Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
pare tyg temu byla o tym dyskusja. roznie ludzie maja, moze zalezy id wersji firmwarow i/lub silnikow
Tzn ile pali Q[MENTION=83845]Kddpol[/MENTION], czy coś się rozwiązało z Twoim problemem?
Zwróciłem ostatnio uwagę na to, że w mojej Q (może to coś nowego wniesie do tematu, bo o Q w temacie chyba nie było mowy) jest następujący efekt:
a) zwalniając (np. dojeżdżając do świateł) chwilowe spalanie przy końcu rośnie na max (30l.) i tak się utrzymuje cały czas gdy stoję
b) gdy powoli ruszam bez gazu albo z niewielką ilością (np. korek) nadal utrzymuje się max i zaczyna delikatnie spadać gdy prędkość robi się "normalna".
Wychodzi z tego, że gdy auto powinno palić jakieś szczątkowe ilości paliwa, to przeciwnie - pali jak smok.
Nie do końca potrafię w tej chwili powiedzieć w szczegółach trybu itp., więc mogę potestować (na pewno A albo N, rozgrzany, ogrzewanie chyba fotela i kiery)
Ale kolpak, to normalne że jak się czołgasz lub stoisz zużycie paliwa NA 100 KM rośnie. Jeśli stoisz to tak naprawde palisz nieskończoność bo z tą prędkością nigdy nie dojedziesz 100 kilometrów.
U mnie jest tak samo 2.0 .
W oplu w tych momentach spalanie przełacza się na godzine żeby nie przyprawic o zawal. Ale to drażni klase wyższą
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Tzn ile pali Q? Slaby znawca smoków ze mnie
Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Panie to co ja mam powiedzieć.. Stelvio średnia z 26kkm (2.0 280KM) 13.5l.. fakt wiekszosc autostrada niekoniecznie w limitach.. najmniej 8.5l jakos A najwięcej srednio z baku 19.5l.. (ostra jazda autostradaHmmm w sumie jest w tym sens.. Z tego co pamiętam w Oplu było w okolicy 2-3l./h, więc tak by wychodziło.
- - - Updated - - -
Ile pali? Jak czytam, te wszystkie wpisy o 2.0, to mam wrażenie, że mniej, a na pewno, że 2.0 palą za dużo
Mnie najmniej spaliła 8,0 (trasa Cz-wa - Kołobrzeg, 2/3 autostrada spokojne 120 km/h) - poniżej foto.
Teraz pali mi średnio 11 (codziennie robię 70 km - dojeżdżam z wioski za Częstochową, później przez Cz-we w małych korkach/dużo świateł itp., a wieczorem powrót).
Wcześniej robiłem "trasy" 5 km/dziennie po mieście, to paliła w okolicach 14-15.
Generalnie nie jeżdżę jak wariat, wiadomo raz deptam, wyprzedzam, ostro startuję itp, ale gdy nie ma to sensu, bo zaraz mam hamować, to jeżdżą płynnie i spokojnie.
Gdybym jeździł tylko po mieście i ostro, to pewnie byłoby 20-30. Jest mega różnica jeśli włączy się D i R..wtedy w momencie z zasięgu np. 300 robi się 100.
Ogólnie mogę powiedzieć, że pali tyle samo co moje dwa poprzednie V6 3,5 i 3,7 l. ale ok 300 KM.
Pokaż załącznik 264898
Panie to co ja mam powiedzieć.. Stelvio średnia z 26kkm (2.0 280KM) 13.5l.. fakt wiekszosc autostrada niekoniecznie w limitach.. najmniej 8.5l jakos A najwięcej srednio z baku 19.5l.. (ostra jazda autostrada)
Zależy ile jezdziI dlatego rozważając Stelvio dla ojca biorę pod uwagę tylko diesla, bo aktualne XC70 pali mu ok 7-8..
Zależy ile jezdzimi wyjdzie do 15kkm rocznie stad nie diesel.. jakbym wiecej robil to bym brał diesla
![]()
Dużo zależy jak jeździsz jak spokojnie to pewnie 11 jest wynikiem do osiągnięcia.. prawda taka za w benzynie każde mocne wciśnięcie pedału gazu, turbo i wir w bakuNo niby tak..różnica rzędu 5k zł/rok - dużo i mało. Ale jeśli benzyda daje dużo więcej od siebie, to na pewno warto.
A ile pali Twoje w mieszanych warunkach, trochę miasta, trochę odcinków za miastem po 10 km dynamicznie, ale nie ostro?
No niby tak..różnica rzędu 5k zł/rok - dużo i mało. Ale jeśli benzyda daje dużo więcej od siebie, to na pewno warto.
A ile pali Twoje w mieszanych warunkach, trochę miasta, trochę odcinków za miastem po 10 km dynamicznie, ale nie ostro?
No powiem Ci, że naprawdę kolejny plus za tym, żeby kolejna była QIle pali? Jak czytam, te wszystkie wpisy o 2.0, to mam wrażenie, że mniej, a na pewno, że 2.0 palą za dużo
turbo żyje, turbo pije. ekonomicznośc downsizingu kończy się w momencie naciskania mocniej na gaz, szczególnie w Giulii/Stelvio 280HP gdzie dowalają aż do 2.8bar przy pełnym doładowaniu, więc mapy są tak ustwione że lejesz paliwa ile wlezie żeby unikać stuków i zbyt dużego EGT.