• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zaślepienie EGR

Mam takie teoretyczne pytanie: a gdyby wywalić w ogóle EGR, wymiennik, pozaślepiać.... da się czy nie znam się? ;) Pozbylibyśmy się problemów i kilku wtedy niepotrzebnych części z silnika.

- - - Updated - - -

Podkładkę / uszczelke dławiącą do swojego kupowałem w ASO koszt chyba 18 - 19 zł i wygląda jak z pierwszego linku:

http://allegro.pl/o-zaslepka-egr-fia...218710895.html czyli blacha z uszczelką po dwóch stronach

Tak informacyjne, dla potomnych: na Allegro są droższe - czasami o dychę w porównaniu z zaślepką z ASO ;)

Mam takie teoretyczne pytanie: a gdyby wywalić w ogóle EGR, wymiennik, pozaślepiać.... da się czy nie znam się? Pozbylibyśmy się problemów i kilku wtedy niepotrzebnych części z silnika.

Cos za cos. Z jednej strony wywalasz EGRa chodniczke spalin itp itd. a z drugiej musisz w tedy dorobic 2 pokrywy zaslepiajace + uszczelki. Za duzo rzezby moim zdaniem.

Ostatnia edycja:
Cos za cos. Z jednej strony wywalasz EGRa chodniczke spalin itp itd. a z drugiej musisz w tedy dorobic 2 pokrywy zaslepiajace + uszczelki. Za duzo rzezby moim zdaniem.

no i oczywiście na kompie masz cały czas komunikat,że coś nie tak ,bo bez odcięcia komputerowego egra błędu nie skasujesz a to już u fachowca z 4 stówki nie twoje...

czy po przeczyszczeniu egr-u dam radę usunąć sam sobie błąd za pomoca FiatEcuScana albo alfa diag?

Tak fesem bez problemu skasujesz błąd egr.

Ja u siebie w 1.9 8V wywaliłem EGR całkiem gdyby ktoś chciał to mam w b.dobrym stanie do sprzedania :D

czy po przeczyszczeniu egr-u dam radę usunąć sam sobie błąd za pomoca FiatEcuScana albo alfa diag?

jeśli błąd faktycznie wywala egr i doprowadzisz go szorowaniem do sprawności to błąd sam zniknie po paru odpaleniach z zegarów a z pamięci usuniesz go eku scanem.

jako tako jak na razie żadnego błędu nie wywala ani nie ma zadnych oznak o niesprawności zaworu, nie wiem czy jest sens w ogole go czyścić alfa ma ok 190 tys przebiegu uwazacie że warto to zrobic ?

Ostatnia edycja:
jako tako jak na razie żadnego błędu nie wywala ani nie ma zadnych oznak o niesprawności zaworu, nie wiem czy jest sens w ogole go czyścić alfa ma ok 190 tys przebiegu uwazacie że warto to zrobic ?:>

EGR jak EGR ale najlepsze kwiatki pokazują się w kolektorze ssącym po zdjęciu EGRa i klapy gaszącej :P

Warto

Minusów nie stwierdziłem. EGR wywalony z ECU wiec komp nie zwraca żadnych błędów. Plus taki, że kolejny zbędny element wyleciał z pod maski. Ogólnie jak ktos robi chipa to polecam przy okazji pozbyć sie EGR i problemów z nim związanych :)

Minusów nie stwierdziłem. EGR wywalony z ECU wiec komp nie zwraca żadnych błędów. Plus taki, że kolejny zbędny element wyleciał z pod maski. Ogólnie jak ktos robi chipa to polecam przy okazji pozbyć sie EGR i problemów z nim związanych :)

Bardziej mi chodziło o wrażenia z jazdy po zaślepieniu egr. Mój egr był wymieniany przez "helmuta" w 2007r. na nowy, oryginalny. Zastanawiam się nad całkowitym zaślepieniem, ale czy to coś w ogóle daje poza ekologią?

Bardziej mi chodziło o wrażenia z jazdy po zaślepieniu egr. Mój egr był wymieniany przez "helmuta" w 2007r. na nowy, oryginalny. Zastanawiam się nad całkowitym zaślepieniem, ale czy to coś w ogóle daje poza ekologią?

Silnik "wstaje" od niższych obrotów.

Po za tym zaślepienie powoduje, że kolektor dolotowy nie jest zawalany sadzą. Ci co mieli okazje zaglądac do kolektora dolotowego w JTD wiedza o czym mówie. Przez sadze z EGR i odmę kolektor jest sały zasyfiony grubą warstwą mieszaniny sadzy i oleju.

Po za tym zaślepienie powoduje, że kolektor dolotowy nie jest zawalany sadzą. Ci co mieli okazje zaglądac do kolektora dolotowego w JTD wiedza o czym mówie. Przez sadze z EGR i odmę kolektor jest sały zasyfiony grubą warstwą mieszaniny sadzy i oleju.

Ja wiem jak to wygląda od "środka" po przebiegu 150tkm:P, ale czy reakcja na gaz jest lepsza po zaślepieniu SPRAWNEGO zaworu egr?

Amortyzatory
Powrót