[159] zważyłem swoją Alfę :)

kurde aż swoje 2.4 po FL pojadę zważyć.

Moja z kierowca wazy 1700kg... ilestam paliwa bylo w srodku.

AutoMotor&Sport odwalilo jakas maniane w tych tabelach. Blad jak nic.

Belfer- to co piszesz to racja, ale 100kg to juz jest zbyt duzo, zeby mowic o roznicy wynikajacej z wyposazenia.

1.9 sedan manual wazy w przyblizeniu 1535kg. Koniec. Kropka.
2.4 sedab manual wazy w przyblizeniu 1630kg. Drugi koniec. Druga kropka.
Mowie tu o wersji ze standardowymi kolami i przecietnym wyposazeniu. Bez kierowcy i bez paliwa.

Podsumowujac- wazy mniej wiecej tyle co przecietne auto z segnentu D. A ze jest mniej pakowna...
moja SW przedift na standardowych 16" ma wbite w dowodzie 1660 kg.

1.9 sedan manual wazy w przyblizeniu 1535kg. Koniec. Kropka.
Moja waży 1600 kg bez kierowcy i zbędnego sprzętu oraz paliwo na drugiej kresce (ok 20 litrów). Felgi alu 17", 8" szerokie, gumy 225/50. Zapas to fabryczna dojazdówka.
W dowodzie wbite 1585 kg...

ja oczywiscie nie wazylem.Mam kolo pelnowymiarowo 16" takie jak na aucie.To moja pewnie bedzie wazyc 1700 kg:D

Moja waży 1600 kg bez kierowcy i zbędnego sprzętu oraz paliwo na drugiej kresce (ok 20 litrów). Felgi alu 17", 8" szerokie, gumy 225/50. Zapas to fabryczna dojazdówka.
W dowodzie wbite 1585 kg...

No widzisz, to by się zgadzało mniejwięcej. Felgi, paliwko... i jest prawie 1600... ale nie 1650 jak niektorzy twierdza...

Moja 159 SW 2011 z silnikiem 2.0JTDM manual na policyjnych felgach 17" wersja Sport Plus z pełnym bakiem i kilkoma drobnymi rzeczami fabryczna dojazdówka (2 foteliki+CB+CD+terminal BB+inne bajery~max 30 kg) ważyła dokładnie 1650 kg ... Panowie - nie jest źle z tą wagą naszych aut.
W dowodzie rejestracyjnym mam 1559 kg ... i to może być wiarygodna wartość.

Ostatnia edycja:
no i tym sposobem, wspólnymi siłami, obalamy mit, jakie to ciężkie, ach, jakie ciężkie auto, krowa po prostu, pełna mleka.

no i tym sposobem, wspólnymi siłami, obalamy mit, jakie to ciężkie, ach, jakie ciężkie auto, krowa po prostu, pełna mleka.

Ja tutaj nie widzę żadnego mitu. To są suche fakty. 159 przed FL jest autem za ciężkim, jak na swoje gabaryty. Po FL jest już w normie. Skoro nastąpiło odchudzenie auta to znaczy, że coś jednak było/jest na rzeczy.

Ostatnia edycja:
ja mam wbite w dowodzie 1540kg, na wadze na wysypisku śmieci wyszło 1680kg, z moimi 90kg za kierownicą, do tego jakieś 1/4 baku i 15kg śmieci w bagażniku :D

1.9 16v SW po lifcie progression

Tak czytam i cały czas się zastanawiam czemu wszyscy sugerujecie się tym co jest w dowodzie. Przecież tam wpisują co chcą. Ktoś tam w ogóle patrzy na wersje wyposażenia/silnika/roczniki?

Panowie, mam dwa auta i w żadnym się nie zgadza to co jest w dowodzie z danymi ze specyfikacji producenta. Na wagę nie jeździłem :)

No przecież łatwo zajrzeć na stronę producenta i zobaczyc ile wg nich waży auto... a potem zaglądasz do dowodu rejestracyjnego i już wiesz czy liczby są takie same, czy nie.

Więc skąd wiesz, że się nie zgadza? Przypuszczasz
Napisałem, że dane z dowodu nie zgadzają się z danymi ze specyfikacji producenta, więc przypuszczam po... różnicach w cyferkach :)

No przecież łatwo zajrzeć na stronę producenta i zobaczyc ile wg nich waży auto... a potem zaglądasz do dowodu rejestracyjnego i już wiesz czy liczby są takie same, czy nie.
No o tym napisałem własnie :)

Nie chodzi mi o sens tej dyskusji i co ile waży. Chciałem tylko powiedzieć, że to co jest w dowodzie... jest w dowodzie. Ze stanem faktycznym ma to niewiele wspólnego ;) Bez stresu Panowie ;)

Ja odpowiadałem Magilowi :P
Jakbym Tobie odpowiadał to bym cytował... a po co cytować kogoś kto napisał bezpośrednio wyżej.

Instrukcja 1585kg bez opcji, 1.9sw jtdm16v. Dowod 1615. Ważące opcje, elektryczny szyberdach, relingii, hifi bose (skrzynka suba z wzma). W moim przypadku waga z dowodu wydaje się realna.

Moja 159 SW 1.9 16v 2006 na wadze wyszło 1705kg a w dowodzie 1660kg. Alfa ma lekką nadwagę tak samo jak właściciel :D

Dane z dzisiaj - Masa rzeczywista [kg] - 1755, oś przednia 1051kg, oś tylna 704kg. Auto puste w srodku (no nie liczac dwóch fotelików, trzech pudełek z płytami i paczki mentosów w schowku...).

W dowodzie 1540kg :blink::blink:

Amortyzatory
Powrót