[159] Jaki olej do 2.2 jts??

Jeszcze raz dzięki za porady. Jednak wyleje enviro i dam selenia star 5w40, nie będę eksperymentował z tymi dodatkami. Zobaczymy jaki będzie efekt. Dalej zastanawiam się czy zmiana oleju może mieć, aż taki wpływ na kulturę pracy silnika. Filmik zamieściłem na poprzedniej stronie, wcześniej na oleju 5w30 pracował silniczek jak "pszczółka" a teraz tłucze się prawie tak jak moje Mitshubisi Grandis 2.0 did na pompowtryskiwaczach. Napiszę jak wymienię olej. Błędów nie ma żadnych.
Pozdrawiam.

Czołem,
Nic nie namieszałem. Nadał podtrzymuje swoją opinię że mid/low sapsy lepsze do jtsa ze względu na wstępujący nagar. Ten mój wpis jest dosyć stary, trochę się w olejach pozmieniało od tego czasu. W każdym bądź razie ten enviro teraz jest trudno dostępny wiec może trafił się jakiś lewy stan magazynowy ?? Poza tym pisałem o wersji dopalonej o te cuda wianki od archoila ;) Sam enviro+ jest przyzwoity ale ogolnie są teraz lepsze oleje :P
Co do wyszukiwarek olejowych, one dają czasem dziwne typy, przykładowo do opli benzynowych na wtrysku bezpośrednim konfigurator motula zaleca 5w30 a do alfy 5w40 only a przecież baza do jtsa podobna :P
Poza tym oleje HC trochę lepiej wyciszają silnik. btw jakiego 5w30 miałeś zalanego ?
Osobiście jeżeli nie jesteś zadowolony z tego enviro to polecam użyć go jako bazy do płukanki archoila:
http://www.sklep.oilspa.pl/archoil-ar2300
Przejedziesz 2-3k i wymiana na inny olej. Możesz być niestety zaskoczony efektem (tzn. tym co wypłucze)...

Czołem,
Nic nie namieszałem. Nadał podtrzymuje swoją opinię że mid/low sapsy lepsze do jtsa ze względu na wstępujący nagar. Ten mój wpis jest dosyć stary, trochę się w olejach pozmieniało od tego czasu. W każdym bądź razie ten enviro teraz jest trudno dostępny wiec może trafił się jakiś lewy stan magazynowy ?? Poza tym pisałem o wersji dopalonej o te cuda wianki od archoila ;) Sam enviro+ jest przyzwoity ale ogolnie są teraz lepsze oleje[emoji14]Co do wyszukiwarek olejowych, one dają czasem dziwne typy, przykładowo do opli benzynowych na wtrysku bezpośrednim konfigurator motula zaleca 5w30 a do alfy 5w40 only a przecież baza do jtsa podobna[emoji14]
Poza tym oleje HC trochę lepiej wyciszają silnik. btw jakiego 5w30 miałeś zalanego ?
Osobiście jeżeli nie jesteś zadowolony z tego enviro to polecam użyć go jako bazy do płukanki archoila:
http://www.sklep.oilspa.pl/archoil-ar2300
Przejedziesz 2-3k i wymiana na inny olej. Możesz być niestety zaskoczony efektem (tzn. tym co wypłucze)...
Konkretnie co najlepsze?
Rozumiem że w kwestii olejowej 3.2 i 2.2 nie ma różnicy?

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Jednak postanowiłem już, że zaleje Selenia Star ale czy myślisz że trzeba przepłukać. Brercia ma przejechanie 90 tys. Km. Jeździ nią córka i to jest jej perełka i oczko w głowie i ustaliliśmy, że nie będzie żadnych experymentów (mam na myśli płukankę, mój zaprzyjaźniony mechanik też nie uznaje płukania ), no chyba że to konieczne aby pozbyć się enviro???
Pozdrawiam.

Dobry 5W40 z Archoil AR9100. Były już przypadki, że silniki brały znacznie więcej oleju z normą C3.
No ok Ale konkretnie marki.
Wypatrzyłam tego eneosa sustina ale cholernie drogi, może jest coś o podobnych parametrach tańszego?
Na chwilę obecną mam millersa ee 5w40 i prawie nie znika, wcześniej miałem millersa trident i ubywalo go więcej.

Teraz bym zalał tą plukanke na tysiaka km a później..hmm.. No właśnie... Albo tego eneosa albo nie wiem..

