• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[GTV] rogo Gietefałka

• Autor wątku Autor wątku rogo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Zastanów się nad Eibachami do GTV dwa razy. U mnie siedzą właśnie Eibachy, obniżenie niby -20mm, a tak mocno siedzi, z tyłu dawałem gumowe dystanse podwyższające pod sprężyny, żeby było wyżej. Nie mówią już o dystansach, które musiałem zdjąć bo opona ocierała o nadkole. Być może moje Eibachy mają trochę nalatane albo amory nie trzymają tak jak powinny, natomiast jest bardzo nisko

to mnie teraz zaskoczyłeś, wydaj mi się że kiedyś pisałeś że Twoja jak dla Ciebie za mało siadła, sprawdzałeś oznaczenia na sprężynach, kupowałeś nowe czy używki jeśli używki to może ktoś coś namieszał. Miałem Eibach-a w mojej poprzedniej Gtv, jak dla mnie obniżenie było takie w sam raz czyli nie wiele ale jednak robiło różnicę - tak to wyglądało: Gtv 31.jpg Gtv 2018vs2017.jpg

sezon 2021 rozpoczęty, Gtv i Spider wróciły na drogi, Spider przywitał mnie małym fochem w postaci wycieku płynu chłodniczego w kabinie, wymieniłem zawór nagrzewnicy i wygląda na to że problem został rozwiązany. Spiderek dostał też zestaw telefonów 17".

IMG_20210330_190650.jpg

IMGP2623.jpg IMGP2641.jpg IMGP2617 (2).jpg

Ostatnia edycja:
Fajnie telefony siadły. Niby oczywista klasyka, ale zawsze pasuje :)

Fajnie telefony siadły. Niby oczywista klasyka, ale zawsze pasuje :)

fakt, miały być 17" z Motusa ale muszą zaczekać na renowację i ładna zaciski, a telefony leżały gotowe więc założyłem dla odmiany :)

- - - Updated - - -

Deska wylatywała przy wymianie zaworu ?

Na szczęście nie. Wystarczyło zdjęcie osłony tunelu, potem osłona bezpieczników, dolna osłona kierownicy i mamy dostęp do osłony zaworu i nagrzewnicy, po jej zdjęciu można zdemontować zawór. Gdyby była konieczna wymiana nagrzewnicy to wtedy trzeba by już zdjąć deskę a to jeszcze z tego co sprawdziłem na wraku który mam na części za mało i raczej konieczne jest wyjęcie całej obudowy nagrzewnicy, na szczęście obyło się bez tego.
U Ciebie w ph3 pewnie trochę inaczej to wygląda, nagrzewnica też jest inna ale z tego co wiem wymiana nagrzewnicy tak samo upierdliwa, na grupie FB ktoś pisał że jego mechanior wymieniał nagrzewnicę bez zdejmowania deski w co nie wierzę, w ph1 ten zawór podobno dość często szwankuje, za to rzadko pada sama nagrzewnica.

Ostatnia edycja:
U mnie już też sezon rozpoczęty. Szkoda, że zima nie odpuszcza ... A telefony 17" zawsze na propsie ;)

A telefony 17" zawsze na propsie ;)

seryjne 16" coraz bardziej mnie przekonują, sam nie wiem które bardziej mi pasują :) może za jakiś czas zrobię Spiderowi przeszczep zacisków na Brembo to wtedy zdecydowanie 17" będą je ładnie eksponować

Spider felgi.jpg

zawiozłem do lakierowania proszkowego trochę gratów które mam w zapasie i trafią na podmianę do Spidera przy wymianie zawieszenia

