• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zużycie paliwa

Dziś na trasie S7 Gdańsk-Warszawa nie byłem w stanie zejść poniżej 10.3 przy średniej prędkości rzędu 130km, bez szaleństw i też sporo na tempomacie. Tyle że Stelvio i 3tys przebiegu. Więc kurde nie rozumiem jak takie 8.7 jest wykonalne przy średniej 136 (ok, rozumiem że Giulia ma nieco mniejsze opory).
Natomiast jak jadę do 110 to średnia ze 100km na poziomie 9.3.
Na bocznych drogach i żółwiem do 70km/h zszedłem do 7.2.

kolego, praw fizyki Pan nie zmienisz. Konie trzeba karmić. U mnie przy normalnej jeździe w mieście 15l, autostrady 12-13 (o ile nie pałuję powyżej 160). Przerabiałem to również z innymi markami aut na innych forach, tam też byli fachowcy od ekonomicznej jazdy. Ja nie potrafię, choć przejechałem w życiu co najmniej totolotka.

No to by mi się z grubsza pokrywało z moimi wynikami, może nie 15 w mieście ale niewiele mniej. A te 8.7 to dla mnie jakaś magia.

Porównywałem sobie na tych samych odcinkach (dystans około 150km) drogi spalanie w Giulia 280KM Q4.
Przy tempomacie na:
120 km/h spala w okolicach 7,1-7,3 l/100km
130 km/h spala w okolicach 7,5-7,7 l/100km
140 km/h spala w okolicach 8,2-8,5 l/100km
przy 110 jest bardzo ekonomiczna, spala nieco ponad 6l, lecz nigdy nie testowałem tego na dłuższym odcinku, bo... no cóż, wiadomo :)
Miasto 11-13l przy ekonomicznej, bardzo spokojnej jeździe w zależności od warunków. Normalna jazda bez szczypania się, ale i bez ciśnięcia to 13l i w górę.
Krajówki to loteria, może być poniżej 7, może być i 9.

Ostatnia edycja:
Nie wiem, ja jadąc jak ostatnia pi*** nie jestem w stanie zejść na autostradzie poniżej 10.3-10.5l przy prędkości ~120.
Albo Stelvio pali x1.5 w porównaniu do Giulii albo ja mam coś zepsute.
W zasadzie jadąc na tempomacie 120 na płaskim to wskaźnik chwilowy pokazuje mi cały czas leciutko ponad 10. Z każdej lekkiej górki spada, pod każdą minimalną idzie pod 15. I wynik uśredniony jak napisałem wyżej.

Stelvio jednak ma większy opór toczenia (szersze opony), większą masę i stawia znacznie większy opór powietrza. Przyjmuje się, że samochody tego typu (SUV) spalają przy prędkościach autostradowych około 2-3l więcej aniżeli sedany z tym samym silnikiem. Dużo zależy od klasy opon i od dobrania odpowiedniego ciśnienia. Może też być już zbieżność do roboty..

Opony "fabryczne" Micheliny szer. 255. Przebieg 3500km - to zbieżność chyba fabrycznie by raczej musiała być zwalona bo nie kojarzę żadnego zdarzenia.

Czy jakiś użytkownik Stelvio 280km mógłby tutaj podać swoje realne obserwacje przy jakichś konkretnych prędkościach na autostradzie?

tylko oprór powietrza- mamy w domu Giulie i stelvio z tym samym napędem AWD i 280 koni i powyżej 100 km//h stelvio pali na każde 15 km/h więcej o ok 1 litr - masa pomijalna bo różni je 40 kg - opony 255 Stelvio Giulia 285 tył więc porównanie tych modeli to nieporozumienie.
ja z 78 tkm mam 11,5 litra średnio - w mieście (Rz) ok 12,5 - 13 bez saleństw.

- - - Updated - - -

Opony "fabryczne" Micheliny szer. 255. Przebieg 3500km - to zbieżność chyba fabrycznie by raczej musiała być zwalona bo nie kojarzę żadnego zdarzenia.

