Zużycie paliwa

2.9 V6
Trasa 630 km.
Średnia prędkość z komp 83.
Połowa autostrada 110-120 km/h.
Wszystkie tryby DNA prócz R.
Średnie spalanie 8,0.

(Te same dane - G.Punto 1.2 - 6,4)

Chciałem foto wstawić, ale z tel się nie da :(

Lol porównanie Giuli Q do Punto :) w sumie trochę wstyd takim autem na autostradzie takie prędkości ;) chyba że to poza granicami Polski z ograniczeniami do 120..

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

jak Q odłączy 2 cylindry to ma 4 czyli tak jak Punto :D

Lol porównanie Giuli Q do Punto :) w sumie trochę wstyd takim autem na autostradzie takie prędkości ;) chyba że to poza granicami Polski z ograniczeniami do 120..

Nie wstyd, bo jak się jedzie w parze z drugim autem, to ktoś się musi dostosować, a odwrotnie byłoby trudno...

- - - Updated - - -

jak Q odłączy 2 cylindry to ma 4 czyli tak jak Punto :D

No mniej wiecej :)
Podałem żeby różnicę pokazać..wychodzi jakieś 50 zł.

Tak, odłącza 3 w trybie A więc to może robić różnicę. A co to za wstyd 120 km/h fajnym autem, czasem fajnie się po prostu "powieźć" :cool:

myślałem że odłacza 3 cyclindry w A od 6 biegu - coś w ten deseń z tego co czytałem kiedyś

Masz rację odłącza 3.

Jeśli:
1. Coolant temperature: 50C - 110C.
2. Gear engaged: Third - Sixth.
3. Max. number of revs: 3500rpm.
4. Vehicle speed: 25km/h - 125km/h.
5. MIL Check engine light: OFF.

Szkoda że nigdzie w kompie samochodu nie jest to opisane bo wychodzi na to, że na autostradzie będziemy jechać na 6 cylindrach mniej ekonomicznie.
Chyba nawet nie ma nigdzie żadnego powiadomienia o aktywowaniu tego systemu. W Alfach to wszystko tajemnica. Zmiana koloru i literki ma ci wszystko powiedzieć :D

Masz rację odłącza 3.

Jeśli:
1. Coolant temperature: 50C - 110C.
2. Gear engaged: Third - Sixth.
3. Max. number of revs: 3500rpm.
4. Vehicle speed: 25km/h - 125km/h.
5. MIL Check engine light: OFF.

Szkoda że nigdzie w kompie samochodu nie jest to opisane bo wychodzi na to, że na autostradzie będziemy jechać na 6 cylindrach mniej ekonomicznie.
Chyba nawet nie ma nigdzie żadnego powiadomienia o aktywowaniu tego systemu. W Alfach to wszystko tajemnica. Zmiana koloru i literki ma ci wszystko powiedzieć :D

Serio jedzie na 3 a nie na 4? :o
Gdzie taki opis znalazłeś?
Ale fakt, zero info podczas jazdy :/
I to jedyna opcja odłączenia?

To chyba teraz rozumiem dlaczego raz nie było żadnej różnicy między A a N, a innym razem na N podnosiły się obroty.

A są możliwe 3 cyl w N?

Ostatnia edycja:
Dzisiaj jazda trasa 1000 km z tego 300 po drogach lokalnych reszta autostrada 120-130 km/h. Średnia prędkość 88km/h. Spalanie 7,8l/100km Stelvio 2,0 200KM.
Spalanie sprawdzone z dystrybutora- odchyłka 0,1litra. Auto załadowane po dach plus komplet troje dorosłych oraz dwoje dzieci.

Dzisiaj jazda trasa 1000 km z tego 300 po drogach lokalnych reszta autostrada 120-130 km/h. Średnia prędkość 88km/h. Spalanie 7,8l/100km Stelvio 2,0 200KM.
Spalanie sprawdzone z dystrybutora- odchyłka 0,1litra. Auto załadowane po dach plus komplet troje dorosłych oraz dwoje dzieci.
I elegancko:) ale trzeba unikać gwałtownych przyspieszeń ;) wtedy osiągalne.

A są możliwe 3 cyl w N?
to jeszcze większa tajemnica niż w ogóle działanie systemu odłączania cylindrów :)

Wku... mnie to niemiłosiernie bo Alfa robi zaj... rzeczy a nigdzie o tym nie pisze. Np dopiero niedawno ktoś znalazł gdzieś opis producenta Q4 jak to właściwie działa i dlaczego jest takie dobre. Na stronie oczywiście nie ma nic konkretnego. Na szkoleniach sprzedawców też "na 4 koła sportowe doznania" i koniec. Instrukcja to śmiech na sali.