IMG_20210406_174505.jpg IMG_20210407_175436.jpg

jeszcze cieplutkie odebrane z lakierni

IMGP2680 (2).jpg IMGP2681 (2).jpg

po weekendzie ruszamy z serwisem czarnego Spidera

Spider dostał pakiet serwisowy przy przebiegu 173 860 km

IMG_20210501_183118.jpg

wykonane prace:

wymiana kompletu rozrządu INA, nowy wariator, nowy pasek wielorowkowy Dayco +napinacz Gates + rolki, komplet świec platynowych NGK, nowy olej + filtr, następnie przyszła kolej na zawieszenie - komplet amortyzatorów przód i tył TRW, nowe sprężyny Eibach -20mm, nowe osłony amortyzatorów, komplet nowych odbojów przód i tył, nowa prawa górna poduszka amortyzatora, lewa nie jest dostępna w sprzedaży ale jest w dobrym stanie więc została oczyszczona i pomalowana, z przodu doszły nowe wahacze i łączniki stabilizatora TRW, wymienione wszystkie cztery osłony przegubów tylne wahacze zastąpione zregenerowanymi z nowymi tulejami.

IMG_20210428_163852.jpg początkowo planowałem że to wszystko uda się zrobić w dwa max trzy dni a wyszło 5 dni pracy :)

IMG_20210425_114812.jpg IMG_20210425_114830.jpg IMGP2694.jpg IMGP2686.jpg IMGP2687.jpg IMG_20210427_173523.jpg IMG_20210427_173612.jpg IMG_20210428_142015.jpg IMGP2695.jpg IMG_20210427_165005.jpg IMG_20210427_171528.jpg

Ostatnia edycja:
Ładnie, całkiem szeroki serwis. Co ci jeszcze zostało do ogarnięcia?

Ładnie, całkiem szeroki serwis. Co ci jeszcze zostało do ogarnięcia?

jest co robić :cool:

teraz w planach trochę estetyki - auto jest całe w fabrycznym lakierze jednak czas i eksploatacja zrobiły swoje - zderzak przód ma sporo otarć a tylny dodatkowo wyblakły od słońca podobnie jak pokrywa dachu, tylna klapa ma paskudne rysy, jestem wstępnie umówiony na lakierowanie tych elementów.
Po wymianie zawieszenia muszę też podjechać na ustawienie geometrii - jak to zrobię to znajdą się następne tematy do poprawienia ;)

Ostatnia edycja:
Parę tysi pewnie poszło, ale zapewne prowadzi się jak nowy :cool:

w Alfach zawsze jest coś do zrobienia - Spider dostał nowy wysprzęglik zaś Gtv-ka na 96000 km dostała nowe wahacze przednie i łączniki stabilizatora od TRW, serwis olejowy, wymieniłem też tylne głośniki na Alpine 1725S - stare do końca były sprawne ale po wyciągnięciu amortyzacja membrany rozpadała się przy dotyku, nowe ładniej grają, myślę że są bardzo dobre jako zamiennik serii pasują p&p, mają odpowiednią niewielką głębokość montażu co w przypadku Gtv ma znaczenie bo miejsce na prawy głośnik jest dość ograniczone ze względu na akumulator który się pod nim znajduje.

IMG_20210524_192421-1.jpg IMG_20210531_103410.jpg IMGP2725.jpg IMGP2727.jpg

Ostatnia edycja:
Kolejne udane spotkanie fanów 916 za nami. Tym razem odwiedziliśmy Podlasie, w drodze powrotnej Alfa zawiozła nas do stadniny w Janowie Podlaskim, pojeździliśmy też po Warszawie, bardzo miło przejechane ponad 1100 km :).

IMG_20210612_103139.jpg IMG_20210612_163740.jpg IMG_20210612_153407.jpg IMG_20210613_121029.jpg IMG_20210613_152055.jpg

Ostatnia edycja:
Kawał drogi dla mnie niestety, a bywają spotkania np w Czechach, czy trzymacie się Polski?

Kawał drogi dla mnie niestety, a bywają spotkania np w Czechach, czy trzymacie się Polski?

o jakichś zorganizowanych wyjazdach do Czech nie słyszałem, jak masz daleko, ja też nie mam blisko, ostatnio zrobiłem ponad 1100km.

Amortyzatory
Powrót