Czy jakiś użytkownik Stelvio 280km mógłby tutaj podać swoje realne obserwacje przy jakichś konkretnych prędkościach na autostradzie?

200 stka pali zdecydowanie mniej -inna charakterystyka silnika.

Dzięki Dareek, jak masz oba samochody to to jest super miarodajne porównywanie!
Ale reasumując, jakbyś określił realne spalanie obu pojazdów przy stylowo delikatnej jeździe na autostradzie i jakiejś konkretnej takiej samej prędkości (np 120km/h ?). Ile konkretnie jeden i drugi (oczywiście pytam o rząd wielkości a nie o jakąś idealną precyzję).

Dzięki Dareek, jak masz oba samochody to to jest super miarodajne porównywanie!
Ale reasumując, jakbyś określił realne spalanie obu pojazdów przy stylowo delikatnej jeździe na autostradzie i jakiejś konkretnej takiej samej prędkości (np 120km/h ?). Ile konkretnie jeden i drugi (oczywiście pytam o rząd wielkości a nie o jakąś idealną precyzję).

sprawdzę -dam znać- postaram się zrobić testy jednocześnie aby wykluczyć np pogodę czy inne nienatężenie ruchu lub profil drogi.

Serio czy ironia? :-)
Jak ironia to zatankuj też oba w tym samym momencie i na tej samej stacji żeby być pewnym kaloryczności paliwa :-)
A tak na serio, to dążę tylko do miarodajnego ustalenia czy te moje 10.5@120 to standard czy coś nie tak. Bo z wypowiedzi które czytam, i uwzględniając różnicę Stelvio-Giulia - to wydaje mi się to coś chyba jednak mocno przydużo.

U mnie w Giulii siedzą opony 225/45 R18 fabryczne Pirelli. Średnia z 27 tys km wg komputera pokładowego to 10,4l. Przebieg 60% miasto, 40% pozamiejska.

Serio czy ironia? :-)
Jak ironia to zatankuj też oba w tym samym momencie i na tej samej stacji żeby być pewnym kaloryczności paliwa :-)
A tak na serio, to dążę tylko do miarodajnego ustalenia czy te moje 10.5@120 to standard czy coś nie tak. Bo z wypowiedzi które czytam, i uwzględniając różnicę Stelvio-Giulia - to wydaje mi się to coś chyba jednak mocno przydużo.

Tutaj masz pomiary:

https://www.autocentrum.pl/filmy/po...o-q4-2-0-tbi-280-km-at-pomiar-zuzycia-paliwa/

Takie 7.2 jak na tym filmie to widziałem raz u siebie na liczniku (mało zawału nie dostałem z wrażenia) ale przy 140 to mam 11.

Ja lubię sobie pojeździć jak ostatnia pizda kiedy mi się nigdzie nie spieszy i przy 120 na tempomacie mam w stelvio około 7.8 - 8 l latem i prawie 1.5l więcej zima. Ostatnio pokonałem 400 km w trasie na tempomacie 90-100 km/h to wyszedł mi 6.4 l. Ogólnie taka jazda nie daje żadnej frajdy no ale jakiś wymierny efekt w spalaniu jest. Stelvio 280, opony 255/45/r20. Dla niedowiarków mogę wrzucić zdjęcia z kompa ale chyba jesteśmy na tyle poważni, że nikt tu nie zaniża bo niby po co.

no to już wiemy jak robi się testy WLTP :rolleyes:

Tutaj jest bardzo fajna porównywarka. Dane są wrzucane przez użytkowników.

Przy danych wyjściowych rocznik 2018-2022, 280KM:
- Giulia pali średnio: 10.11 l/100km
- Stelvio pali średnio: 10.48 l/100km

W Polsce na pewnie nie jeździ się aż tak płynnie, jak w Niemczech. Stąd u nas będą trochę większe wartości i różnice.
Ja z ostatnich 10 kkm mam w Giulii średnią 11.6 l/100km.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót