• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[GTV] rogo Gietefałka

• Autor wątku Autor wątku rogo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
chyba ostatnie większe dłubanie w tym roku. Spider dostał nowy termostat i nową nagrzewnicę, układ zalany nowym płynem. Wymiana nagrzewnicy w tym aucie okazała się bardzo czasochłonna, konieczne było wyciągnięcie deski rozdzielczej ale żeby wydostać starą nagrzewnicę i włożyć nową dodatkowo musiałem zdemontować kolumnę kierowniczą, uchwyt otwierania maski, trzeba było też opuścić skrzynkę z bezpiecznikami.

IMG_20211024_170235.jpg IMG_20211025_075625.jpg IMG_20211025_133623.jpg IMG_20211025_110506.jpg

pogoda dopisuje, pilotka na chłodniejsze dni się sprawdza można jeszcze trochę pośmigać w tym sezonie :)

IMG_20211024_133350.jpg

O kurde, grubsza robota !!! Podziwiam , ja bym się nie podjął.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Gruba rzeźba z tą nagrzewnicą..... ale dobrze wiedzieć.
P.S. Serio tak jeździsz spiderem? Nie obraź się ale rozbawiło mnie to zdjęcie :lol:

Gruba rzeźba z tą nagrzewnicą..... ale dobrze wiedzieć.
P.S. Serio tak jeździsz spiderem? Nie obraź się ale rozbawiło mnie to zdjęcie :lol:

A mnie ucieszyło :D w sensie pomyślałem że tak bezdusznie na tym forum, każdy schowany za zdjęciem auta, nawet w awatarach, a fajnie zobaczyć kto tym autem jeździ. :)

Mi nie tyle chodziło o samą osobę co o śmieszny strój :) taki pasujący do kierowcy wojennego motocykla

Rogo, szacun za foto w czapce! :) Przerąbane z tą nagrzewnicą, dobra robota :)

O kurde, grubsza robota !!! Podziwiam , ja bym się nie podjął.

robota dość prosta, tyle że tak jak pisałem zabiera bardzo dużo czasu, samo wyjęcie deski a potem jej włożenie w miarę proste, zdarzyło mi się wcześniej dwa razy wyciągać deski z innych aut i było gorzej bo wiązki z przewodami były w tamtych przypadkach powpinane do deski co bardzo utrudniało zadanie, w 916 do deski nie jest nic powpinane więc jest łatwiej.

- - - Updated - - -

.

no serio co widać na foto ;) Cieszę się że zdjęcie Cię rozbawiło i się oczywiście nie obrażam, Spider to taka zabawka dla dużego chłopca więc się nią bawię, a przy okazji ta pilotka naprawdę się sprawdza gdy mamy temperaturę w okolicach 10 stopni, czapka z daszkiem już nie wystarczy, a na czapkę z pomponem jeszcze za wcześnie ;)

- - - Updated - - -

A mnie ucieszyło :D w sensie pomyślałem że tak bezdusznie na tym forum, każdy schowany za zdjęciem auta, nawet w awatarach, a fajnie zobaczyć kto tym autem jeździ. :)

bez tej czapki i okularów chyba bym się nie pokazał ;)

- - - Updated - - -

Mi nie tyle chodziło o samą osobę co o śmieszny strój :) taki pasujący do kierowcy wojennego motocykla

a dodam jeszcze że sprawię sobie do kompletu retro gogle ;)

- - - Updated - - -

Rogo, szacun za foto w czapce! :) Przerąbane z tą nagrzewnicą, dobra robota :)

dzięki, przerąbane to fakt, sama nagrzewnica to dość tani element, ale roboty od groma :)

A ze zdjęciem deski dużo problemów? W sensie czy są jakieś poukrywane trudno i niedostępne śruby. Bo w 166 wyciągnąć deskę bez uszkodzeń niektórych mocować graniczy z cudem.

A ze zdjęciem deski dużo problemów? W sensie czy są jakieś poukrywane trudno i niedostępne śruby. Bo w 166 wyciągnąć deskę bez uszkodzeń niektórych mocować graniczy z cudem.

na początek musisz powyciągać wszystko co jest zamontowane w desce i przy niej jak już zostanie goła deska to odnalezienie śrub jest dość łatwe - 2 szt. na górze deski przy szybie, po bokach deski pod trójkątnymi zaślepkami po 2szt. na stronę, pod poduszką pasażera 2 szt., 1 szt. na środku deski w dolnej części pod obudową regulacji nawiewów, najmniej rzucająca się w oczy jest śruba którą znajdziesz za prędkościomierzem po prawej stronie. Nie powinno się nic połamać, ale zwróć uwagę przy wcześniejszym wyciąganiu środkowego panelu z regulacją nawiewów - tam są żaróweczki do podświetlenia które mają delikatne oprawki które łatwo połamać i kostka zasilająca tą część panelu ma dość krótkie kable i można to uszkodzić. Delikatne są też mocowania linek sterujących nawiewami.

myślałem że w tym sezonie dam sobie już spokój z grzebaniem przy 916-stkach a jednak Spiderek się jeszcze załapał na wymianę głośników. Ori zaczęły się rozpadać więc wymieniłem na nowe zarówno przód jak i woofer z tyłu. Tym razem postanowiłem na przodzie wypróbować opcję z elipsami 5x7 (w Gtv montowałem 130mm na dedykowanych dystansach), wybrałem głośniki Alpine SXE 5725S - pasowały prawie p&p trzeba było usunąć boczne mocowania głośników, a pozostałe 4 lekko podpiłować żeby bez wciskania siadły w boczku. Tylny ori woofer wymieniłem na głośnik Pyle PLPW6D tak jak fabryczny jest dwucewkowy. Zestaw nie jest oczywiście audiofilski ale spełnił moje oczekiwania jako zamiennik fabrycznych głośników, gra całkiem przyjemnie przy rozsądnym poziomie głośności. Przy okazji podłączyłem też nową zmieniarkę Clarion-a.