Musiałem się nachodzić i napytać np co dokładnie zmienia D N A. Oczywiście nie ma tego opisanego w jednym miejscu i musiałem pytać osobno o wspomaganie, hamulce, kontrolę trakcji itp. Jak już się tak reklamują "I want do drive" to niech będzie "I want to drive and know my car". Nie wiem boją się że np Audi im ukradnie technologię z opisu konsumenckiego?

Wszystko to można wyświetlać na ekranie infotainment ale po co jak można dać G-meter, kolorki i kulę ziemską :P

Ostatnia edycja:
No właśnie też tego nie rozumiem. Powinni się wręcz chwalić takimy rzeczami, a nie nikt nic o tym nie wie. Jakby im w ogóle na sprzedaży nie zależało. W VW to od razu by to jakimś przełomowym rozwiązaniem nazwali i prali łeb wszystkim handlowcom na każdym szkoleniu. Na zestawie wskaźników od razu wyświetla się tryb kiedy są odcięte dwa cylindry, a tutaj cicho sza

:) w sumie trochę wstyd takim autem na autostradzie takie prędkości ;) chyba że to poza granicami Polski z ograniczeniami do 120..

Wstyd to jeździć ze ŚREDNIĄ prędkością po polskich autostradach 150 km/h , jak niektórzy tu się chwalą. Za 120 km/h przelotowej można tylko pochwalić, zawsze bezpieczniej i lepiej dla matki ziemi :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wstyd to jeździć ze ŚREDNIĄ prędkością po polskich autostradach 150 km/h , jak niektórzy tu się chwalą. Za 120 km/h przelotowej można tylko pochwalić, zawsze bezpieczniej i lepiej dla matki ziemi :)

Czy ja wiem.. w Polsce legalnie można jechać te 140 na autostradzie.. jak są idealne warunki to nie sadze że to jakiś problem tyle jechac.. (zwłaszcza samochodem które może jechac ponad 2x szybciej) ja już widziałem tych jadących 120 blokujacych lewy pas i niezbyt chętnych żeby zjechac.. napisałeś co najmniej jakbym sugerował żeby ponad 200 jechał ;)

Osobiście uważam że prędkość do 150-160 jest jeszcze sensowna na autostradzie.. powyżej niestety ciężko jechać przy 2 pasach.. i ciągle wyprzedzających się ciężarówkach i wyprzedzających lewym pasem z prędkością 110-120.. a już o patrzeniu w lusterko nie wspomnę.. ja rozumiem że jak się jedzie z kimś to trzeba dostosować tempo i tyle.. byle nie blokować lewego pasa to wszyscy zadowoleni ;)

Myślę że jeśli kolega Giulia Q jechałby sam to nie jechałby 120.. chyba że zapomniał portfela albo nie chciał na stacje zjeżdżać ;)

Nie zrozum mnie źle jak ktoś chce to niech nawet jedzie te 80-90 na autostradzie byle nie blokował lewego pasa i jest ok..

Swoją drogą tak jak już pisałem wcześniej to doskonale pokazuje jaka różnica w spalaniu jest gdy jedziemy takim samym tempem jak "zwykly" samochod.. każde gwałtowne przyspieszenie powoduje drastyczny wzrost zapotrzebowania na paliwo.. w tym przykładzie sama różnica może wynikać z różnicy w masie samochodów..

Ja mogę powiedzieć po sobie że odkąd zacząłem korzystać z ACC średnie spalanie spadlo w moim przypadku ok 1-1.5l/100km.. z tym że jak pozwolę sobie na więcej wyprzedzam itd to wraca wszystko do normy.. ;)

A żeby nie było ja się nie wstydzę że zdarzało mi się robić takie średnie prędkości przelotowe.. dodam tylko że to było w Boże Narodzenie z praktycznie pusta droga..

W zwykły dzień bardzo niebezpieczne i trudne do osiągnięcia - szkoda nerwów.. do 160 tak jak adaptacyjny tempomat max pozwala ustawić i jest ok.. czasem wyprzedzić szybciej żeby zjechac czy nie blokować szybszego zawodnika z tyłu.. odpukac całkiem bezproblemowo się jeździ..

Wszystko fajnie tylko przy 160 trochę głośno w alfie i komfort kiepski.
Na szczęście nie mam porównania z klasą premium więc nie wiem ;) Pewnie BMW czy Mercedes a napewno Lexus będzie sporo ciszej nie mniej jestem zadowolony ;) (wcześniej jeździłem oplem :))

Amortyzatory
Powrót