[Giulia] wynajem długoterminowy

Ale to jest 7 tygodni od momentu kiedy dotarło do dealera czy 7 od zamówienia? Bo się pogubiłem. Wiem, że auto się produkuje 6 tygodni. Ale słyszałem też, że czasem auto abonamentowe musi swoje odstać u dealera, więc wybaczcie głupie pytanie. Jak z Waszego doświadczenia wygląda terminowość odbioru w stosunku do tego co jest w zamówieniu? W zamówieniu jest napisane "Data dostawy" czyli jak się domyślam, do tej daty muszę sobie doliczyć trochę, właśnie pytanie ile?
Auto było wyprodukowane, wybrałem ze stocku Carserwisu.
7 Tygodni minęło od momentu wysłania wniosku przez mnie do dealera, tego samego dnia dealer przesłał wniosek do LP.
Ile musisz sobie doliczyć nikt Ci nie odpowie. Data dostawy to teoretyczna data odbioru samochodu. Ja mam datę dostawy na 1 lipca, ale wiem że nie ma szans, żeby wtedy odebrać. Bo najwcześniej jutro auto trafi do rejestracji, a na samą rejestracje można kilka dni czekać.

Mi ASO ogarnęło rejestrację w jeden dzień, w gorącym okresie przed wejściem WLTP, także głowa do góry może się uda :)

Panie, to LeasePlan u nich nie ma takich cudów ;)
Koledze Stingera w 1 tydzień zarejestrowali (2 tygodnie temu odebrał).
Z resztą kobieta mnie uprzedziła, że 5 dni może trwać rejestracja

U mnie to trwało nawet dłużej
Carserwis nierychliwy a i leaseplan się guzdra
Leaseplan to tez gamonie - pomylili się a ja nie wyłapałem pomyłki - i mam auto na większy niż chciałem

U mnie to trwało nawet dłużej
Carserwis nierychliwy a i leaseplan się guzdra
Leaseplan to tez gamonie - pomylili się a ja nie wyłapałem pomyłki - i mam auto na większy niż chciałem
ale tak samo jest przy kredytach hipotecznych - jakieś 7 lat temu brałem na mieszkanie, wszystkie banki (4 sprawdzałem) dawały ciała, trwało to wieki, potem okazywało się że mimo zapewnień przez dyrektorke oddziału że ponad 1.5 roku prowadzenia działalności i kontrakt podpisany na rok z firmą zleceniodawcą, z określoną kwotą jest OK, potem jakiś analityk odrzucał bo nie mam 2 lat które formalnie wymagają (a dyrektorka potwierdzała telefonicznie wcześniej w centrali że będzie OK niecałe 2 lata i kontrakt). w końcu jak już wybrałem inny bank i finalizowaliśmy umowę, to zamiast umowy na 10 lat, przysłali umowę na 20lat. wychwyciłem ale stwierdziłem że to zlewam i podpisuje - i tak miałem spłaty wcześniejsze bez opłat i z tego mocno korzystałem - kredytu tego już nie mam od 3 lat.

Koledzy, szybkie pytanie: dostałem info z Lease Planu, że wysyłają zamówienie do dealera, czy dealer potwierdza w jakiś sposób złożenie zamówienia jeszcze raz? Bo nie wiem czy mam suszyć głowę i dopytywać czy ostateczne zamówienie już poszło, czy info z Lease Planu o przekazaniu zamówienia = auto zamówione do produkcji?

Koledzy, szybkie pytanie: dostałem info z Lease Planu, że wysyłają zamówienie do dealera, czy dealer potwierdza w jakiś sposób złożenie zamówienia jeszcze raz? Bo nie wiem czy mam suszyć głowę i dopytywać czy ostateczne zamówienie już poszło, czy info z Lease Planu o przekazaniu zamówienia = auto zamówione do produkcji?

Również przechodzę przez te boleści /formalności związane z wynajmem...

- - - Updated - - -

Również przechodzę przez te boleści / formalności związane z wynajmem

- - - Updated - - -

Również przechodzę te boleści / formalności związane z wynajmem :/
Panie z Lease Planu bardzo sympatyczne ale chyba w związku duża ilością pracy czasem coś umyka...
Ja na Twoim miejscu bym zadzwonił, dopytał czy przyszło, poszło dalej.
Niestety trzeba dzwonić, przypominać się, dopytywać, ponaglać.
W moim przypadku, i tu duży ukłon w stronę dealera, zamówienie poszło przed oficjalnym pismem z Lease Planu, 2 tygodnie do przodu.
Z zasłyszanych informacji w lipcu przerwa wakacyjna w fabryce, miesiąc?
Ile powiedzieli Ci że będziesz musiał czekać?

Przebieg roczny
Ale w sumie to dobrze bonprzez 2 miesiące natlukłem 6 tys km

- - - Updated - - -

Tak
Po wysłaniu zamówienia o i je musza potwierdzic - u mnie to trwało 2 tyg !!!

