktualnie mam w d***e :P grają te głośniki jak trzeba.. a w planach mam wymiane boczków i głośników też.. więc na tą chwilę nic nie będę robił bo nie ma po co ;)

A plastik przy klamce to własna robota z zakładu Car audio.. został zamontowany duży tweeter, całość pokryta szpachlą i pomalowane na czarny połysk.. na prawej klamce wygląda fajnie.. ale na lewej pewnie w związku z częstym używaniem trochę się zniszczyło.. podobnie jak wyżej.. mam w planie zmiane boczków i audio.. wtedy tweeter trafi na plastik obok lusterka a osłonki klamek kupię bez tweeterów tylko z logo Bose.. ;D

Właśnie odnośnie zawieszenia tego byłem ciekaw bo ostatnio miałem okazję jako pasażer przejechać się 147 z nieźle przykręconym gwintem KW

img0998qs.jpg img0999vx.jpg
i wbrew temu co mogłoby się wydawać nie było aż tak twardo. Fakt negatyw przy skręconym gwincie się pojawił. Co by nie mówić wygląd jest na bajerze ;).

Co do wskaźników widok z pozycji kierowcy mogę opisać xD mam 188cm wzrostu.. fotel jest na max w dół bo tak jeżdzę i mam wskaźniki idealnie na wprost oczu, nie muszę nic się przechylać, poruszać poprostu rzut okiem w lewo i widzę wszystkie wskaźniki..

Jeden obraz wart więcej niż tysiąc słów ;)

32mm nie 3.2mm ;)
nawrzucales troche tego do przodu, jak zamontujesz napisz jak Ci sie to odbilo na prowadzeniu.
Gdybys mial chwile to wrzuc ten zacisk od GTA na wage jestem ciekaw jak duza jest roznica w wadze miedzy nim a tym od 166 v6

Pozdawiam

Możesz sprawdzić czy ePer nie podaje wagi tych elementów. Akurat tych informacji jest w nim sporo.

Zacisk od GTA 330mm waga bez klocków 3920 gramów czyli w przybliżeniu 3,9 kg to dane z ePER..

Dobry pomysł ze sprawdzeniem w ePER..

a co do fotki od przodu z punktu widzenia kierowcy :P zrobię później jakoś drift-r

ten jaką alfine se przyszykował.. szok.. jest wykurwista..
widzialem na zywo jakis czas temu.. robi wrazenie..
na serio stary imponujesz mi pracą którą w nią wkladasz.. kasiury tez nie zalujesz.

pozdro

Dzięki za miłe słowa ;D nie widziałem żeby ktoś mnie pozdrawiał czy coś.. bo pewnie bym odpowiedział ;) a gdzie mnie widziałeś tak z ciekawości ?

wiesz co, jakiś czas temu przy gołkowskiej na tyłach tego niby pasażu.. stała sobie.. wtedy jeszcze nie była tak porobioniona..
ostatnio Cie chyba tez widzialem na goclawiu skrecales na skrzyżowaniu umińskiego z bora komorowskiego w lewo a ja lecialem prosto.. chociaż nie jestem
pewien czy to byles ty bo miala blachy wf jak dobrze pamietam a ty masz pewnie we..

Na gocławiu to raczej nie ja.. naprawdę rzadko tam bywam :P

A na gołkowskiej a dokładniej na Powsińskiej to właśnie te pare fotek dzisiejszych robionych bo tam pracuje.. to jak nie była porobiona to dość dawno musiało być ;D

a tablice to jak widać na foto WE.. ;)

a widzisz.. to cie namierzylem.. jak widzialem to była już troche posadzona i miała Quadrifoglio Verde na tylnej klapie.. no i poler ładny..
sluchaj, jak juz skończysz tematy z hamulcami, audio itp to co dalej?
bedziesz sie bawił w mechanike??

