[147] 147'mka Azzurro

Hmm jakieś 2-3 tygodnie temu użyłem wosku koloryzującego Sonaxu.. a przed wczoraj używałem Turtle Wax Metallic i żeby było ciekawiej to ten wosk ma identyczny kolor jak karoseria taki błękitno-srebrny.. i mimo że na opakowaniu nie jest napisane to być może delikatnie koloryzuje.. Ale napewno efekt wczoraj w słońcu był bardzo przyjemny ;D tylko ile się schodzi przy tym :P mycie auta to w sumie krótko trwa bo często myje to dużo do czyszczenia nie mam.. a potem stoję na tym parkingu myjni jeszcze 2-3 godziny i woskuje, wycieram detale, felgi, poleruje wydech.. a w między czasie ze 20-30 aut się przewinie tak żeby umyć i mokrym wyjechać xD i te spojrzenia..

Bo mycie i woskowanie auta to swego rodzaju wywolywacz deszczu ;)
A Twoja 147 robi robote ;]

Przyszły nowe graty ;D

Podrzucę jutro fotkę..

Zrobiony na zamówienie słupek lewy z mocowaniami na 3 wskaźniki.. pokryty czarnym flockiem i do kompletu prawy słupek też wyflockowany..

Dla mnie widok super :D

Wskaźniki wybrałem Auto Gauge SM Peak.. mam już EGT, ciśnienie oleju.. a temperatury oleju zabrakło i czekam na dostawę.. do tego oczywiście podkładka pod filtr oleju.. słupki już są na miejscu a wskaźniki i czujniki czekają czekają na ostatni brakujący wskaźnik.. Wtedy zmienie olej i filtr i zamontuje wszystko.. przy okazji linki od ręcznego też :P

Mam też nadzieje że wkońcu się doczekam paczki od jednego alfaholika z gratami do montażu tempomatu i nowej kierownicy.. :/

W międzyczasie wdrażam plan z hamulcami GTA.. będą tylne 276mm i przednie 330mm.. przy okazji nowe łożyska, osłony tarcz, malowanie proszkowe zwrotnic.. i hamulce i krawędzie tarcz też malowane proszkowo na czerwony będą.. ;)

No jutro trochę chlapne szlauchem :P to wtedy się zrobi..

Ogólem ten słupek z miejscami na wskaźniki wyszedł kozak muszę powiedzieć.. żaden gotowy wyrób z neta nie wygląda tak dobrze.. i nie ma tak dobrze ustawionych w stronę kierowcy tych miejsc na wskaźniki.. a i cena odpowiednia w porównianiu do gotowców.. robiłem w firmie FlockArt w Wawie.. najpierw przerabiają słupek.. a potem flockują od razu i ten drugi przy pasażerze też..

Miałem szare słupki a teraz już są czarne ;D więc do pełnej czerni pozostał ostatni krok czyli czarna skóra na podsufitke.. ;D

Mam też nadzieje że wkońcu się doczekam paczki od jednego alfaholika z gratami do montażu tempomatu i nowej kierownicy.. :/
Jak będziesz robił podmiankę kiery na wielofunkcje, pamiętaj aby złożyć odpowiednią relacje z tego wydarzenia, co i jak trzeba wykonać, jakie problemy można po drodze napotkać :)
Sam chciałbym za jakiś czas założyć wielofunkcyjną kierownicę i nie ukrywam, że miałbym już trochę łatwiej i wiedziałbym czego się spodziewać :cool:

pozdro

Flock jest materiałem udającym alcantare.. niejedno auto ma połączenie skóry i alcantary.. i w tym przypadku u mnie również tak będzie.. i będzie pasować jak trzeba do siebie ;)

Masz racje udającym.... ale dośc nieudolnie :P Połączenie skóra + alcantara imo jest świetne np. na fotelach gdzie boki masz w skórze, środek w alcantarze. Jedno, ze dobrze wygląda drugie nie klei się latem dupsko do fotela chętnie bym takie coś widział u siebie ale obicie kompletu u dobrego tapicera to jakieś 3K zł. Znajomy obijał RECARO i wyglada lepiej niż fabryka :D Natomiast jedna wielka płachta skóry na podsufitce będzie imho wyglądać średnio no ale czekam na foto jak ogarniesz temat, może zmienie zdanie ;)

Dzień dziecka zaczął mi się pare dni wcześniej.. odebrałem kilka paczek..
W najważniejszej przybyły do mnie takie oto malutkie zaciski Brembo pod 330mm tarcze ;D

203.jpg

Oprócz tego w paczce też mam zaciski tylne od GTA na tarcze 276mm

Muszę teraz zregenerować wszystkie cztery zaciski, pomalować proszkowo, ocynkować elementy które nie będą malowane, dorobić adaptery, kupić przewody Goodridge i tarcze EBC Turbogroove i klocki EBC Redstuff.. Taka mała lista co potrzebne do zmontowania zacisków :P

Oprócz tego mam już kompletny przelącznik zespolony z tempomatem z obudową stacyjki i z całym okablowaniem do sterowania radiem z kierownicy i tempomatu..