No i finał. Dzisiaj odebrałem Giulię :)
6 maja zamówiłem auto ze stocku Carserwisu... ponad 2 miesiące czekania na samochód, który stał w salonie. Dramat.

Ile powiedzieli Ci że będziesz musiał czekać?

Już wszystko wiem. Zamówienie z Lease Planu dotarło do dealera i ten zamówił już auto do produkcji (zrobił to tego samego dnia lub nawet przed otrzymaniem oficjalnego zamówienia). Proces podobno już się rozpoczął bo nie da się zmienić zamówienia (KOD: 16).

Wniosek do Lease Planu złożony: 15.05
Decyzja pozytywna: 11.06
Przelew weryfikacyjny: 11.06
Dokumenty otrzymane kurierem: 21.06
Odesłane: 24.06
Zamówienie z Lease Planu otrzymane na maila: 27.06
Zamówienie podpisane i odesłane do Lease Planu z kopią do dealera: 27.06
Zamówienie złożone przez delera: prawdopodobnie 27.06
Planowana data zakończenia produkcji (podana w systemie): 23.08
Planowany odbiór: druga połowa września (wg. informacji dealera około miesiąca na transport i rejestrację)

Sierpień podobno jest nieprodukcyjny, ale wychodzi na to, że auto zamówione w czerwcu i produkowane w lipcu są w stanie dokończyć w sierpniu (info od dealera).

Zamówienie złożone przez delera: prawdopodobnie 27.06
Planowana data zakończenia produkcji (podana w systemie): 23.08

Sierpień podobno jest nieprodukcyjny, ale wychodzi na to, że auto zamówione w czerwcu i produkowane w lipcu są w stanie dokończyć w sierpniu (info od dealera).

Optymistyczne Info.
Ja chciałem zamówić w pierwszym tygodniu czerwca i dostałem info od doradcy, że "Zdarzało się, że auta przyjeżdżały po 2 miesiącach od zamówienia, więc jeżeli złoży pan zamówienie dzisiaj, to auto MOŻE przyjedzie do końca lipca, ale w sierpniu jest przerwa produkcyjna, więc jeżeli nie zdążą to auto przyjedzie pod koniec września"

Właśnie dlatego wybrałem auto ze stocku - trochę droższe, ale odebrałem je 4 dni po złożeniu wniosku leasingowego :)

Czy ja wiem czy optymistyczne... 2 miesiące od zamówienia do wyprodukowania i miesiąc na transport i rejestrację to raczej mało optymistyczne :D Biorąc pod uwagę miesiąc papierologii wcześniej to wyjdzie 4 miesiące... Zakup Alfy trzeba planować z wyprzedzeniem hehe...

Jakie macie doświadczenia jeżeli chodzi o transport z placu FCA do salonu? Zastanawiam się jak długo to może trwać, ponieważ moje auto powinno dojechać tam na początku tego tygodnia. Chyba dłużej niż 3 dni nie jedzie lora z Włoch?

P.S. Dodam, że nie mam finansowania w Leaseplan wiec ten czynnik opóźniający wszystko wykluczam :D

Ostatnia edycja:
No może to długo potrwać, z tego co pamietam mójego brata stelvio stało jeszcze ok miesiąc na parkingu w PL - nie wiem z jakiego powodu.

Moje auto przyjechało do Tych pod koniec czerwca i do tej pory sobie tam stoi... i czeka na gradobicie... albo nie wiem na co.
FCA Polska to generalnie żenada.

Cudownie! Czyli mój plan na odbiór w połowie sierpnia chyba trzeba wywalić do kosza.

U mnie natomiast prawie miesiąc stało... ale we Włoszech, jak tylko dotarło do Polski to w tydz się uwinęli ze wszystkim

Aktualizacja. Dziś dostałem info że auto dotarło, może w środę będę już jeździł :))

Terminarz wyglądał tak:
- 14 maja - oficjalne zamówienie i opłata faktury zaliczkowej
- 17-21 czerwca - planowana produkcja samochodu
- 28 czerwiec - info od handlowca że auto jest w Tychach, nie wiem kiedy tam trafiło, to data kiedy się dowiedziałem
- 19 lipca - samochód dotarł do dealera
- 24 lipca - jak zdążę zarejestrować to mam nadzieję że go odbiorę

Cześć!

Jak wiece od lipca zmieniły się oferty w salonach na wynajem.
Teraz Giulia Veloce z łopatkami itd 20k KM/rok na 36 miesięcy w leaseplan 2310 netto no i dochodzi problem, iż gwarancja producenta na auto jest na dwa lata więc jak coś się zepsuje płacisz sam...

Druga opcja sensowna to ARVAL, który wycenił mi to samo auto na 2350 ale na 30 miesięcy oraz twierdzą, że jeżeli auto się zepsuje w 3 roku eksploatacji nie z mojej winy to naprawiają sami.
Mają też ofertę na 15k KM za 2150netto.

Co myślicie. Macie jakieś doświadczenia z Arval'em?

Amortyzatory
Powrót