[147] 147'mka Azzurro

Nie miałem okazji jeździć na takiej gumie. Mogę sie tylko domyslać, że mieszanka twardnieje przy takiej temp, niema trakcji, guma nie trzyma itd.

Mogę sie tylko domyslać, że mieszanka twardnieje przy takiej temp, niema trakcji, guma nie trzyma itd.
Sessanty moje w tym rozmiarze bdb trzymają ale na śniegu już nie dają rady, dlatego wczoraj szybka akcja wymiany.
Autko ekstra, sam sie poważnie zastanawiam nad zimą na 18" :)
Jedyne co mi sie nie widzi no to brak tylnego znaczka ... ;)
Co do mocy - nic dziwnego, po mojemu to te 120KM bardzo optymistyczne ;)
Moje w 100% zdrowe auto dostało po dupie od 105KM w Ibizie 3
Fakt, że auto cięższe, ale mimo wszystko powinny iść równo ;)
Jak chcesz swapa - to idz po całości i montuj 3.2 ... 2.0 to półśrodek ... niestety ale po pewnym czasie zdasz sobie sprawę, że mocy brakuje

Kurde ile tu się dzieje od wczoraj :P

Komfort musi być ogromny :P

Muszę powiedzieć że komfort od letnich poszedł megaaa na plus mimo że to ten sam rozmiar felg i opon.. zimówki mają miekszą mieszankę gumy bo naprawdę różnica jest kolosalna..

Różnica w rozmiarach lato i zima nie mam bo są takie same :P

Ogółem jeździ się świetnie komfortowo, wybiera śnieg i wszystko, mniejsze dziury również.. Ja nie widzę możliwości powrotu na mniejsze.. na mniejszych felgach są same wady :P buja się to, nie wygląda, małe to to, wąski i wpada w każdą dziurę.. :P

Jeżdzę na nich już któryś sezon z rzędu i nawet przy -20 było wszystko wporzo.. może też kwestia dobrych opon.. czy 5C na plusie czy 0C jak wczoraj.. czy -20 jak bylo ktorejs w zeszlej zimie i bez roznicy.. jezdzi się super.. do tego jak wygląda :D

Nie miałem okazji jeździć na takiej gumie. Mogę sie tylko domyslać, że mieszanka twardnieje przy takiej temp, niema trakcji, guma nie trzyma itd.
Opisujesz tu chyba co się dzieje z letnią oponą.. w zimowej oponie mieszanka twardnieje ? no może minimalnie.. nie ma trakcji, guma nie trzyma ? to po co bym zakładał zimówki :P to równie dobrze można na letnich latać..

Owszem mogę potwierdzić Toyo T1R i Goodyear Eagle F1 w zimie mają się słabo.. ale to letnie opony :P to jak mają się na śniegu spisywać.. na zimę mam Pirelli SnowSport 240 i jest git.. ładnie się wgryza w śnieg.. miękka i komfortowa..

i lato i zima 225/40/18..

Co do mocy - nic dziwnego, po mojemu to te 120KM bardzo optymistyczne
Moje w 100% zdrowe auto dostało po dupie od 105KM w Ibizie 3
Fakt, że auto cięższe, ale mimo wszystko powinny iść równo
Jak chcesz swapa - to idz po całości i montuj 3.2 ... 2.0 to półśrodek ... niestety ale po pewnym czasie zdasz sobie sprawę, że mocy brakuje

No jak mówiłem z początku szok.. że nawet seryjnych 120 koni nie ma.. a potem zacząłem drążyć temat że nówki z salonu wyjeżdzały ze 113 końmi.. więc moja to zdrowa seria z dużo ładniejszym dźwiękiem ;)

a 2.0 to półśrodek kiedy jest wolnossące.. a kiedy stanie się turbo a stanie się od razu przy montażu 2.0 to wtedy uzyskamy osiągi 3.2 GTA z niższym spalaniem.. :P downsizing :D Najważniejsze żeby osiągnąć 2xx koni.. bo raczej pod 3xx to już stanie się dość awaryjna jednostka.. i drugie najważniejsze będzie "pssst" :P

Oczywiscie, że mówiłem o letnich oponach :D
To bedzie chyba pierwsza w Polsce doładowana 147 w benzynie :D

Mam 3 zwrotnice rozebrane do malowania, i 3 zaciski rozebrane do malowania..