A z innych spraw coś mnie podkusiło i obniżyłem auto jeszcze o 0,5cm :P Muszę też wybrać się do mechanika żeby dokręcić rozpórki bo gwint dał im po dupie i coraz częściej słyszę że delikatnie się przesuwają bo śrubki się poluzowały lekko..

Co by nie mówić kocham to auto.. biorąc pod uwagę że hamulce na wakacje będą zrobione to po wakacjach zacznie być coś modzone z silnikiem już na poważnie..

Kolejność którą ustaliłem sobie napewno spełniona.. Czyli najpierw trakcja czyli zawieszenie i opony już mam jakie chciałem potem bezpieczeństwo czyli wielkie hamulce i ponownie opony już niedługo będzie spełnione.. i teraz pora na więcej mocy.. ;D

PS. W kwestii hamulców to zestaw przewodów Goodridge w oplocie ze stali nierdzewnej i z mocowaniami ze stali nierdzewnej w czerwonym kolorze dedykowane do 147 1.6 TS (być może też 2.0TS) będę sprzedawał po zamontowaniu hamulców.. bo nowy zestaw kupuję dedykowany do GTA więc ten w całości będzie zdjęty..
Mogę dodać że takiego zestawu jak mój na Polskim rynku nie ma.. wszystkie sklepy oferujące Goodridge mają w ofercie zestaw w stalowym oplocie ale z ocynkowanymi mocowaniami.. ja kupowałem z ebaya bo chciałem wyższy model który w całości jest ze stali nierdzewnej.. i nie zawiodłem się bo ten zestaw ma już za sobą z 1,5 roku więc była i mroźna zima i lato.. i przewody nadal są jak nowe, ani śladu nawet nalotu rdzawego.. napełnione u mnie płynem Ferodo DOT 5.1.. i hamowało pięknie.. także jak ktoś będzie zainteresowany to pisać PW.. jak zdejmę to sprzedam..

Ta tarcza to do przymiarki jak będą adaptery robili :P bo jeszcze adapter pod moje zwrotnice muszę wykonać :D ale tak poza tym to chyba od flesza.. bo na tej tarczy nalocik tylko jest.. jak bym je założył to po paru hamowaniach byłaby czysta.. ale i tak jak pisałem tarcze kupię nowe EBC Turbo Groove, jak szaleć to szaleć..

Na zacisku też rdzy nie ma :P kolor wypłowiał także do regeneracji :P

Podsumowując czepiasz się drift-r xD

No wiesz... żarcik taki ;)
Wiem jak wygląda tarcza przez jakiś czas nieużywana czy chociażby po myciu auta.

Trochę roboty z tym będzie, no ale hamowanie zdecydowanie się poprawi a to bardzo ważne. Uważaj tylko żeby po zamontowaniu tego zestawu ktoś Ci się w bagażniku nie zalogował znienacka.

Oj tak brałem to pod uwagę xD że będzie trzeba się pilnować bo to jednak będzie mocno biło hamulce w innych autach..

Co do roboty to tak się wydaje w sumie że dużo tego.. po kolei wszysto pójdzie ;D teraz priorytet to zrobić adaptery bo to potrwa a potem to już typowa wymiana ;D

Ogółem jak rozpakowałem paczkę to myślałem że padne.. wiedziałem że zaciski od GTA są duże.. ale nie sądziłem że aż tak.. do tego ta tarcza 330mm.. wielka, grubość 3,2mm kurde kawał metalu xD

32mm nie 3.2mm ;)
nawrzucales troche tego do przodu, jak zamontujesz napisz jak Ci sie to odbilo na prowadzeniu.
Gdybys mial chwile to wrzuc ten zacisk od GTA na wage jestem ciekaw jak duza jest roznica w wadze miedzy nim a tym od 166 v6

Pozdawiam

noo tak miało być 3.2cm.. ogółem wielka :P

no i wiadomo że dam znać jak się odbiło ;)

po regeneracji jak już będę miał gotowe zaciski i klocki to zważę sam zaciski i z klockami.. ale podejrzewam że skoro zacisk od 166 V6 po tej przeróbce szerokości też wchodzi na tarcze 330mm to pewnie waga jest zbliżona..

Mały update..

Obniżona o 5mm więcej niż do tej pory.. siedzi bardzo fajnie ;D i do tego jak jeździ.. osobiście polecam ;)

254.jpg

dsc05540cn.jpg

255.jpg

Sorry za brudną alfę ale nie ma czasu na mycie :/ a i nie stanąłem na zakazie to mój prywatny teren więc to mnie nie dotyczy ;D

Wkońcu dotarł wskaźnik temperatury oleju także załączam obiecane fotki słupka i wskaźników póki co jeszcze nie funkcojonujących..

256.jpg

257.jpg

To tyle :P narazie walka trwa z moją NSR'ką i zaciskami od GTA..

Przy tym ustawieniu zawieszenie ma jakieś ugięcie?
W ciasnych łukach nie przyciera Ci nic?
Ten plastik przy klamce masz malowany?
Dodatkowe wskaźniki są spoko, ale przydałoby się zdjęcie - widok z pozycji kierowcy.

Amortyzatory
Powrót