[147] 147'mka Azzurro

No ja parę rzeczy muszę ogarnąć to mi przejdzie pewnie sprzedaż ;)

Co do Noviteców na tą chwilę nic ciekawszego nie mogę znaleźć ;) więc z pewnością nie sprzedam ;D to deficytowy towar ;)

Od dłuższego czasu śledzę temat ale jakoś nigdy nie miałem okazji (pomysłu) co napisać :) bardzo fajna Bella - jednak te 147emki mają coś w sobie :o najlepsze w nich jest to że gdy idziesz w stronę Alfy to "mordka" sama się cieszy i nie może napatrzeć, nie wspominając o przechodniach. Pozdrawiam i przyjemności z jazdy

Malutki update ;) podpore półośki uda się uratować.. łożysko jest demontowalne, nie trzeba kupować całej półosi w ASO..

Łożysko marki SKF, nr części dla potomnych 63006-2RS1 (Takie jest fabrycznie na podporze założone)
Koszt około 100zł

Dogadałem z gościem zakup 2.0 kompletnego tylko wysyłkę najtańszą szukam.. bo niestety jest 360km od wawy..

Także po świętach na poważnie się zacznie budowa silnika 2.0 TwinSpark Turbo.. Następny zakup to blok od 1.8 żeby pozbyć się wałków balansujących.. i rozbiórka tego 2.0, głowica do rozbiórki i zrobię ją niczym w nowym czerwonym democarze alfaclubu ;).. a dalej jak skończę to ;)

PS. Dostałem wiadomość w sprawię adapterów do Brembo.. Widzę światełko w tunelu ;)

A tak poza tym pilnuje cały czas podwozia bo oczywiście nie zdążyłem zrobić tego co chciałem przed atakiem zimy.. i wczoraj wziąłem się za mycie.. potem oczywiście odpowiednie suszenie, wycieranie, do zamków odmrażacz ze smarem od Sonaxu.. uszczelki zaimpregnowane, wosk nałożony, podczyszczone podwozie z soli którą już do tej pory zdążyło auto zebrać..

A dzień później pojechałem na zajęcia :P troszkę się musial przybrudzić ale i tak ładnie się trzyma.. Fajnie te koła wyglądają na śniegu przynajmniej widać że dają radę a nie że tylko mają wyglądać ;)

76.jpg

77.jpg

Bonusowa fota :D Udało się fajnie stanąć obok kolegi alfaholika ;)
48.jpg

Z ciekawości, nie prościej pozbyć się wałków balansujących? Trudne to nie jest a i obyło by się bez zmiany bloku.

"... I guess it's just the way I'm wired."

Chcę ograniczyć do minimum kombinowane rozwiązania.. Drugi blok to koszt 200zł a sądzę że porządne usunięcie wałków będzie kosztować również 200zł albo i więcej..

A zmieniając blok przy okazji odelżam o te pare kg auto bo ten od 1.8 poprostu ma mniej materiału na sobie bo nie ma nawet kanałów na te wałki..ogółem to łatwe rozwiązanie i idę ku niemu dlatego ;)

dobrze zimowa pora lezy, kolo w sam raz :)

jakie T planujesz ?

TD05-18G od Greddy.. ewentualnie myślałem nad turbo od Fiata coupe 16vt.. ale nowe kosztuje tyle same co Greddy więc chyba przy Nim zostanę ;)

I jak myślisz jaką moc uzyskasz? I co z przeniesieniem? Wszystko zostaje ori?

Quaife musi do skrzyni wejść.. ale jest dostępne bez problemu.. tylko delikatnie droższe od Q2.. co do półosi chyba ori.. sprzęgło napewno inne wleci.. koło zamachowe już mam od Autodelty i zostaje..

To co do przeniesienia napędu..

A moc jaka wyjdzie taka wyjdzie :P ale patrząc na inne tego typu projekty.. to przy zakutym 2.0 i tym turbo co wyżej napisałem to bezpiecznie 280 koni powinno być.. w Ital Performance wypluło 350 i mówił coś że jeszcze jest co wyciągać dalej.. w Irlandii z 1.6 TS na forum145 wypluło 280 na zwykłym paliwie.. więc wygląda że na tym setupie 280 koni będzie bezpiecznym wynikiem.. Tyle by mnie zadowoliło w pełni ale jak będzie 250 to też płakać nie będę a jak wyjdzie równo lub okolice 300 to będzie czad :P

Tak czy siak długa droga przede mną.. ale jeśli zbuduję to auto do końca to będę miał coś o czym marzyłem ;D

Turbo z fc 16vT nie nadmucha więcej niż circa 245 koni.

"... I guess it's just the way I'm wired."

Parę nowych fotek :) z okazji tego że wreszcie porządnie umyłem i wypolerowałem tu i ówdzie.. ;) od razu humor lepszy takim ładnym jeździć..

p1080159sh.jpg

44.jpg

45.jpg

46.jpg

47.jpg

48.jpg

49.jpg

50.jpg

51.jpg

Co do reszty spraw.. załamać się można.. ciężkie czasy dla Polskich tunerów ;/ Hamulce stoją, a gość od silnika który już miałem mieć przestał się odzywać..

Aktualnie szacuję z chęci przyspieszenia spraw jak się ma montaż 2.0 20vt cenowo do przeróbki 1.6 na 2.0 i uturbiania..

Tak na szybko wychodzi na tyle samo.. bo już parę osób mi mówiło wrzucaj 20vt będzie szybciej i taniej.. a tymczasem nie bardzo.. popytałem Balc3r'a i wychodzi że sam dawca to jakieś 5000zł anglik.. nie licząc kosztów rozbiórki tego co trzeba będzie poprawić w silniku dawcy.. elementy do montażu czyli sanki, zawieszenie silnika.. sama robocizna..

Z drugiej strony podobna kwota koło 5000zł wyjdzie mi na zmontowaniu zakutego już 2.0 TS do którego mocowań już nie będę potrzebował innych itd itd..

Ahh dużo myślenia, ciężka sprawa, dużo kasy a chciałoby się to już mieć zrobione xD żeby latało i syczało..

@Woda83
No no.. ładną perełkę mi wypatrzyłeś :P szlag by to że jest po świętach.. tylko ciekaw jestem jak to się w nadkolu mieści.. niby ET35.. ale ta felga nie jest jak typowa felga ;D

@Artur75
Filmik znany, dzięki ;) ale prawda taka że to na filmie z Twinsparka to ma tylko blok i głowice.. reszta to nowe, "kosmiczne" elementy.. ;D

Czy ja wiem? czy nie wejdzie 8x18" ? hmm chyba powinno wejść.. chyba że to dlatego felgi ori mają ET32..

A co do silnika ja wiem że V6 to najlepsze ze stajni Alfy co można mieć.. ale jest ciężkie, drogie w spalaniu i drogie w modzeniu dalszym.. a mnie na brzmieniu V6 nie zależy.. mam w domu Maximę V6 to mogę jej posłuchać a u siebie chcę mieć ładny pomruk i HKS BOV przy zmianie biegów ;)

Amortyzatory
Powrót