Zużycie paliwa

Witajcie.
Od tygodnia jestem posiadaczem Giuli 2.0 280 KM Q4 z 2021r
Jeżdżę jeszcze na zimówkach, dziś trasa drogami krajowym i lokalnym, dużo w korkach i przez miasto, światła, ronda itp.
Zrobiłem 262 km, spalanie na komputerze wskazywało 8,4.
Zlaelm pod korek i wyszło na kalkulatorze 7,6 l
Dodam że jechałem w trybie "A" czy te auta odwrotnie jak wszystkie inne przekłamują ale w drugą stronę że spalaniem?

Nie sądzę, może gdzieś się machnąleś w wyliczeniach, albo pistolet inaczej odbił. Szacunek za wytwałość żeby tyle km w trybie A zrobić.

A może tak było że pistolet źle odbił, jakiś wir się zrobił w rurze do baku, nie pomyślałem o tym.
Zatankowałem do pierwszego odbicia przed trasa i po tak samo.
Ale następnym razem zrobię do 3 odbicia, będę miał pewność.
Co do trybu "A" to nie bardzo widzę w różnicy spalaniu w stosunku do trybu "N" oczywiście ospale zmienia biegi i przyspiesza, ale spalanie mniejsze, no może w dziesiętnych.
Co do jazdy tym autem, w końcu mam radość z prowadzenia :D

Ostatnio nalałem paliwo do kanistra 10l według dystrybutora a w garażu okazało się 9,7 l. Tak więc ostrożnie z tym obliczaniem według dystrybutora.

Za ostatnie 4600km w Q wedlug komputera jest 14.5l
(1500km miasto, 3000 trasa)

Witajcie.
Od tygodnia jestem posiadaczem Giuli 2.0 280 KM Q4 z 2021r
Jeżdżę jeszcze na zimówkach, dziś trasa drogami krajowym i lokalnym, dużo w korkach i przez miasto, światła, ronda itp.
Zrobiłem 262 km, spalanie na komputerze wskazywało 8,4.
Zlaelm pod korek i wyszło na kalkulatorze 7,6 l
Dodam że jechałem w trybie "A" czy te auta odwrotnie jak wszystkie inne przekłamują ale w drugą stronę że spalaniem?

Mi komputer w MY24 2.0 280km zawyża do ok 5-7% (0,3-0,8l zależnie od spalania)

A więc tak jak mi, z tego by wynikało co piszesz.
W tej chwili jestem w trasie z Katowic do Gdańska, aktualnie pauza we Włocławku.
Jadę w trybie A - 120-140 km/h póki co spalanie według kompa 8,5 choć na tej zielonej skali mam zaznaczony odcinek w okolicach 7, nie wiem jeszcze co oznacza ten zielony odcinek /kreseczka.
Podobnie jak ta kula ziemska, co ona symbolizuje i czy się jakoś zmienia?

A więc tak jak mi, z tego by wynikało co piszesz.
W tej chwili jestem w trasie z Katowic do Gdańska, aktualnie pauza we Włocławku.
Jadę w trybie A - 120-140 km/h póki co spalanie według kompa 8,5 choć na tej zielonej skali mam zaznaczony odcinek w okolicach 7, nie wiem jeszcze co oznacza ten zielony odcinek /kreseczka.
Podobnie jak ta kula ziemska, co ona symbolizuje i czy się jakoś zmienia?

Polecam jazde przynajmniej na N. O ile przy prędkościach autostradowych nie ma to znaczenia to przy jeździe miejskiej i drogami krajowymi nie męczysz silnika absurdalnie niskimi obrotami. Jazda na A na spalanie w 2.0 dużego wpływu nie ma, to nie Q, że odłączy ci cylindry.

Testuje, w drogę powrotną pojadę na N
Ale już na oko widzę i wcześniej wspominałem ze A i N nie widzę różnicy

Testuje, w drogę powrotną pojadę na N
Ale już na oko widzę i wcześniej wspominałem ze A i N nie widzę różnicy

Ciężko tak jedna trasa porównać, wiatr, ukształtowanie terenu, inna temperatura i wyjdzie inny wynik

Ciężko tak jedna trasa porównać, wiatr, ukształtowanie terenu, inna temperatura i wyjdzie inny wynik

W trybie A wersja z GPF jest zdecydowanie oszczędniejsza aniżeli w trybie N czy D.
W A pali mi ok. 1 l mniej aniżeli w trybie N, a w D pali z 2-3 litry więcej w stosunku do A. Problem jest w tym, że w samochodzie z GPF paliwo jest podawane nawet podczas hamowania silnikiem. Kumpel, który ma Giulię z 2017 roku bez GPF ma lepsze wyniki w mieście w trybie N niż w trybie A, ponieważ przy puszczeniu gazu odcinany jest dopływ paliwa, a w trybie A wpada w tryb "żeglowania" i paliwo jest podawane. W rocznikach wyposażonych w filtr cząstek stałych paliwo jest podawane w trakcie hamowania silnikiem, czyli znika całkowicie korzyść z zapiętego cały czas biegu przy dojeździe do świateł, zwalnianiu przed manewrem itd.
Giulia bez GPF pali mniej niż późniejsze lifty.

Spanie z kompa wyszło 8,4 a po zatankowaniu 8,6.
Nienbede z czasem tego przelicza, teraz tak z ciekawości, no i niestety ale hamowanie silnikiem nic nie dają, łyka 2,5 l cały czas.
Nie wiem co to ta zielona kreseczka nad wskaźnikiem spalania?

W trybie A wersja z GPF jest zdecydowanie oszczędniejsza aniżeli w trybie N czy D.
W A pali mi ok. 1 l mniej aniżeli w trybie N, a w D pali z 2-3 litry więcej w stosunku do A. Problem jest w tym, że w samochodzie z GPF paliwo jest podawane nawet podczas hamowania silnikiem. Kumpel, który ma Giulię z 2017 roku bez GPF ma lepsze wyniki w mieście w trybie N niż w trybie A, ponieważ przy puszczeniu gazu odcinany jest dopływ paliwa, a w trybie A wpada w tryb "żeglowania" i paliwo jest podawane. W rocznikach wyposażonych w filtr cząstek stałych paliwo jest podawane w trakcie hamowania silnikiem, czyli znika całkowicie korzyść z zapiętego cały czas biegu przy dojeździe do świateł, zwalnianiu przed manewrem itd.
Giulia bez GPF pali mniej niż późniejsze lifty.

Nie mam porównania z wersją z gpf, zarówno giulia jak i stelvio mam bez tego

W A chyba jednak częściej żegluje niż w N, bardziej ospale reaguje na gaz i jest z tego co kojarze limit obrotów. Co do skrzyni to obroty też mam wrażenie trzyma tak samo nisko. Ja zawsze przerzucam na D bo nie jestem w stanie zdierżyć tego męczenia silnika i odglosów z tym związanych

Amortyzatory
Powrót