Chip tuning - Mapy

• Autor wątku Autor wątku Kayrol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
to co do mnie piszesz jest mi całkiem obce,
w prawdzie jestem inżynierem mechanikiem ale od obróbki skrawaniem i o mapach paliwowych nie ma zielonego pojęcia dlatego zleciłem to gościowi który robi to juz ponad 3 lata i jak na tą chwilę nie słyszałem żeby ktoś był nie zadowolony lub miał jakaś awarię po zmianie programu,

nikt tu nie mowi o awarii po zmianie programu :>
mowie tylko ze patrzac na ta mape wyglada ze grupa fiata to nie jest "jego" architektura, która mu dobrze wychodzi :)

Moim skromnym zdaniem:
- powinien przeskalowac osie turbo zmiast podkrecac pol mapy
- smoke limiter - to co wyżej
- torque limiter - za nisko, szkoda sprzagła, a gora ma jeszcze potencjal - mozna podkrecic zeby bylo w razie potrzeby skorzystania z tego (np. wyprzedzanie)
- limiter temperaturowy - nietknięty, wysterował smoke limiter i torque limiter tak, aby zalewało 70mm3 paliwa w zakresie maks. momentu obrotowego, ale przez to że nie zmidyfikował temp iq limiter-a to zaleje maksymalnie 65mm3
- map duracyjnych nie rozkalibrowal wiec program nie jest zly, torque limiter miesci sie w zakresie przeliczonych osi
- z tego co pamietam to w tym silniku byly tez limitery biegowe, w stilo one ostro ograniczaly, tutaj nie pamietam, a teraz nie mam jak sprawdzic (wczesniej zapomnialem zerknac czy cos blokuja, ale na pewno nie zmienial ich bo roznic nie bylo :)
- zeby poprawic spalanie MOIM zdaniem powinien ruszyc takze poczatek wtrysku (SOI/BOI) i gorny zakres raila
- z tego co widze to cos tam ruszyl jedna z map VNT, ale druga zostawiona tak jak była, logował to w czasie hamowania? nie bylo skokow na wykresie?
- EGR można wyłączyć na 3 sposoby - switch (jeśli jest w programie), histerezy (jeśli są w programie), wypełnienie mapy Desired air quantity (tzw. EGR) najwyższą wartością która jest tam dostępna (EDC15, zazwyczaj wywołuje p0404 i nie jest to specjalnie dobry sposób na pozbycie się EGRa)

ktos mnie poprze? :>
Ramzi? Kayrol? @sdero? cinek_? rybakmj? ktokolwiek? :>
jak nie to prosiłbym o wyprowadzenie mnie z błędu :)

mnie to przerosłeś w wiedzy jakies 2 lata temu więc ja moge tylko przytakiwać :)

gość głównych klientów to ma posiadaczy WV ale z tego co widziałem Fiaty tez się przewijały przez jego warsztat, dlatego się zdecydowałem

odnośnie EGR-a to błędu żadnego nie wywala (a jest zaślepiony)

z tego co zauważyłem to wgrywał programem MPPS

auto nie było hamowane, nie chodziło o wzrost osiągów tylko o zmniejszenie zużycia paliwa, a z Twojej wypowiedzi wnioskuje że może to nastąpić

wyjeżdżę bak do końca, zatankuje do pełna i za tydzień będę wiedział czy jest efekt, jak nie to pojadę na poprawkę, sam się w to nie będę bawił, bo to nie moja dziedzina

mowie tylko ze patrzac na ta mape wyglada ze grupa fiata to nie jest "jego" architektura, która mu dobrze wychodzi :)

Moim skromnym zdaniem:
- torque limiter - za nisko, szkoda sprzagła, a gora ma jeszcze potencjal - mozna podkrecic zeby bylo w razie potrzeby skorzystania z tego (np. wyprzedzanie)
- limiter temperaturowy - nietknięty, wysterował smoke limiter i torque limiter tak, aby zalewało 70mm3 paliwa w zakresie maks. momentu obrotowego, ale przez to że nie zmidyfikował temp iq limiter-a to zaleje maksymalnie 65mm3
- map duracyjnych nie rozkalibrowal wiec program nie jest zly, torque limiter miesci sie w zakresie przeliczonych osi
- z tego co pamietam to w tym silniku byly tez limitery biegowe, w stilo one ostro ograniczaly, tutaj nie pamietam, a teraz nie mam jak sprawdzic (wczesniej zapomnialem zerknac czy cos blokuja, ale na pewno nie zmienial ich bo roznic nie bylo :)
- zeby poprawic spalanie MOIM zdaniem powinien ruszyc takze poczatek wtrysku (SOI/BOI) i gorny zakres raila
- z tego co widze to cos tam ruszyl jedna z map VNT, ale druga zostawiona tak jak była, logował to w czasie hamowania? nie bylo skokow na wykresie?
- EGR można wyłączyć na 3 sposoby - switch (jeśli jest w programie), histerezy (jeśli są w programie), wypełnienie mapy Desired air quantity (tzw. EGR) najwyższą wartością która jest tam dostępna (EDC15, zazwyczaj wywołuje p0404 i nie jest to specjalnie dobry sposób na pozbycie się EGRa)

a jeśli mogę spytać to jakim programem otworzyć te mapy ?

