[147] 147'mka Azzurro

20VT wcale gorzej nie brzmi od V6, a i potenciał ma większy. Dla mnie AR 147 z tym silnikiem to marzenie, które raczej w moim wypadku nigdy się nie spełni. A Ty skoro już się podejmujesz zmiany silnika to nie pchaj się w modzenie TSa a od razu ładuj 20VT :D

Omen czemu nie podejdą te koła pod heble z GTA?

Omenowi chodzi o to że ramiona felg będą obcierać o front zacisku.. albo wogóle nie pozwolą zamontować koła bez dystansów.. Tylko zastanawiam się czy rzeczywiście by aż tak źle było :P bo to właśnie jest kwestia ET ułożenie ramion to dodatkowa pomoc producenta żeby upchnąć hamulce.. a podstawowo to przecież ET reguluje odstęp ramion od zacisku..

A jeśli chodzi o silnik to nadal chciałbym to zrobić tak by nie było bezsennych nocy skąd i jak coś dopasować.. i co tu gadać najmniej takich rzeczy przy TSie wychodzi.. bo do wymiany na V6 napewno sanki do wymiany i kto wie co jeszcze.. do wsadzenia 20vt sanki z tego co czytałem na zagranicznym forum trzeba wziąść od 156 2.4 JTD i górne mocowania również ponoć, półosie również.. więc to tona rzeczy które trzeba by kombinować skądś..

Choć nie ukrywam że wszystko zależy od tego jaki silnik trafi mi się w najbliższym czasie jako dawca w odpowiedniej cenie.. bo już się dowiedziałem że mój TS poszedł sobie do kogoś innego, miły sprzedawca :D :/ ..

Ale raczej ich nie kupię :P ten wzór jakoś nie do końca.. :P poza tym głupio byłoby wydać taką kwotę na felgi kiedy już powoli dochodzę do momentu że będę mógł realnie podjąć decyzje który silnik ma na palecie przybyć do mojego garażu :D

Skoro trzeba pracować w niedziele to mała przyjemność po wyjściu z pracy się należy! Więc parę fotek na śniegu! :D

Brudna bo brudna ale taka też mi się podoba :) i jeździ się super po śniegu ;)

dsc06465c.jpg

111.jpg

112.jpg

113.jpg

Mogę dodać że w piwnicy zaczeła się robota przy 2.0 TS :D sporo gratów mam, jeszcze trochę brakuję używanych pierdół i oczywiście nowych tłoków, korbowodów ;) Będzie własnoręczny porting głowicy itd.. :)

Nie wiem jak inni :D ale ja czekam na relacje. Powstaje unikat na skalę Polską. Trzymam kciuki!!

Nie wiem jak inni :D ale ja czekam na relacje. Powstaje unikat na skalę Polską. Trzymam kciuki!!

Z drugiej strony są gotowe silniki R4 turbo ze stajni Fiata. Są też całkiem fajne r5 turbo z których da się zrobić fajne 2,4l. Owszem, będzie km unikat ale równocześnie sztuka dla sztuki.

"... I guess it's just the way I'm wired."

R4 i R5 Turbo w tym wypadku też byłoby sztuką dla sztuki.. znalazłem gości z chyba z Serbii, napisałem do niego pw na FB.. i po krótce rozpisał mi sprawę włożenia 20VT do 147.. podsumuje ten temat po krótce tym że trzeba mieć swój warsztat i nie liczyć kasy i roboczogodzin żeby to wykonać.. bo 20VT pochodzi z płyty podłogowej 145/Fiat Coupe i tam pasuje P&P a do 147 jest dopasowywanka z 156 2.4 JTD, Lancii Kappy i różne adaptery dystansujące np. do półosi..

V6 nie chce jak mówiłem ;) bo to by było najprostsze ale bez psst.. Więc doprowadzę do końca 2.0 TS.. bez zbędnych komplikacji, silnik już mam w piwnicy parę dni temu go rozebrałem na części pierwsze.. Muszę zawieźć głowicę jakoś w czwartek do umycia chemicznego i wyjęcia zaworów całkiem tak żebym mógł Dremelkiem sobie zrobić ładnie wewnątrz kanały i porting do kolektorów na porządnie :)

Po rozebraniu tego silnika stwierdzam że alfiści powinni częściej zaglądać pod kolektory :D i robić jakieś czyszczenie tak jak przy JTD czyści się EGR i kolektor z klapami.. to w TS powinno się czyścić przy kolektorze ssącym głowice.. sławne problemy z "niedosmarowanym" wariatorem który zaczyna klekotać.. w tej głowicy którą mam np. ktoś uszczelnił uszczelkę (jakkolwiek to brzmi) na silikon i to dużoooo silikonu.. i jak śruby zostały dociągnięte silikon wyszedł na zewnątrz uszczelki zwężając kanały ssące o jakieś 2,5-3mm i niemal 100% zatykając kanały olejowe do elektrozaworu od wariatora.. i potem się dziwimy że klekocze albo się przyciera :D

Także głowicą trzeba się zająć.. chętnie zasięgne też opinii gdzie w Wawie można kupić, dorobić nowe zawory, większe nieco ale równie dobrej jakości lub lepszej..

Podrzucę jutro fotkę tej głowicy i paru innych gratów :)

Przeczytałem całość i jestem pod dużym wrażeniem rezultatów jakie uzyskałeś. Auto wygląda bardzo unikatowo. Widać, że to prawdziwa pasja. Pozazdrościć tylko. Sam aktualnie jestem na etapie kupna 156 V6, ale teraz zacząłem się zastanawiać nad 147, tylko szkoda, że nie ma nic pomiędzy 2.0 a 3.2 i dlatego jest mały dylemat.

Dokładnie jak mówisz szkoda.. być może skoro to hatchback to odmówili mu 2.5 ;) bo uznali że rodzina tym się wozić nie będzie tak jak w przypadku 156..

Robota ogółem się robi powoli, silnik w piwnicy rozebrany, dremel 300 kupiony.. i będzie porting głowicy na początek.. a jak będzie gotówka to przyjdą tłoki wossnera kute, korbowody kute i nowy wał od 2.0 i wszystko się z blokiem spasuje i potem malowanie bloku na czerwono :D

Odmówili 2.5 ale 3.2 wsadzili :) Jak coś zmontujesz to zdjęcia pokazuj.

Wow!! :D Po długim czasie oczekiwana przesyłka dotarła od DPD..

Moje adaptery do Brembo z GTA pod zwrotnice od TS :)

79.jpg

80.jpg

Teraz tylko porządna regeneracja i malowanie, nowe tarcze, klocki :) i montujemy.. tylnie od GTA też mam :D

Najważniejsze, że w końcu masz i robota może iść do przodu.

- - - Updated - - -

Najważniejsze, że w końcu masz i robota może iść do przodu.

Pytanie laika, to są 28 mm czy 32mm tarcze? Zwrotnie od GTA ostatnio widziałem do kupienia w dobrej cenie dość. Opłacało się robić te adaptery? Co ori to ori.

Tarcze 32x330mm od GTA.. a zwrotnice od GTA nie pasują do 1.6 więc co ori w GTA niech tam zostanie a w 1.6 trzeba sobie dorobić ;)

A, to tego nie widziałem, że nie pasuje. Ale ważne, że bangla :)

Fajnie, że przesyłka dotarła i przy okazji przepraszamy za koszmarnie długi czas realizacji.

Amortyzatory
Powrót