Zawsze zostaje przyzwoity Liqui Moly (jeśli nie podróbka) ;)

Jak Ci tego EE 5W40 dobrało? Millers sugeruje Tridenta, jak rozmawiałem z ekipą sprzedającą Millersa, to potwierdzili i sugerowali ewentualnie CFS.

Jeżdzę aktualnie na LM top tec 4100 5w40 i jak narazie po 2500 km nic mi nie ubyło, rozumiem że mogę to uznać za dobry wynik? :) to moja pierwsza wymiana w jts.

Jeżdzę aktualnie na LM top tec 4100 5w40 i jak narazie po 2500 km nic mi nie ubyło, rozumiem że mogę to uznać za dobry wynik? :) to moja pierwsza wymiana w jts.

„Technologia syntetyczna”. Ja bym się raczej trzymał Synthoila High Tech.

Alternatywą dla drogiego Synthoila jest
http://www.najlepszysyntetyk.pl/sklep/produkt/Meguin Super 5W-40 z Archoil AR9100/
Podobno rozlewany w tej samej fabryce, bardzo podobnej jakości.

Jest jeszcze http://olejefuchs.pl/fuchs-titan-race-pro-s-5w40-5ltr.html?sl=pl

Osobiście wlałem http://www.penrite.pl/produkty/oleje-silnikowe/seria-hpr/item/18-hpr-5 (HC z domieszkami chyba PAO; cenowo podobnie jak Meguin). Jak dotąd nie zauważyłem ani "znikania" oleju, ani żadnych negatywnych skutków ubocznych, więc zapewne szybko tego modelu nie zmienię. Choć początkowo miałem chęć na http://www.penrite.pl/produkty/oleje-silnikowe/seria-10-tenths-premium/item/169-10-tenths-premium-10 (PAO + Estry) to jego cena szybko zrewidowała moje zachcianki.

Chciałem Millersa, ale goście nie mieli go w ofercie(Marek's pod krakowem) tylko LM, więc chciałem najlepszy jaki mają do 2.2 jts. Polecili tego top tec 4100 5w40, bo niby zalecany przez LM :) Następnym razem wleje Synthoila, dużej różnicy w cenie nie ma,a skoro lepszy. Na tym top tecu rano nie słychać jakiegoś terkotania czy innych dziwnych dźwięków. Wszystko pięknie pracuje :) Raczej dużo jeżdżę także w miarę szybko dojdzie do wymiany i ciekawy jestem różnicy, czy na "ucho" uda się ją wyczuć :)

Witam. Wlana Selenia Star 5w40 i to samo. Osobiście nie słyszałem jadę jutro o 7 rano do mechanika, który mówi, że tak samo pracuje. Ciekawe?!?!?
Wcześniej latała na 5w30 Castrol EDGE, z tym, że brała dość sporo oleju i dolewki były już różnych marek ale 5w30. Mam zamiar pojeździć nią trochę jakieś 500 km i zobaczyć. Czy nie uszkodzę silnika i czy ma szansę to się ułożyć.
Proszę o wypowiedzi. Jest to dla mnie sytuacja niesamowita, nigdy takiej nie miałem a przerobiłem trochę aut i disla i benzyny.

Raczej bym się nie odważył, chyba że byłoby to coś znanej marki typu LM, tej z linka nie znam osobiście. Jedynie co stosowałem u siebie to płukankę silnika i układu wtryskowego z LM.

Wygląda na coś w stylu motodoktora. Hałas od popychaczy może zniwelować.

Około 0,5 litra na 1000 km przy średnim stylu jazdy. Dla mnie to dużo w porównaniu nawet z samochodami które obecnie posiadamy.
Czyli ten wyciszacz popychaczy sobie odpuścić. Zamówiłem natomiast Archoila 9100 - czy mogę go dolać w tej sytuacji (trzaskające się popychacze )

Możesz dolać, aczkolwiek najpierw przyjrzyj się ubytkowi oleju w silniku. 0,5 litra ubytku oleju na 1000 km to jak zauważyłeś sporo.

Około 0,5 litra na 1000 km przy średnim stylu jazdy.

Dużo. Na 0,5 litra na 10-15 tysięcy przy sporym udziale autostrad w przebiegu jeszcze można przymknąć oko, ale 0,5 litra na tysiąc kilometrów to już jest niepokojący objaw. Ja bym sobie odpuścił dolewanie czegokolwiek i poszukał przyczyny takiego zużycia oleju.

Amortyzatory
Powrót