studiuje na PŁ i mam zajęcia w Instytucie Pojazdów więc zabrał bym na najbliższy zjazd niech 'silnikowcy' rzucą okiem

Swiftec, winols, map3d, tunerpro itd. :)

dzięki :)
na sieci udało sie tylko znaleźć do pobrania WinOLS Demo, jak wczytuje mapę to niby jest wczytana bo pojawia się nazwa Alfa 147 ale folder "My maps" jest pusta, ale są mapy w "Potential maps" ale nie mają nazw jak: smoke limiter, temperature limiter etc.

dzięki :)
na sieci udało sie tylko znaleźć do pobrania WinOLS Demo, jak wczytuje mapę to niby jest wczytana bo pojawia się nazwa Alfa 147 ale folder "My maps" jest pusta, ale są mapy w "Potential maps" ale nie mają nazw jak: smoke limiter, temperature limiter etc.

hah, chyba nie myslales ze to takie proste :D

Wiesz jak jest - jak by do mnie przyjechał ktoś z JTD i narzekał na 6.2l/100km to wiadomym byłoby, ze jeździ w dolnym zakresie obrotów i to tam skierowałbym strumień nowych cyferek ;) Klyent nać Pann ;)

Tutaj mała uwaga - nie jestem pewien o ktorym silniku piszesz, ale jako defaultowe wartości te limiterki były ustawione na spory zapas, więc.... :)

Z tego co wiem tak to się właśnie robi :)

I czwarty sposób w EDC15 - tylko zaślepka EGR - nie będzie błędu na desce - i tak pewnie to "zrobił".

Tutaj mała uwaga - nie jestem pewien o ktorym silniku piszesz, ale jako defaultowe wartości te limiterki były ustawione na spory zapas, więc.... :)

HW: 0281010337
SW: 1037363168

zazwyczaj w EDC15 były na 100mm3 lub nieaktywne, ale tutaj bylo zdziwienie ;) :D

http://i.imgur.com/prQ0f.jpg
http://i.imgur.com/3kEoR.jpg

I czwarty sposób w EDC15 - tylko zaślepka EGR - nie będzie błędu na desce - i tak pewnie to "zrobił".

na desce nie, ale... P0404, wiec wylaczyc EGRa lub wylaczyc DTC :D

Sprawdzenie wsadów - który nadaje się do wgrania ?

Panowie mam kilka wsadów do swojej alfy i chciałbym prosić bardziej obeznanych w temacie o sprawdzenie ich czy można to wgrać do auta i na dłuższą mete nic sie nie wysypie.
Ciśnienie na turbinie mechanicznie ustawiłem 1.3bara.

Załączniki

David powiedz mi jaki masz HW i SW u siebie w samochodzie ?

To mapka pewnie nie podejdzie do mojej Alfki ponieważ ja mam u siebie:

beztytuutffx.jpg

Ostatnia edycja:
Mam jeszcze 3 wsady. Zerknie ktoś, który byłby najlepszy? Przypomnę tylko, że ciśnienie doładowania ustawione mam na 1.3bara.

Załączniki

Moim skromnym zdaniem:

Marcin masz 100 % rację.
Nie odniosę się tylko do Stilo, bo nie miałem do czynienia jeszcze z tym samochodem, wiec nie powiem jak tam jest z limiterami biegów.

- - - Updated - - -

Mam jeszcze 3 wsady. Zerknie ktoś, który byłby najlepszy? Przypomnę tylko, że ciśnienie doładowania ustawione mam na 1.3bara.

To nie są wsady do Twojego auta.

- - - Updated - - -

Panowie mam kilka wsadów do swojej alfy i chciałbym prosić bardziej obeznanych w temacie o sprawdzenie ich czy można to wgrać do auta i na dłuższą mete nic sie nie wysypie.
Ciśnienie na turbinie mechanicznie ustawiłem 1.3bara.

Przeglądnałem kilka tych wsadów co załączyłeś i powiem Ci ze do działu Humor się to nadaje :) najbardziej podobała mi się jedna mapa gdzie Duration wywalone było w górę o 55 % przy 3400 obr/min :D

ile można wyciągnąć z jtd 105? chodzi mi głównie o poprawę momentu obrotowego aby płynniej wyprzedzać, nie zależy mi na v-max, jest ktoś z Kielc i okolic kto zrobi?

Amortyzatory
Powrót