IMGP2979.jpg IMGP2985.jpg IMGP2983.jpg IMG_20211031_161607.jpg IMGP2978.jpg

czyli efektu wow nie bylo?

czyli efektu wow nie bylo?

wow może nie ale jestem przekonany że jak prawie 25 lat temu auto wyjeżdżało z salonu z zachwyconym właścicielem za kierownicą to wtedy ten człowiek byłby mocno zdziwiony że tak to może zagrać :). Ogólnie żeby zrobić jakieś car audio w Gtv/Spider trzeba by sporo dłubać, konstruktorzy nie postarali się zbytnio o nagłośnienie, w drzwi bezproblemowo wchodzą głośniki 130mm na dystansie, albo coś w rodzaju elips które wsadziłem, byłoby dużo lepiej jakby włożyć jakieś 165mm ale to już dość problematyczne zwłaszcza gdy nie masz ochoty na cięcie boczków a może i drzwi. Fabryczne mocowanie głośników też nie jest zbyt szczęśliwe bo są przykręcone do boczka a nie do drzwi, dodatkowo otwór na głośnik w boczku nie znajduje się w jednej osi z otworem w drzwiach, boczek za głośnikiem jest przykręcony do drzwi więc jak zaczniesz grzebać z przeróbką boczka to stracisz te mocowania.
Ja jestem zadowolony z efektu, jest całkiem dobrze jeśli nie potrzebujesz bardzo głośnego odsłuchu a bas nie musi walić po całej dzielnicy :). Gdyby dzisiaj była jakaś przyzwoita pogoda to z pewnością już bym siedział w Spiderze z jakąś fajną muzyczką do słuchania :).

Ostatnia edycja:
Też mnie to czeka. Niestety fabryczne podczas demontażu się rozpadły. Dosłownie. Bardzo dobre radio mam i czeka. Muszę się tylko zebrać na wybór głośników bo tak jak piszesz jest słabo z zabudową. No i czas znaleźć.

Też mnie to czeka. Niestety fabryczne podczas demontażu się rozpadły. Dosłownie. Bardzo dobre radio mam i czeka. Muszę się tylko zebrać na wybór głośników bo tak jak piszesz jest słabo z zabudową. No i czas znaleźć.

u mnie było to samo, nawet jak wyglądały na całe to przy delikatnym dotknięciu tej pianki amortyzującej wokół głośnika leciały z niej kawałki. Wczoraj było sucho więc trochę pojeździłem żeby posłuchać muzyki i jak dla mnie zestaw daje radę. Może kiedyś włożę jakiś mały subwoofer pod siedzenie.

sezon zimowy rozpoczęty więc jazda Alfami się skończyła, ale żeby było coś fajnego i oczywiście włoskiego jest Lancia Delta 1.8 di turbo, mam nadzieję że się zaprzyjaźnimy :). Auto fajnie wyposażone - szczególnie cieszy mnie silnik z mocą 200 KM, skrzynia automat, szklany dach i hamulce Brembo :).

IMG_20211130_080400.jpg

1750 tbi w autmacie- to czego brakuje w 159 :D
ekstra, bardzo lubie Delty

1750 tbi w autmacie- to czego brakuje w 159 :D
ekstra, bardzo lubie Delty

co do silnika to rozważałem kilka opcji, na początku zastanawiałem się nad sztuką z 1.9 twin turbo ale nie przepadam za dieslami więc odpuściłem tą sztukę, potem myślałem nad Tjet-em 150 KM ale mieliśmy kiedyś Mito QV 170KM i mi ten silnik nie przypadł do gustu, ostatecznie padło na tbi - od dawna chciałem "spróbować" tego silnika, póki co bardzo mi pasuje, automat też był ważnym argumentem :)

IMG_20211202_153206.jpg Delta.jpg IMG_20211202_153238.jpg

Ostatnia edycja:
z ciekawosci- czemu tjet Ci nie podpasowal?

co to to chromowane przed podlokietnikiem? Popielniczka?

z ciekawosci- czemu tjet Ci nie podpasowal?

co to to chromowane przed podlokietnikiem? Popielniczka?

jakoś nie podchodziła mi charakterystyka tych silników, TS dawał mi większą frajdę :) (mieliśmy zarówno QV 170KM jak i wersję 155KM), to srebrne to właśnie popielniczka.

Alfy ciągle zimują, choć chciałby się już nimi pojeździć :), Lancia dzielnie je zastępuje, dostała serwis olejowo-filtrowy, przy okazji wyszło parę rzeczy do wymiany - uszczelka pod dekiel silnika, wymieniłem też na nowe - zawór podciśnienia odmy, rurka spływu oleju z turbiny, chwyt/rura dolotu powietrza. Jest też nowy komplet felg na sezon letni.

Delta1.jpg Delta3.jpg Delta2.jpg

IMGP3005.jpg IMGP3098.jpg IMGP3107.jpg

Zima przegoniona zgodnie ze starodawnym obyczajem - w towarzystwie koleżanek i kolegów z grupy Cabrio Kujawy i Pomorze odprawiliśmy marzannę gdzie trzeba - sezon 2022 uważam za rozpoczęty :)

IMG_20220320_152447-1.jpg IMG_20220320_155334-1.jpg IMG_20220320_125724-1.jpg IMG_20220320_124846-1.jpg IMG_20220320_124910-1.jpg IMG_20220320_124740-1.jpg

przyszły też nowe oponki do Delty więc zakładamy nowy zestaw

IMG_20220322_174057.jpg

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót