[Giulia] wynajem długoterminowy

Witam Szanowne Grono!

Jeszcze nie jestem 100% Alfaholikiem (przyznaję bez bicia - do tej pory byłem użytkownikiem głównie wytworów koncernu VAG), ale przymierzam się do wynajmu długoterminowego Stelvio lub Giulii Veloce (ciężka decyzja i cały czas biję się z myślami). Oferta jaką mam na Stelvio, zakłada finansowanie przez Arval i w związku z tym pytanie do osób, które korzystały z tej opcji finansowania - jak długo trwa rozpatrywanie wniosku przez Arval? Czytam te wszystkie mało optymistyczne komentarze o ekstremalnie długim czasie rozpatrywania wniosków przez LeasePlan i zastanawiam się, czy nastawiać się na to samo w Arvalu.

Leaseplan w moim przypadku od wizyty w salonie, aż do odbioru samochodu nieco ponad dwa MSC. Teraz jest szybciej, mają trochę mniej wniosków.

Leaseplan w moim przypadku od wizyty w salonie, aż do odbioru samochodu nieco ponad dwa MSC. Teraz jest szybciej, mają trochę mniej wniosków.

Ja będę zamawiał auto z produkcji, więc nastawiam się 2-3 miesiące oczekiwania. Na ten moment jestem ciekaw jak szybko z wnioskami wyrabia się Arval i czy nie ma z ich strony jakiegoś "udziwniania" typu wysokie kaucje (zwracane po wynajmie) itp. :-) Zakładam, że w przypadku działalności prowadzonej od 2001 roku (praktyka lekarska) nie będą jakoś szczególnie uprzykrzający życie.

Arval chyba ma nieco mniej korzystne wynajmy niż leaseplan. Co do leaseplan to składałem wniosek w 2 tyg. maja i dziś dostałem odpowiedź. W moim przypadku kaucja w wysokości 2 czynszów.

Arval chyba ma nieco mniej korzystne wynajmy niż leaseplan. Co do leaseplan to składałem wniosek w 2 tyg. maja i dziś dostałem odpowiedź. W moim przypadku kaucja w wysokości 2 czynszów.

No właśnie nie do końca - w Arval dostałem ofertę o ponad 300 zł (netto) tańszą. Mowa tutaj o indywidualnej konfiguracji (Super + dużo dodatków) do produkcji.

O, to muszę ścignąć mojego dealera bo u mnie to był 2.05 i jeszcze nic nie dał znać :D

Dzwoniłem w środę do Leaseplanu i powiedzieli, że dopiero wnioski z 30 kwietnia przetwarzają. Mój był złożony 6-8 maja i powiedzieli ze początkiem tego tygodnia będą go przetwarzać. Na razie czekam cierpliwie :D

Ja zlozylem wniosek 22.05 (LeasPlan). Dam znac jak sie odezwa.
Pani w salonie mowila o miesiacu czasu.

Hej, kilka dni temu zdecydowałem się na abonament na wersję Giulia Super (na osobę prywatną) i pojechałem do salonu złożyć papiery (wniosek LeasePlan, zaświadczenie o zarobkach itp.). Cena jak ze strony: abonament.alfaromeo.pl - 1907 brutto miesięcznie.

Na miejscu w salonie dostałem też do podpisania zamówienie na samochód, wystawione na moje dane osobowe (auto musi być wyprodukowane). I trochę się obawiam, bo cała umowa skonstruowana jest tak, że to ja jestem zamawiającym i ciążą na mnie wszystkie obowiązki kupującego.

Sprzedawca wspominał, że jeśli LeasePlan długo nie będzie odpowiadał, a ostatecznie finansowania nie otrzymam, to będzie problem - bo auto przez ten czas może trafić do produkcji i nie uda się zamówienia odpowiednio wcześnie anulować. Czy ktoś się z taką sytuacją spotkał? Zdarzyło się Wam, że LeasePlan nie wyraził zgody na finansowanie? Co wtedy?

U mnie wniosek z 2.05, decyzja dziś (28.05). Niestety negatywna - LeasePlan nie wysilił się na uzasadnienie.
Będę próbował się dowiedzieć o co im chodzi. JDG od grudnia 2018, więc może to im przeszkadza.

Dość dziwna i podejrzana sytuacja. Procedura abonamentowa wygląda trochę inaczej. Po złożeniu wniosku, Lease plan musi dać aprobatę na finansowanie (po analizie wniosku przez dział ryzyka). Jest to przecież jakaś forma kredytowani/leasingu. Wtedy jest przelew weryfikacyjny i w ciągu 7 dni wysyłają umowę i dokumenty leasingowe.

Ostatnia edycja:
Dość dziwna i podejrzana sytuacja. Procedura abonamentowa wygląda trochę inaczej. Po złożeniu wniosku, Lease plan musi dać aprobatę na finansowanie (po analizie wniosku przez dział ryzyka). Jest to przecież jakaś forma kredytowani/leasingu. Wtedy jest przelew weryfikacyjny i w ciągu 7 dni wysyłają umowę i dokumenty leasingowe.