Na tą chwilę kolejność jest taka

1. Hamulce = obszerny temat.. Dorobienie adapterów, malowanie proszkowe wszystkich zwrotnic, nowe łózyska do wszystkich kół i piasty.. pełna regeneracja zacisków i malowanie proszkowe też.. nowe tarcze EBC Turbo Groove i klocki EBC Redstuff, przewody Goodridge
2. Podłączyć kierownice, sterowanie do radia z kiery, tempomat, podłokietnik (Wszystko mam tylko trzeba polutować, pomontować)
3. Dolna rozpórka przednia, 4 punktowa
4. Ori xenony z czarnym wnętrzem kloszy
5. Skóra z TI razem z boczkami + nowe audio i woofer typu wylewka w bagażniku po lewej
6. Poszerzenie nadkoli blacharskie i pomalowanie całego auta od nowa na ten sam kolor, zadbanie przeciw korozji na podwoziu, pod maską

i nieco dalej.. kiedy już całe auto będzie gotowe czyli ma zawieszenie odpowiednie czyli gwint, hamulce odpowiednie również, karoseria zdrowa i zadbana to wtedy..

7. Zestaw Turbo.. podejrzewam że będzie to projekt bardzo zbliżony do tego: http://www.ital-performance.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=53&Itemid=18

I na tym moja lista się kończy..

Wtedy to auto będzie moim oczkiem już chyba do końca życia :P i pewnie te plany się uda zrealizować bo już niedługo Alfka będzie autem bardziej od święta.. bo na codzień prawdopodobnie będę się woził Subaru Imprezą STI w sedanie z rocznika 2011 lub jak się trafi to 2012..

W jakimś stopniu czyt. zamontowałem spryskiwacze reflektorów których nie miałem :P żeby chociaż w jakiejś części przepisom stało się za dość :P miałem teraz zakupić razem z zaciskami od GTA bo jest pare zestawów na allegro.. ale zaciski z pełną ich regeneracją wyjdą nieco więcej niż sądziłem więc musiałem odpuścić jeszcze..

Tym bardziej że oprócz zacisków i innych dupereli w Alfie mam też u lakiernika Honde NSR i przyjdzie mi ją za pare dni odebrać :/

Nie sprawdzałem jak w 147, ale np w 156 kostki lamp od ksenonów i zwykłych są inne.
A to już gruba modyfikacja.

Jeśli chodzi o temat przeróbki to już mam ogarnięty.. Kostki do xenonów ori ze 147 nie da się dokupić ale jakimś trafem za pare zł wystarczy kupić kostkę od reflektora od Fiata Panda.. także ucinamy wtyczkę od naszego reflektora bierzemy schemat od xenonowego wkładamy kable gdzie trzeba i gotowe.. oprócz tego mam pod nosem zakład który robi taką przeróbkę jak się przywiezie lampy, kostki to on ogarnie reszte.. m.in ten zakład montował ori xenony w srebrnym democarze Alfaclubu, bo tamta 156 nie miała xenonów.. a zostały dołożone..

W każdym razie temat ogarnięty tylko $ narazie na ten cel brak.. bo reflektory tanie nie są, do tego malowanie wnętrz, polerka kloszy, nowe żarniki, żarówki, kostki od fiata pandy, przeróbka kabli i montaż.. i już wychodzi znów konkretna suma.. nie lubię fuszerki stąd jeśli coś wymieniam to porządnie.. bo po taniości to zaciski już mógłbym mieć na aucie i xenony też :P ale jak by to działało i jak długo to kto wie..

Wogóle tak z innej beczki.. co to za 5 gwiazdek które jest przy moim temacie :P ? niektóre tematy nie mają wogóle niektóre też mają 5 albo też widzę z 4.. to ktoś jakoś głosował ? czy jakto ? Wie ktoś ?

Każdy temat możesz ocenić i stąd te gwiazdki ;)

Nad postami na stronie masz z prawej: Narzędzia wątku, Przeszukaj temat, Oceń ten temat

Ostatnia edycja:
Łaa. Szukałem alfy która będzie podobna do mojej. Twoja idealnie odzwierciedla plany jakie mam wobec swojego modelu. :) Oby mi tylko wyszło podobnie. :)

Amortyzatory
Powrót