• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Alfa Romeo 4C GTA (2012)

• Autor wątku Autor wątku Tuti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dodge Caliber SRT4 miał 285 KM i napęd na przód. To więcej niż nawet Alfa 147 GTA, więc zacyferkować mogą nawet wyżej- kwestia jak się to na trakcji odbije.
Focus RS ma 305 KM, a limitowana wersja RS500 nawet 350 - więc można. Tylko właśnie pytanie po co? Niektórzy twierdzą, że Julka QV już ma jakieś problemy z trakcją, więc chyba sens jeszcze mocniejszego silnika byłby raczej średni...

A inni zachwycają się Q2 i piszą, że wgryza się w asfalt... Myślę, że 300KM powinna udźwignąć. Zresztą, GTA (jak sama nazwa wskazuje), powinna się opierać na niskiej masie własnej, a nie super mocnym silniku.

Alfa 147 z Autodelty (około 330 KM) wykręciła na torze Top Gear czas lepszy niż subaru STI... więc obawy o trakcję raczej są zbędne, tym bardziej, że sztywność nadwozia Giulietty jest dużo większa a i rozkład mas inny.

http://fliiby.com/file/377182/mi4nq54n4l.html

Myślę że nowy 1750 tubro będzie idealnym pretekstem do powstania Giulietty GTA :) Tym bardziej że ten silnik ma być montowany w Dodge-u Darcie SRT4, który jak wiadomo bazuje na Giuliettcie właśnie ;)

Mogli by coś szalonego zbudować, jak swojego czasu Żabojady z Clio postąpili i upchali co trzeba w miejsce gdzie normalnie się dzieci wozi.

Po co?

Po to aby oferta Alfa Romeo nie była do końca poprawna politycznie i nudna.

Nie mam pojęcia, ale na zagranicznych portalach też o tym piszą...

Przeglądam różne zagraniczne portale, głównie włoskie i jeszcze się z tą informacją nie spotkałem. Oby była nieprawdziwa :D

Co jest z tym serwerem na AlfaNews? Nie mogę przeczytać najnowszych wiadomości odnośnie 4C, a zżera mnie ciekawość...

Co jest z tym serwerem na AlfaNews? Nie mogę przeczytać najnowszych wiadomości odnośnie 4C, a zżera mnie ciekawość...

No właśnie nie wiem, coś padło :/

Żadnych konkretów tam nie ma. Właściwie pierwsze zdanie jest wszystkim co wiemy :)

Są nowe wieści o Alfie 4C - http://www.autoedizione.com/alfa-romeo-4c-road-version-ready-for-production/

W skrócie: alfa 4C jest gotowa, produkują właśnie części do pierwszego tysiąca sztuk w Modenie w Pratola Serra i jak będą się dobrze sprzedawać, produkcja ruszy mocniej. Debiut będzie najprawdopodobniej zgodnie z wcześniejszymi pogłoskami we wrześniu 2012 na Paris Motor Show. Szefem projektu Alfy 4C jest Roberto Giolito, który zaprojektował nowego FIATa 500 i pod okiem Lorenzo Ramaciotti i przy współpracy z firmą Dallara stworzyli całkiem nową platformę dla 4C w Parmie. Nowy silnik TBi będzie współpracował z nową szybszą skrzynią TCT. Nie ma mowy o manualnej skrzyni! Auto ma ważyć około 900 kg i w podstawowej wersji mieć ok. 230KM, a w wypasionej 300KM. Przyspieszenie 0-100km/h poniżej 4 sekund, natomiast wnętrze ma być podobne do tego zaprezentowanego w IAA we Frankfurcie.
Marchionne powtórzył, że od 2014 roku Alfa Romeo będzie mieć zupełnie nowy program, a Alfa 4C jest pierwszym rozdziałem w nowej historii marki.

Pozdr.,
L.

4C bez manuala?! Duży błąd, jeśli ma być to sportowy samochód... Jedną z opcji powinien być manual.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót