[159] zważyłem swoją Alfę :)

a co to amelinium ? ;) czyzby specjalny metal odmiana aluminium wazacy 0kg - inwencja krajowa ? :)))
To jest profil aluminiowy zamknięty z helem. Jako, że hel jest około 7 razy lżejszy od powietrza to mamy odpowiedź na zmniejszoną wagę 159 po FL:) Tylko nie rozwiercać Panowie wahaczy!

czarny. Chodzi o tylne wachacze. One nie są z amelinium :-) niestety

Co do porownania z poldem nie porównuje to co auta oferują tylko mówię że też się ogólnie na wagę narzekało, gdzie po jakimś czasie inne auta go dogoniły i przegonily ci do wagi ( auta podobnej wielkości).

A propo a4 b5 waży 1350kg (diesel klima kombi)
Kolejne generację tyły mocno i dopiero b8 odwróciła ten trend ale ile waży dokładnie b7 quattro audi niestety nie podaje.
Tdi 90km pali więcej niż np 110km bo jest za słaby do tego auta proste.

Panowie nie narzekam że 159 jest jaka jest jest fajna a jedyną alternatywą ( q4) jest benzynowe audi które spali trochę więcej.
Wrócimy może do tematu bo może ktoś wie co alfa zrobiła z 60kg przy Fl.

Wysłane z mojego MB525

Drone napisał:
moja na tylnej osi pokazała 1110kg, a na przedniej 710kg. Razem 1820kg
No, ale jak to? Tył cięższy od przodu?
Pozdrawiam.
- Rafał

Nie ma takiej możliwości, że tył Belli jest cięższy... no chyba, że ktoś załadował cały bagażnik ołowiem.

Swoją drogą, jak można przyjmować bezkrytycznie takie informacje? Na studiach zawsze mi mówili: "jak Ci obliczenia mówią, że mała awionetka wytwarza siłę nośną rzędu 20 ton to CHYBA coś jest nie tak?!?!?!"

Wydaje mi się, że nie ma chyba oficjalnie nigdzie podane jaki ma rozkład masy nasza 159... bo wszystko się zmienia począwszy od wersji silnikowej po bogactwo wyposażenia włącznie. Trzeba zmierzyć, ale na czymś wiarygodnym! :)

Nie :P Raczej było to skierowane do kogoś, kto uwierzył w magiczny rozkład masy :) kto podał to info

Dziś z ciekawości zważyłem swoją. 1.9 jtdm 8v, 2007 rok, sedan, wersja biedna- Impression, 1/4 baku-1510 kg. W dowodzie mam 1600, więc pozytywne zaskoczenie ;)

Ostatnia edycja:
Tez muszę jechać zważyć i zobaczyć jak jest w rzeczywistości, w dowodzie mam 1705kg, jeśli tyle ma faktycznie to sporo:P

ciężkie, ach jakie ciężkie auto

Masa własna 159: 1430 do 1680 kg
lexus is 250: 1645 kg
mazda 6: 1300 do 1410 kg
mondeo: 1465 do 1715 kg
honda accord: 1320 do 1449 kg
insignia: 1490 do 1610 kg
avensis: 1440 kg
saab 9-3: 1410 do 1690 kg

Tyle w temacie "ciężkiej 159, boże jaka ona ciężka, za ciężkie auto".

Bla bla bla bla.

1710 waży 159 1.9 Distinctive + pełen bak.
Przy mocy 150KM i 320NM zostawiają ją w tyle wszystkie podane modele nawet ze znacznie słabszymi silnikami.

Nie wspomnę, że porównywanie 159 do M6, accorda czy avensisa ma się nijak jeśli chodzi o wykończenie i materiały, stąd różnica w wadze.

KRS - sama masa bez reszty to w sumie bez sensu
No ale co kto lubi ten sobie napisze
:cool:

Amortyzatory
Powrót