• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Chip tuning - Mapy

• Autor wątku Autor wątku Kayrol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
no to duet czy alltun ??
co jest co ?

nie traktuj wszystkiego jako atak na twoją osobę - ale jak ktoś powierza komuś silnik to liczy ( znaczy powinien liczyć ) na obsługę na poziomie

- - - Updated - - -

bo na stronie duet w zakładce galeria są tylko fotki golfa III i tyle
no i dopisek " oto kilka furek zrobionych przez duet " :lol:
no reklama jak diabli - tylko czego ? spojlerów , rozpórek , felg do golfa III ?

Sory jeżeli to tak zabrzmiało, nie miałem nic złego na myśli po prostu Ja nie posiadam hamowni i niestety nie przedstawię Ci żadnych wykresów, a ALL to ma, znam tych chłopaków i mogę Ci ich polecić z pełną odpowiedzialnością, Ja działam w następujący sposób, sprawdzam silnik przed, robimy jazdę próbną na drodze, zczytuję twój program z auta modyfikuję go i wgrywam, potem robimy jazdę po i to wszystko. Jeżeli to co osiągniemy Cię satysfakcjonuje to ok jeżeli nie możemy trochę popoprawiać ale 99% kolejnych zmian jest bez sensu bo przeważnie pierwszy mod jest najlepszy.
Pozdrawiam
Jacek
602881930
P.S.
co do fotek to brak mi czasu na wrzucenie reszty które udało mi się sfotografować, ale na pewno je uzupełnię.

rozumiem że jak mi się nie spodoba (cytat ze stronki) zawsze możemy ustawić samochód do pierwotnych parametrów
czyli wypróbować można teraz kwestia za ile???

ponawiam pytanie ile będę musiał zapłacić???

bo mam kawałek drogi do was więc nie chcę jechać w ciemno

w ciemno to sie kup cipa z allegro za 9,98

- - - Updated - - -

najwyżej oddasz - 10 dni zgodnie z prawem na zwrot towaru zakupionego poza siedzibą firmy

zczytuję twój program z auta modyfikuję go i wgrywam, potem robimy jazdę po i to wszystko. Jeżeli to co osiągniemy Cię satysfakcjonuje to ok jeżeli nie możemy trochę popoprawiać ale 99% kolejnych zmian jest bez sensu bo przeważnie pierwszy mod jest najlepszy.
A powiedz mi, ile czasu to zajmuje przy założeniu, że auto przyjedzie sprawne? 1.9TDi z GTB2260VK też wystroisz za pierwszym razem?

Ostatnia edycja:
1.9TDi z GTB2260VK też wystroisz za pierwszym razem?

Nie zadawaj takich pytań kolego Siewcu ;).Wiesz sam ,że to cięzki temat i strojenie jest tu akurat sprawą równorzędna z chociazby prawidłowym przekonstruowaniem sterowania kierownic.

Chłopaki bawią sie w rosyjką ruletkę z tymi gotowcami,pytanie czy któryś się pochwali ,kiedy jednak ten " pistolet" wypali...

Witam
Na wstępie pragnę poinformować wszystkich że nie są to gotowce, tylko zmodyfikowane oryginalne programy z czytane z samochodu. Przepraszam też "bociana" nie miałem nic złego na myśli po prostu chłopaki z All mają profesjonalny warsztat i z całą odpowiedzialnością mogę ich polecić, znam ich, to profesjonaliści.
Co do sensu chipowania 1,9 JTD to możecie mi wierzyć że warto, naprawdę, różnica niesamowita, tak naprawdę dostajesz nowe auto, na 5 biegu uzyskujesz przyspieszenie porównywalne z 4 biegiem w wcześniejszym ustawieniu z przed chipa.
Ważne by wiedzieć jak poprawić program by wszystko grało, bo uwalić sterownik to nie jest problem, zdaża się najlepszym ważne by potrafić go naprawić.
Pozdrawiam, życzę miłych wrażeń z jazdy, powodzenia.

