Zaślepienie EGR

jestem po czyszczeniu EGR i zaślepieniu częściowym silnik 1.9 120 km 8V AR 159 wszystko fajnie silnik zdrowszy mocniejszy z dołu, ale no właśnie ale po 2 km zaświeciła się kontrolka silnika i komunikat have check engine. wtyczka wydaje mi się ok bo dwa razy ją wtykałem rozłączałem ruszałem i nic...

Ostatnia edycja:
A czujnik ciśnienia doładowania czyściłeś? Korpus klapy gaszącej też odkręcałeś i czysciłeś dolot?

chodzi o ten czujnik bosha ? nie nie nie czyściłem. nie wiem gdzie ten korpus jest i jak nawet on wygląda ;o

jestem po czyszczeniu EGR i zaślepieniu częściowym silnik 1.9 120 km 8V AR 159 wszystko fajnie silnik zdrowszy mocniejszy z dołu, ale no właśnie ale po 2 km zaświeciła się kontrolka silnika i komunikat have check engine. wtyczka wydaje mi się ok bo dwa razy ją wtykałem rozłączałem ruszałem i nic...

Fajnie by było jakbyś podał co to za błąd. Chcecka zaświeca wiele błędów i teraz to jest troszeczkę gdybanie co jest powodem.
Jeśli nie masz kabla, to poproś kogoś z okolicy aby ci odczytał błąd. O ile oczywiście odkryjesz karty skąd jesteś ;)

chodzi o ten czujnik bosha ? nie nie nie czyściłem. nie wiem gdzie ten korpus jest i jak nawet on wygląda ;o
To kolego nie pisz że wyczyściłeś EGR... Sam zawór EGR jest zazwyczaj stosunkowo czysty, ale własnie czujnik ciśnienia doładowania i poczatkowy odcinek kolektora to masakra - w dziale zrób to sam masz wszystko opisane krok po kroku ze zdjęciami

Po za tym zaślepienie powoduje, że kolektor dolotowy nie jest zawalany sadzą. Ci co mieli okazje zaglądac do kolektora dolotowego w JTD wiedza o czym mówie. Przez sadze z EGR i odmę kolektor jest sały zasyfiony grubą warstwą mieszaniny sadzy i oleju.

Ostatnio dużo się naczytałem o tych całych "egra-ach" i takie wyciągnąłem wnioski:
- silnik ma lepszą reakcje na gaz
- zwiększa się spalanie podczas jazdy w mieście i pracy silnika ba tzw, biegu jałowym
- czystrzy kolektor dolotowy - wiadomo
- wolniejsze nagrzewanie w zimie

Jakoś nie przekonuje mnie zaślepienie całkowite, a jak już to skłaniam się do zaślepienia częściowego jak w nowszych mjtd, gdyż mam silnik 1.9jtd 8v 116km. Mało tego zawór egr sprawny.

Jakieś sugestie:confused:

Ostatnio dużo się naczytałem o tych całych "egra-ach" i takie wyciągnąłem wnioski:
- silnik ma lepszą reakcje na gaz
- zwiększa się spalanie podczas jazdy w mieście i pracy silnika ba tzw, biegu jałowym
- czystrzy kolektor dolotowy - wiadomo
- wolniejsze nagrzewanie w zimie

Jakoś nie przekonuje mnie zaślepienie całkowite, a jak już to skłaniam się do zaślepienia częściowego jak w nowszych mjtd, gdyż mam silnik 1.9jtd 8v 116km. Mało tego zawór egr sprawny.

Z własnego doświadczenia:
- prawda
- bujda
- wiadomo
- bujda

to tyle :) u mnie po wyczyszczeniu EGR'a same pozytywy tylko, oczywiście czyściłem całość i czujnik a nie tylko samego EGR'a. Polecam :)

Z własnego doświadczenia:
- prawda
- bujda
- wiadomo
- bujda

Podpisuję się pod powyższym ;)

- - - Updated - - -

Nowsze 8V JTDm (EDC16C39) nie da się zaślepić całkowicie bez wycinania w sofcie.

Jakoś nie przekonuje mnie zaślepienie całkowite...

Często zaglądaj do dolotu ;)

U mnie pojawiła się dziwna przypadłość. Wywaliło na desce błąd MCSF, a na kompie P0404 EGR. EGR mam zaślepiony. Dziwne jest to, że błąd się kasuje. Potem odpalam po skasowaniu i błędu nie wywala. Natomiast pojadę gdzieś, zatrzymam się i zgaszę silnik, to błąd wywala przy kolejnym uruchomieniu. Czy jak jest spalony elektromagnes to błąd by się nie skasował? Co to może być?
Zapomniałem jeszcze dodać, że błąd nie ma żadnego wpływu na prace silnika i spalanie, ale jest irytujący.

Ostatnia edycja:
Przy zaślepionym EGR i nie wyłączeniu go w ECU będziesz miał błąd.

Przy zaślepionym EGR i nie wyłączeniu go w ECU będziesz miał błąd.

Ale ja mam 8v CF3, do tej pory było okej chyba. Pełna zaślepka w moim silniku może być. Mogę spróbować wyciągnąć zaślepkę i sprawdzić.

W roczniku 2004 nie można całkowicie zaślepić zaworu EGR, ani odłączać wtyczki.

A to tego nie wiedziałem. Czyli potrzebuje blaszki z otworami tego typu.
AT-EGR-11.jpg

Już sam nie wiem co tam jest bo zawsze robili to mechanicy. Muszę sam zajrzeć.

Wyciągnąłem blaszkę, była pełna. Jednak nie miało to znaczenia, że była pełna. Już tam siedziała od dawna i było ok. Mimo braku zaślepki błąd świeci się cały czas. W FES zrobiłem test "Strategia otwarcia EGR" i wartość się nie zmieniała było cały czas 1%.
Czy to znaczy, że padł całkiem elektromagnes?
Ile kosztuje nowy EGR do mojego silnika?

Wygląda na unieruchomiony sadzą elektromagnes. Zdemontuj wyczyść moze się ruszy

Witam czy posiada ktoś instrukcje krok po kroku jak zaślepić AR 156 jtd 8V 105km. Dokładnie gdzie się znajduje zawór egr czy to jest ten grzybek na kolektorze wydechowym czy gdzieś z tyłu dolotu. Jakie zaślepki kupić nr:katalogowy itd. Bo powiem szczerze oczytałem się w necie takich bzdur ze już zgłupiałem.

To jeszcze raz przeczytaj pierwszy wpis w tym temacie....

właśnie jak to jest z tym elektromagnesem....jeżeli nam powiedzmy padnie ten elektromagnes (np. przy jtd 8v 115km) to zaślepka nic nie daje? trzeba rozebrać i czyścić lub wymienić na nowy egr?i dopiero zaślepiać?

Amortyzatory
Powrót