duke75
Nowy
- Auto
- AR Giulia Super; AR Tonale PHEV; Spider 916 3.0 V6, GTV 3.2 V6 "La Regina"
dzieki za opinie, spokojnie 30tys km wyjdzie na rok. Wiadomo 120km/h to na tempomacie, ale nie da sie utrzymac tego przez cala trase, bo zawsze trafi sie jakas sytuacja zeby dowalic do pieca. Liczyc wiec trzeba 8-9srednio. Teraz diesel 2.2 - zgaduje ze realnie 6L/100 w tych samych warunkach jest do zrobienia? Zaznaczam ze byloby to w 80% trasa. W zaleznosci od stylu jazdy roznica na niekorzysc benzyny wyjdzie mi jakies 3-5tys zl rocznie, stad nie wiem czy lepsze brzmienie benzyny jest wystarczajacym argumentem.
Ja miałem podobny dylemat. Miałem 159 2.0 jtdm 170 KM i byłem z niej bardzo zadowolony i też myślałem o 2.2 180 lub 210 KM ale przejechałem się 2.0 200 KM i spodobał mi się ten piec.
Ja robię głównie trasy i tam gdzie 159 paliła realne 7.0 to benzyna pali 8.5-9.0. Też robię ok. 25-30 tyś km rocznie.
Argumentem za jest lepsze brzmienie benzyny i jej cichsza praca a różnica w spalaniu jest akceptowalna. Poza tym szukałem 200 KM z początku produkcji coby ewentualnie chipa zrobić jak będę chciał.
Przy Giulii wybrałbym benzynę a przy Stelvio tylko Diesla bo dla mnie benzyna pali za dużo.