• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Falujace obroty w TS

• Autor wątku Autor wątku subratri
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    obroty
Panie zaviaseq mi się nie zdarzyło przetankować zbiornika paliwa więc nie wiem może coś w tym jest prawdy choć jak odkręcam korek wlewu paliwa to aż bucha ciśnienie par paliwa słychać wyraźnie jak syczy. U mnie to raczej nie to bo na gazie też faluje zdrowo. Kabelek zostawię sobie na sam koniec bo jeszcze mam zamiar powalczyć z tymi obrotami. Narazie zaizolowałem łączenia rurki która łączy rurę tę z przepływomierzem a klawiaturą zaworów i zobaczę co dalej. W jaki sposób odłączyłeś abs aby sprawdzić czy to on nie jest wszystkiemu winien? Opisz mi krok po kroku.
email: diablo-75@o2.pl lub tu na forum napisz to ktoś jeszcze skorzysta.

---------- Post dodany o godzinie 12:28 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:16 ----------

Panowie a tak w ogóle to auto było na wymianie tego krokowego u mechanika z Grocholic koło Bełchatowa który oferował się że będziemy podmieniać części i sprawdzać czy pomoże. Jak usłyszał że jego silniczek nic nie wnosi to kazał mi samemu zdejmować silniczek bo on nagle nie ma czasu bawić się w to. To pytam się po jaką cholerę oferował pomoc. Tylko kasę bić i jak najwięcej aut przewalić, ooo nie tędy droga Panowie. Poza tym obrotomierz był sprawny jak oddawałem auto do niego a jak odbieram to nie świeci i blokuje się w pewnym miejscu. wniosek jest jasny ale przemilczę to. Nie polecam tego mechanika.

no więc odpięcie elektrozaworu nie wniosło za dużo...
ale jak odpiąłem ten "zielono-czarny" kabelek to obroty ZNACZNIE mniej falują.
myślę o resecie a nie miałem możliwości żeby go wykonać.
reset dlatego że to jest kabelek idący na centralkę wtrysku i MOŻE mieć jakiś znaczący wpływ

koledzy jak chcą spróbować to ten kabelek jest w liczniku prędkościomierza
ma numer 15 (w kostce 16-pinowej) a kolor pisałem

A więc tak jak pisałem obroty się naprawiły po wizycie u gazownika, jeśli chodzi o cykanie już nie wróciło od momentu kiedy odebrałem auto z silnikiem nowym. A co do ciśnienia to od lewej licząc 9 10 12 12, z tym że było wykonane takim dziwnym urządzeniem przytykanym a nie wkręcanym zamiast świecy (ponoć.... napewno nie dokładnym bo raz wskazało na 2 cylindrze 15 a za 2 razem 10, ale te badania sobie powtórze za jakiś czas ale już na wkręcanym urządzeniu). a 2 silnik długo stał i ponoć pierścień mógł się zapiec... Ogólnie auto pracuje bardzo dobrze, co prawda w weekend machnąłem tylko 100 bo wyjazd odwołałem, ale nic nie było słychać, żadnych dziwnych stuków i puków. Tak, że myślę że jest ok. Tylko rano teraz jak jest zimno przez parę sekund słychać cykanie, ale to chyba wariator ustawia fazy. A Wy co myślicie o tym ciśnieniu?

Myślę że dobry kabelek odłączyłeś ten przy centralce, może to właśnie dane o prędkości pojazdu idą od prędkościomierza do centralki. A po tym zabiegu prędkość ci pokazuje? Centralka wtrysku to ECU tak? Może jakieś fotki lokalizacji tego kabelka. Bo będę chyba ciął.

---------- Post dodany o godzinie 18:07 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:59 ----------

Panie Zaviaseq a jak odłączyć na próbę abs ? też bym sprawdził czy czujniki są dobre . A błędów jakichś nie złapie po odłączeniu abs-u?

Witam, dzisiaj był examiner i kontrola ponowna w załącznikach wam przesyłam skany examinera , może jakaś mądra głowa dopatrzy się czegoś co ma wpływ na to falowanie .

