Jeżdżę codziennie do pracy 8km w ciągłym korku, więc i na zimnym silniku cały czas:
- spalanie latem to 15l (13 w trybie A) 19"
- spalanie zimą to 17l (15 w trybie A) 18"
Jeżeli ktoś mówi, że w mieście mu pali mniej, to jeździ po wsi a nie po mieście.
Tak samo trasa - jechałem ostatnio nad morze (300km). Tryb N, wieczór, duży ruch, spokojna jazda tak jak wszyscy - spalanie ok. 9l. Potem jakieś 30km po ostrych zakrętach pusta droga, tryb D (ograniczenie do 60km/h u mnie cały czas 100-120 i obroty 4k+) i spalanie wzrosło do 11l.
Zrobiłem ostatnio test - przejechać jak najwięcej km na jednym zbiorniku. Spokojnie, ale bez zamulania - normalna jazda, ale w trybie A, i tak:
80km po mieście, na zimnym - (spalanie +15l)
potem 100km drogi ekspresowej, ale prędkość max 130km/h
Reszta to drogi krajowe, wojewódzkie, powiatowe z prędkościami do 90km/h
Raczej już bez miast. Praktycznie zawsze poza miastem na tempomacie. ciągle tryb A.
Spalanie w sumie 10l/100km. Przejechany dystans 550km. Pozostały dystans <20km.
Średnie spalanie z 7000km, to 12.2l
Nie oszukujmy się - Giulia pali DUŻO. Poprzednie BMW F20 (210KM) paliło 3l mniej w tych samych warunkach. Wiadomo - lżejsze i słabsze, ale jestem pewien, że 330i spaliło by mniej, chociażby przez to, że potrafi odzyskać energię z hamowania.
Wciskanie kitu, że jak kupi Giulie, to mu spali 9-10l to głupota. Ja też tak myślałem czytając Wasze posty.
Jak chcesz Giulią jeździć tanio i ekonomicznie to bierz diesla bo i tak nie będziesz z tej mocy korzystał i nie marnuj czasu na czytanie tego tematu.
Jak kupisz benzyne +200KM to będziesz z tej mocy korzystał i podniesiesz spalanie do 12l w trasie i do 17 w mieście, a potem wrócisz do tego tematu i zapytasz dlaczego Tobie nie pali 9l skoro tyle Ci obiecali.
Potem włączysz tryb A, wyzerujesz komputer po rozgrzaniu silnika, pojeździsz trochę jak emeryt, zejdziesz do 7-8l i pochwalisz się tym na forum - bo tylko tak te wyniki powstały.
A potem uświadomisz sobie, że tak nie da się jeździć wrócisz do N/D i zaczniesz korzystać z auta godząc się z jego wysokim spalaniem.
Podsumowując - Giulia spala >12l, a każdy kto piszę, że 9l niech się jebnie w czoło i pokaże swój średni wynik z tysięcy km (a nie kilkudziesięciu) ze średnią prędkością.