• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Korekty wtrysków

Kolektor i EGR masz ogarnięte? Wygląda na to, że 4. wtryskiwacz leje.

Klapy wywalone, egr zaślepiony. Jakąś chemią spróbować na początek? (dolewam juz olej 2T)

Olej 2T pomaga rozluźnić zatkany rozpylacz. W przypadku lejącego wtrysku tylko regeneracja.

Widziałem na forum opis takiej wymiany i wtrysk pracuje cud malina...

Widziałem na forum opis takiej wymiany i wtrysk pracuje cud malina...
No tak.
Skoro na forum tak napisali.
Zainwestuj w dzisiejszy tygodnik motor. To wydatek 2zł. Zobaczysz jak zbudowany jest wtrysk który masz w aucie ile elementów w nim możesz mieć niesprawne, na czym polega jego naprawa i regulacja.

Można to zrobić samodzielnie w swoim garażu i poprawnie. Ale wymaga to precyzji i czystości :-) Bo faktycznie można wyrzucić kasę w błoto.

3 lata temu wymieniłem rozpylacz (brałem od gazparts) bo korekta była na 3-, do tej pory działa poprawnie czyli da sie samemu, nie da sie tylko dla tych co maj 2 lewe ręce lub opieraja się tylko na teorii z pism motoryzacyjnych

Podobno są pytania na które nie chce się znać odpowiedzi ale... co sądzicie o tych korektach?

temp. silnika około 60*C

186749-korekty_wtryskow-korekty.jpg

Załączniki

• korekty.jpg
    korekty.jpg
    27.9 KB · Wyświetleń: 257
3 lata temu wymieniłem rozpylacz (brałem od gazparts) bo korekta była na 3-, do tej pory działa poprawnie czyli da sie samemu, nie da sie tylko dla tych co maj 2 lewe ręce lub opieraja się tylko na teorii z pism motoryzacyjnych
Jak masz w garażu myjkę ultradźwiękową i masz pewność że w Twoim wtryskiwaczu akurat końcówka jest winna. Częściej winny jest inny element.
Tu masz trochę wiedzy skoro ta z tygodnika motor jest dla Ciebie niewystarczająca:
https://www.polsl.pl/Wydzialy/RT/ZN_T/pelne_teksty/z86/065_ZN86_2015_KoniecznyAdamczykAdamczyk.pdf

Jak masz w garażu myjkę ultradźwiękową i masz pewność że w Twoim wtryskiwaczu akurat końcówka jest winna. Częściej winny jest inny element.
Tu masz trochę wiedzy skoro ta z tygodnika motor jest dla Ciebie niewystarczająca:
https://www.polsl.pl/Wydzialy/RT/ZN_T/pelne_teksty/z86/065_ZN86_2015_KoniecznyAdamczykAdamczyk.pdf
czy końcówka siada to łatwo sprawdzić. Akurat końcówka najczęściej pada i do jej wymiany nie potrzeba specjalistycznego sprzętu bo porostu jej sie nie reguluje. Co do działania wtyskiwacza to nie musisz mi nic przytaczać.

No chyba muszę, skoro piszesz to co piszesz.
Wszyscy zawodowo zajmujący się układami paliwowymi piszą, że najczęściej pada zawór sterujący. A jego nie da się w warunkach garażowych ustawić.
Możesz nam zdradzić, jak na 100% bez podpięcia wtryskiwacza pod stół diagnostyczny, w aucie sprawdzić że to akurat końcówka jest winna?

Ostatnia edycja:
Myjki ultradźwiękowej nie trzeba. Kupuje się końcówkę i po prostu się ją wymienia. Nie trzeba mieć do tego ani narzędzi ani warunków rodem z laboratorium NASA. Nie trzeba też na nowo nadawać IMA. Operacja dziecinnie prosta. Większość przypadków ujemnych korekt to właśnie rozpylacz, gdzie uszkodzona jest końcówka iglicy.

tyle już w tym temacie juz było pisane i jeszcze tego nie ogarnąłeś? przykro mi :) dlatego wolę ludziom pomagać przez pw niż później użerać sie z takimi jak ty

Myjki ultradźwiękowej nie trzeba. Kupuje się końcówkę i po prostu się ją wymienia.
Oczywiście że tak też można.
Jak się ma szczęście i akurat końcówka pada to to się może udać. Ale jest to zabawa na chybił trafił. Dodatkowo rozebrany i wyczyszczony w myjce wtryskiwacz i po złożeniu sprawdzony na stole w całym zakresie obciążenia daje gwarancję, że jest O.K.
Dodatkowo przy tego typie operacji warto sprawdzić i wyczyścić wszystkie wtryskiwacze.

- - - Updated - - -
criss
Tak jak myślałem. Silny jesteś tylko w pyskowaniu niestety. Na konkretnie zadane pytanie nie umiesz udzielić odpowiedzi.

ciebie to lepiej olać niż się z tobą użerać.
No jestem jak widzisz dociekliwy. Jak ktoś pisze że coś wie, umie to staram się zgłębić tą wiedzę.
Czasami jak widzisz wychodzi przy tym niewiedza ,, nauczyciela''.

- - - Updated - - -
A miało być tak łatwo:-)
czy końcówka siada to łatwo sprawdzić.

- - - Updated - - -

A wyszło tak jak można było przypuszczać.
tyle już w tym temacie juz było pisane i jeszcze tego nie ogarnąłeś?

jak końcówka siada to ci sie korekty rozjeżdzają. Co do reszty wtryskiwacza robisz próbę przelewową żeby stwierdzić co się dzieje z górą wtryskiwacza i jej sterowaniem. Jeżeli korekte wtryskiwacza masz bliską zeru a próba przelewowa wykazuje że ten wtryskiwacz oddaje najwiecej mm3 paliwa to wtedy możemy stwierdzić ze siada zawór elektromagnetyczny lub jego sterowanie, to tak w skrócie

Ostatnia edycja:
Panowie może poprostu kolega nie ma na zbyciu 2tysi na regenerację wszystkich wtryskiwaczy a wy się tu kłócicie nie wiadomo po co.

Wysłane z mojego Lenovo S650

Amortyzatory
Powrót