Witam
Na wstępie pragnę poinformować wszystkich że nie są to gotowce, tylko zmodyfikowane oryginalne programy z czytane z samochodu.
Widzisz, haczyk w tym, że właśnie tym są gotowcami. Tunerem nie jestem, ale wiele razy widziałem strojenie(czy to benzyny, czy diesla) i to co piszesz, czyli te 99 przypadków na 100 z od razu dobrym modem może być tylko gotowcem :D Chyba że masz jakąś niesamowicie wielką wiedzę, no ale w takim razie dziwi mnie, że nie pracujesz w jakimś teamie WRC, DTM, F1 albo nie piszesz programów dla koncernów samochodowych tylko klepiesz chipy za kilkaset złotych...

Duet skoro nie chcesz podać ceny to trudno w ciemno nie pojade
będę musiał stracić 200 pln i na wiosne do cinka pojechać

Panowie jest pewnie problem. Kupiłem 159 16V deport belgii i jak się okazuje nie mam w niej DPF ktoś go usunął. Czy jest taka możliwość że ktoś to zrobił i nie przerabiał programu?? czy jest to nie możliwe?? bo teraz się martwie czy zaraz mi coś w niej nie padnie:/ nie wyświetlają się zadne komunikaty związane z DPF ani nie łapie żadnych błędów. Czy galletto dam rade wyciągnąć od siebie mape i wstawić ją tu i mi powiecie czy była optymalizowana na prog bez DPF czy ktoś to jakimś cudem zaślepił??

odczytaj i wrzuć, razem z identyfikacją sw

Jest gdzieś w ogóle jakiś tutorial jak wgrywać te softy, jaki trzeba mieć kabel itd itd?

ajdacho - wydaje mi się, że jakiejś dużej różnicy nie ma w wersjach 140/150 koni, głównie programowo się różnią. Ale mogę się mylić.

Jeden ma lambde liczoną, a drugi mierzoną za pomocą sondy :P
Na pewno jest znacznie więcej różnic :)

Rozrząd, klapki wirowe i chyba wtryski.

- - - Updated - - -

zczytuję twój program z auta modyfikuję go i wgrywam...
... ale 99% kolejnych zmian jest bez sensu bo przeważnie pierwszy mod jest najlepszy.

Gdyby to napisał weloo, to bym w to uwierzył.

Wgrywał ktoś mapy, robił cokolwiek z 1.9 JTD 105km ?? Jeśli tak to jakie efekty? :p Opłaca się cokolwiek ruszać? ;)

Jasne że tak :) i to z takim efektem że na 4 i mokrym asfalcie przy redukcji ciężko było kierownice w rękach utrzymać :) a na suchym przy 3 można było usłyszeć jeszcze pisk:D i nawet tworzył to kolega który tu odpowiadał do mojej 145 JTD:) za co dla niego wielkie uznania :)

Panowie jest pewnie problem. Kupiłem 159 16V deport belgii i jak się okazuje nie mam w niej DPF ktoś go usunął. Czy jest taka możliwość że ktoś to zrobił i nie przerabiał programu?? czy jest to nie możliwe?? bo teraz się martwie czy zaraz mi coś w niej nie padnie:/ nie wyświetlają się zadne komunikaty związane z DPF ani nie łapie żadnych błędów.

Teoretycznie jest to możliwe - emulator lub zrobić mu warunki podobne do DPFa (różnica ciśnień i temp. spalin), ale zazwyczaj wywala się w programie.
Czemu zakładasz że nie było zmieniane w programie? BDM czy nawet MPPS nie zmieniają daty programowania sterownika pokazywanej w FESie.

Czy galletto dam rade wyciągnąć od siebie mape i wstawić ją tu i mi powiecie czy była optymalizowana na prog bez DPF czy ktoś to jakimś cudem zaślepił??