- alfadiag jest nowszą konstrukcją i szczególnie jest dedykowany do ECU M1.5.5.
- pewną rolę gra także cena, 200 zł przeciw 20.000 zł.
- examiner wyprzedzał kiedyś alfadiaga pod względem obsługi ABS, teraz nie ma róznicy.
- obecnie nawet examiner ma moduł druku kolorowego, trochę to bidne ale działa.
- naturalnie porównujemy rzeczy i funkcje które jednoczesnie robi 1 i 2 program.
- jeśli ktoś patrzy na to że examiner robi klucze, alarm, klimatyzacje to nie mamy o czym dyskutować.
- warsztaty wola examinera ponieważ obsługuje im wszystkie wozy z grupy fiata.
- ale w tym examinerze nie uswiadczysz parametrów adaptacyjnych ani parametrów środowiskowych, próżno ich szukać.
- a to jak wiadomo podstawa przy ECU M1.5.5, M2.10.3/4.
- ważne, że każdy może wybrac to co mu pasuje.
- ja osobiscie wole Launcha x-431, bardziej mi pasuje jego linux, ale obsługa ECU dla alfy romeo wywołuje tylko spazmy.
- w alfadiagu podobają mi się logi oraz wykresy graficzne.
- jakoś nie mogę znależc nic co mi się podoba w examinerze.

Ostatnia edycja:
@koko75
- wg. examinera wszystkie błędy zostały wykasowane, żadne obecnie nie wystepują.
- adaptacja i samodopasowanie silnika krokowego - wykonano.
- silnik jest sprawny i gotowy do drogi. ( nie dotyczy to użytkownika tego samochodu ).
- jeśli użytkownik zgłasza jeszcze jakieś błędy to jest to wymysł użytkownika i jego feneberie.
- jeśli dalej użytkownik reklamuje wykonaną usługę należy postępować wg. pkt. 4 z instrukcji wewnętrznej numer 202/2008.

Ostatnia edycja:
Pewnie koledze to nie pomoze, ale ja zalatwilem falowanie w dosc dziwny sposob. Otoz utknalem w terenie i chcac wyjechac (nie bylo to madre, ale podswiadomie zadzialalem) dalem jej buta konkretnego. Od tej chwili zero falowania :P

koko75 odpowiedz na pytania jak możesz:
1. opisz jak zrobiłeś reset parametrów adaptacyjnych a potem adaptację (jakim programem?)??
2.Czy po adaptacji jeździłeś tylko na PB czy od razu na LPG?

---------- Post dodany o godzinie 17:38 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:33 ----------

- o kurka wodna takich falowan to nie widziałem.
- pozostaje tylko współczuć.

A ja się nie dziwię bo też takie falowania miałem ale się z tym uporałem :D

Czytając to forum i stwierdzając że wszystko w silniku jest sprawne i ma dobre parametry. Podłączenie do Alfadiaga i zrobienie resetu parametrów adaptacyjnych i potem adaptacja zgodnie z instrukcją a nie na łapu capu (można zapomnieć wykasować błędy). Dlatego zadałem koko75 pytania żeby odpowiedział na nie co robił krok po kroku bo to ważne.
koko75 ma LPG i może podczas adaptacji silnik przełączał się na LPG (mógł o tym zapomnieć bądź nie zauważyć) a jeżeli zrobił adaptację na PB (zależy ile ticków czekał) i potem jeździł na LPG może nie wiedzieć czy sterownik LPG jest dobrze poustawiany i czy czasy wtrysków się pokrywają w przeciwnym razie LPG rozjedzie PB i falowania będą. Po adaptacji na PB jeśli ktoś ma LPG, moim zdanie zawsze trzeba później zobaczyć co się dzieje w sterowniku LPG i jeśli nie ma czytania LPG po OBD warto podłączyć sondę lambdę do sterownika LPG (wiem że większość się z tym nie zgodzi ale to jest moje zdanie :D)
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Witam, 1-wszy raz mechanik wymieniał silniczek krokowy i programem unidiag robił adaptację oraz reset a jazda była tylko na pb a nie na lpg. Po wymianie silniczka z powrotem na mój adaptacja była robiona już examinerem w aso auto było cały czas na pb i cały czas jeżdżę na pb i testuje , a skan examinera zamieściłem wcześniej na forum w 2 załącznikach. To tyle jeśli chodzi o odpowiedź na te pytanka. lpg to sekwencja stag 300 i ma sonde podpiętą bo gazownik mi sprawdzał mapy i sonde która ładnie pracowała na gazie.

koko75 może to właśnie kwestia jakim programem to wszystko było robione. Spróbuj znaleść kogoś z alfadiagiem w swojej okolicy. Zobacz co bubu wyżej napisał o examinerze.
Pozdrawiam.

Amortyzatory
Powrót