Ja robiłem swap hamulców w swojej Giulii jakieś 2 tygodnie temu. Udało mi się dorwać praktycznie nowy zestaw czerwonych zacisków pod tarcze 330/320 mm, do tej pory miałem 305/292.
W zaciskach były jeszcze oryginalne klocki w niemal nienaruszonym stanie, ale i tak zdecydowałem się je wymienić na nowe. Kupiłem tarcze ATE (330 przód, 320 tył) i do tego klocki ATE Ceramic.
Niestety klocków na przód kompletnie nie mogę polecić. Od samego początku podczas hamowania pojawiało się cykliczne stukanie zsynchronizowane z obrotem koła — im mocniej hamowałem, tym było głośniejsze ( załączam filmik). Ewidentnie coś było z nimi nie tak.
Złożyłem reklamację i ku mojemu zdziwieniu została uznana, zwrócili kasę.
Na tyle ATE Ceramic póki co działają bez zarzutu, więc tutaj nie mam uwag.
Finalnie na przód założyłem Brembo P23 185 i problem całkowicie zniknął, jestem bardzo zadowolony z tej zmiany.
Przy okazji odpowietrzania po wymianie zacisków, wymieniłem także płyn hamulcowy, wlałem ATE SL.6. Trochę się obawiałem, że mogą być problemy z samodzielnym odpowietrzeniem układu, ale przy pomocy prostego urządzenia Sealey VS820 poszło bez problemów i niespodzianek.
Naciśnij, aby wyświetlić
photos.app.goo.gl