No właśnie gdy sprzedawca podstawił mi tę umowę przy składaniu wniosku o LeasePlan to zapaliła mi się czerwona lampka i tego nie podpisałem. Dziwne, bo przecież właścicielem auta formalnie będzie LeasePlan, nie ja. Ja niczego nie kupuję, nie zamawiam, jedynie chcę wynajmować auto, więc cała sytuacja mocno dziwi.

Sprzedawca tłumaczył to potrzebą zgłoszenia zamówienia na auto do produkcji w systemie i ponoć LeasePlan na tym bazuje, ale dlaczego nie można zamówić auta, gdy LeasePlan już zatwierdzi wszystko? Albo sprzedawcy umiejętnie ukrywają tę część przed klientami, żeby ich nie odstraszyć, albo trafiła mi się dziwna sytuacja. Będę jutro dzwonił na infolinię Alfy.

Edit: przy składaniu wniosku o LeasePlan od razu polecono wpłacić mi 5% wartości auta w ramach zwrotnej kaucji. Myślałem, że ta kaucja powinna być zapłacona później, gdy LeasePlan wstępnie wyrazi zgodę?

No właśnie gdy sprzedawca podstawił mi tę umowę przy składaniu wniosku o LeasePlan to zapaliła mi się czerwona lampka i tego nie podpisałem. Dziwne, bo przecież właścicielem auta formalnie będzie LeasePlan, nie ja. Ja niczego nie kupuję, nie zamawiam, jedynie chcę wynajmować auto, więc cała sytuacja mocno dziwi.

Sprzedawca tłumaczył to potrzebą zgłoszenia zamówienia na auto do produkcji w systemie i ponoć LeasePlan na tym bazuje, ale dlaczego nie można zamówić auta, gdy LeasePlan już zatwierdzi wszystko? Albo sprzedawcy umiejętnie ukrywają tę część przed klientami, żeby ich nie odstraszyć, albo trafiła mi się dziwna sytuacja. Będę jutro dzwonił na infolinię Alfy.

Edit: przy składaniu wniosku o LeasePlan od razu polecono wpłacić mi 5% wartości auta w ramach zwrotnej kaucji. Myślałem, że ta kaucja powinna być zapłacona później, gdy LeasePlan wstępnie wyrazi zgodę?

Masz dwie kaucję.
Pierwsza jest salonu, wymagana do rezerwacji samochodu/zamówienia nowego. Też ja wpłacałem, w moim przypadku 5000PLN. W sytuacji gdy nie dostaniesz pozytywnej decyzji, kaucja jest zwracana.
Jeśli decyzja jest na tak, kaucja jest w salonie do momentu wydania samochodu. Podczas odbioru, podpisujesz korektę faktury, kaucja wraca ci na konto.
Więc jest ona przejściowa, na czas procesowania wniosku.

Druga kaucja jest dla Leaseplanu. Jedno, lub dwu krotność raty brutto, zależy od ryzyka.
wpłacasz i jest zamrożona do końca wynajmu. Przy zwrocie samochodu, jeśli wszystko jest ok, kaucja jest zwracana.

Dzięki bartekpl :-)

Czy w salonie też podpisałeś umowę zamówienia pojazdu, gdzie Twoje dane widniały jako kupujący (jeszcze przed rozpatrzeniem w pełni wniosku przez LeasePlan)?

Jestem w trakcie procedury. Z tego co mi mowil sprzedawca, to kaucja u dealera jest potrzebna jezeli chcemy zamowic auto bez rozpatrzonego wniosku od LeasePlanu. Bo idzie zamowienie, ale nie ma pewnosci czy LeasePlan zaakceptuje wniosek. W przypadku zamowienia auta ale negatywnej decyzji LeasePlanu kaucja przepada. Sprzedawca mowil, ze w tym przypadku kaucja wynosi 5000zl, a jezeli juz mamy zgode i zamawiamy auto to ryzyko jest male i 2500zl wystarczy, zwrotne przy odbiorze auta. Z tego co wiem, zreszta w BMW mialem tak samo, zamowienie idzie na nasze dane.

Po 3 tygodniach od złożenia wniosku dostałem w końcu decyzję pozytywną. Do tego każą sobie zapłacić kaucję w kwocie 4 rat, co mnie w sumie zaskoczyło... ale cóż.

Po 3 tygodniach od złożenia wniosku dostałem w końcu decyzję pozytywną. Do tego każą sobie zapłacić kaucję w kwocie 4 rat, co mnie w sumie zaskoczyło... ale cóż.

Pewnie masz krotko działaność, albo w branży dużego ryzyka jak np. budowlanka

JDG w IT od 2016r, więc to nie. Nie mam pojęcia czego tak.
Czekam w każdym razie na umowę teraz :D

Informacyjnie, według jednego z warszawskich dealerów obecna oferta na wynajmy trwa do końca czerwca..

Hej, kilka dni temu zdecydowałem się na abonament na wersję Giulia Super (na osobę prywatną) i pojechałem do salonu złożyć papiery (wniosek LeasePlan, zaświadczenie o zarobkach itp.). Cena jak ze strony: abonament.alfaromeo.pl - 1907 brutto miesięcznie.

Czy mógłbyś napisać czy w tej cenie jest "goła" wersja SUPER czy może coś więcej? Dzięki

Amortyzatory
Powrót