Galletto może sobie z tym nie poradzić, lepiej MPPS, tylko jakiegoś lepszej jakości dorwij, bo te tanie są super niestabilne i np. potrafi się wyłączyć w czasie zapisu (zasłyszane, osobiście niedoświadczyłem) :)

Podeślij zrzut to Ci powiemy co było robione :)

- - - Updated - - -

Gdyby to napisał weloo, to bym w to uwierzył.

Przesadzasz :P Przecież wiesz, że bez logów to nawet nie wiesz jak wyszło na dobrą sprawę :P
Widziałeś w EDC16C39 wykres momentu po samym wyłączeniu DPFa? :D Doładowanie szaleje :D

witam,
ja dziś byłem u miejscowego kolesia co robi mody softów, załączam pliki które mi dał na pendrivie
zrobił mi program ekonomiczny (auto ma mieć mniejsze zużycie paliwa, to był jedyny cel chipa) i wywalił EGR-a

dane z FES-a:
ALFA 147 1.9 JTD
Bosch EDC15C7 CF3/EOBD Diesel Injection

od gościa:
Fiat Hawdware Number 55198492
Bosch Hardware Number 0281011488
Bosch Hardware Id 00
Bosch Software Number 1037372060
Bosch Sofware Id D041
Fiat Identifacation Number 93749
Fiat Iso Code FD8632830D
Fiat Tester Number
Programming Date 19/04/2005

Załączniki

Jasne że tak :) i to z takim efektem że na 4 i mokrym asfalcie przy redukcji ciężko było kierownice w rękach utrzymać :) a na suchym przy 3 można było usłyszeć jeszcze pisk:D i nawet tworzył to kolega który tu odpowiadał do mojej 145 JTD:) za co dla niego wielkie uznania :)
to żart? czy na serio

Ma ktoś normalną mapę bez żadnych modyfikacji tylko z wyciętym EGR ?? - do 1,9 jtd 115 2002r

ała (było sobie sprzęgło, nie ma to jak podkręcanie od 1200rpm) :P

Rail limiter wygląda co najmniej dziwnie, w sumie sterowanie railem tez.
SOI nietknięte, limiter temperaturowy nietknięty,
pokaż logi z tego auta bo nie wygląda mi na to żeby EGRa wyłączył - switch nietknięty, mapa Desired Air Quantity nietknięta

do mnie piszesz ?

a może ktoś wogóle porównać tą moją 'fabryczną' mapę z jakąś inną od takiego silnika (mam podejrzenie że w niej już było coś dłubane na zachodzie)

mam elma i FES-a, ale jak zapisać logi do pliku ?

do mnie piszesz ?

tak

a może ktoś wogóle porównać tą moją 'fabryczną' mapę z jakąś inną od takiego silnika (mam podejrzenie że w niej już było coś dłubane na zachodzie)

nie było nic zmienianie - seria

elma i FES-a, ale jak zapisać logi do pliku ?

tworzysz wykres i zapisujesz do pliku - z tego co widze to paliwo jest ograniczone do 65mm3 - a gosc chcial zalac 70mm3 (widzac po torque limiterze),
więc jeździsz teraz na limiterze temperaturowym

to co do mnie piszesz jest mi całkiem obce,
w prawdzie jestem inżynierem mechanikiem ale od obróbki skrawaniem i o mapach paliwowych nie ma zielonego pojęcia dlatego zleciłem to gościowi który robi to juz ponad 3 lata i jak na tą chwilę nie słyszałem żeby ktoś był nie zadowolony lub miał jakaś awarię po zmianie programu,

cel miał być jeden: zmniejszyć zużycie paliwa, jeżdżę dziennie około 80km i zależało mi żeby zużycie zeszło poniżej 6l/100km (przed zmianą zużywał 6,2-6,7)

dziś jestem w pracy, ale jutro podłącze kompa i zrobię logi

Amortyzatory
Powrót