• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Korekty wtrysków

Witam
Może ktoś zerknąć na moje korekty? NIe pasuje mi że na 2 garach na wolnych obrotach mam minus a na jednym plus.
attachment.php

attachment.php

attachment.php

Załączniki

• korekty.jpg
    korekty.jpg
    121.8 KB · Wyświetleń: 578
  • korekty2.jpg
    korekty2.jpg
    122 KB · Wyświetleń: 617
  • korekty3.jpg
    korekty3.jpg
    122.1 KB · Wyświetleń: 576
Piąty słabo się prezentuje. Moja rada to kilka baków z dodatkiem oleju 2T. Powinno się nieco poprawić.

Co oznacza korekta bliska 5 na wolnych obrotach , spadająca do 1-1,5 pod obciążeniem?

Jeśli kolektor masz szczelny to pewnie jest to przytkany wtryskiwacz.

A co jeśli na wolnych jest -1,7 a przy obciążeniu dochodzi do -0,6

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Korekta ujemna znaczy, że wtryskiwacz podaje za dużo i ECU skraca czas jego otwarcia - tutaj trzeba oddać go na kalibrację. Zależy jeszcze jak prezentują się u Ciebie pozostałe.
Trzeba też wiedzieć, że sama wymiana końcówki w przypadku zatkanego wtryskiwacza w garażu może nie przynieść efektu. W przypadku tych wtrysków ważna jest czystość i precyzja.

Wiem co znaczy dodatnia i ujemna korekta. Pytałem co znaczy gdy wolne obroty są +5 a pod obciążeniem spada na 1-1,5?

To że pod obciążeniem ECU nic musi aż tak korygować żeby było równiej, a możliwe przyczyny takiego stanu rzeczy? Jest ich milion

Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka

Ja mam następujące korekty

1: około -0,2 do -0,5

2: około 1,4 do 2

3: około - 0,3 do -0,5

4: około -2 do -2,4
Pytanie który wtrysk psuje robotę? I teraz drugie pytanie wymiana końcówki czy oddać do regeneracji? Ostatnia możliwość nowy... tylko czy warto...

Ostatnia edycja:
Ja mam następujące korekty
1: około -0,2 do -0,5
2: około 1,4 do 2
3: około - 0,3 do -0,5
4: około 2 do 2,4
Jest to niemożliwe 2 albo 4 ma korektę plus lub minus

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Nadal źle. Suma algebraiczna korekt zawsze wynosi 0.
Zwróć uwagę na najwyższą korektę i w zależności czy jest dodatnia, czy ujemna, podejmij stosowne działanie.

Zsumuj te widełki. Z takimi "ogólnymi" wynikami nic tu nie wywróżymy.

Ok konkretne wartości:
1: -0,13
2: 1,58
3: 0,58
4: -2,29

Jak będę miał komputer to zrobię wykresy.

Amortyzatory
Powrót