1 przednia zwrotnica i 1 przedni zacisk nadal w pomiarach :/ :/ :/

Malować będę dopiero jak będę miał wszystkie 4 w ręku..

Konkretnie Ital Performance ma problem z firmą od frezarki numerycznej.. coraz bardziej się obawiam kiedy nadejdzie finał tej akcji :/ bo projekt adaptera jest już w kompie zrobiony tylko nie ma kto mu tego wyciąć..

Jak ktoś zna firmę posiadająca maszyna do obróbki numerycznej to jestem chętny na namiary.. tylko żeby to była firma z kimś znajomym najlepiej kto wykona dwie sztuki adapterów za cenę nie podchodząca pod wartość auta :P to będę wdzięczny.. bo naprawdę jest niełatwo.. wszyscy są chętni do współpracy dopóki nie usłyszą że chodzi o zrobienie tylko 2 sztuk..

Tak szczerze to nie więcej jak 50-70zł od sztuki.. licząc materiał w tym już czyli lita stal konstrukcyjna.. razem z projektowaniem miało kosztować 500zł za komplet.. ale jak nie ma się znajomej firmy to równie dobrze firma za dwie sztuki może chcieć 500zł za "stworzenie" ich z projektu.. jak i więcej.. bo jak bym zamówił powiedzmy 50 sztuk to nie byłoby dyskusji i pewnie byłoby po 50zł za sztukę.. ale skąd wziąść 24 chętnych którzy mają zaciski brembo od GTA i chcą je wpiąć do TSów bez zmiany zwrotnic i rzeźby :P

Także nie mam wyjścia jak czekać i szukać też firmy..

Miły widok ujrzałem jak wracałem z uczelni.. jak parkowałem śpieszyło mi się i nie zauważyłem że tak ładnie w liściach sobie bella staneła ;)

204.jpg

205.jpg

;)

PS.
Pomocy w temacie :P
http://www.forum.alfaholicy.org/hyde_park/84544-zabezpieczenie_antykorozyjne_podwozia_co.html

No i jeszcze raz wielkie dzięki za głosy w konkursie na kalendarz 2013 AlfaClubu:
Moja stronka z kalendarza ;)
206.jpg

Ostatnia edycja:
I zastanawiasz się nad sprzedażą takiego auta..... Na szczęście nikt Ci nie zwróci kasy w tą 147 włożonej więc nie zmieni właściciela.

hehe :P no wiesz jak to jest.. nie miewasz czasami kryzysu tego typu :P ?

Z drugiej strony jestem świadom że jakbym spoktał to auto na ulicy z innymi kierowcą pewnie nie byłoby tak fajnie.. ;P

Ja miałem taką myśl tylko gdy pękł pasek rozrządu a faktura po naprawie opiewała na ponad 4tys.
To był jedyny moment zastanawiania się nad sensem inwestowania w to auto. Ale wystarczy, że tak jak wczoraj czy dziś spojrzę na to auto zaparkowane pośród innych - i już się nie zastanawiam ;)

Mnie boli najbardziej dostępność elementów tuningowych.. a właściwie jej brak.. jak ogarnę konserwacje podwozia, łożyska, hamulce.. to przejdzie mi na dłuższy czas ten kryzys ;).. ale jest kicha.. chyba odkopie tamten temat żeby poprosić kogoś o odebraniu moich gratów z Ital Performance..

hehe no wiesz jak to jest.. nie miewasz czasami kryzysu tego typu ?

Z drugiej strony jestem świadom że jakbym spoktał to auto na ulicy z innymi kierowcą pewnie nie byłoby tak fajnie.. ;P

Kryzys się pojawia jak się długo czegoś nie robi przy aucie :P i wtedy głupie pomysły chodzą po głowie;)

No wiem, to prawda;)

Dlatego muszę zrobić podłogę i pocisnąć temat hamulców do końca to zacznę budżet zbierać na dalsze mody.. ;)

mam tak samo...
teraz jak znów poszła inwestycja w auto ( sprzęgło kevlar ) to znów mówiłem, że nigdy wiecej nie będę myślał żeby ją sprzedać.

Ciekawe na jak długo ? ;))

wheeler - noviteców nie chcesz sprzedać może ? ;)

Amortyzatory
Powrót