Zużycie paliwa

Ja mam na przestrzeni 20 000km 9,4. Po mieście praktycznie wcale nie jeżdżę, 60% krajówki, 40% autostrada. Mam stałą trasę i przy oszczędnej jeździe schodzę na 8,7 ale zwykle jestem bliżej 9-9,5.
Nigdy nie weszło mi też więcej niż 54-55l do baku

Ja mam średnią z 30 000km 12,6l/100km. 80:20 miasto:trasa.

Ostatnio sprawdzałem spalanie swojej.
Po kupnie miałem 19l. Pierwsza dłuższa trasa 8.1l.
Można też spalić mniej ostatnia trasa ponad 80 km średnie udało się zrobić 6.8l /100. Co uważam za świetny wynik. Oczywiście jazda przepisowo i duży ruch. Średnia prędkość 66km/h.

Ja wczoraj jechałem Poz - Wro i z powrotem. z 8.7 spadło do 8.1 albo 8.0. Na tempomacie 120 km/h. Ogólnie ten silnik żłopie w mieście, ale w trasie pali całkiem rozsądnie.

Wczoraj zrobiłem Berlin - Słupsk (420 km od domu do domu), średnia prędkość 98 km/h, zużycie 8,7.

Na trasie do Włoch 1400km "dzięki" wielu remontowanym odcinkom aurostrad miałem spalanie 7,9. Średnia z wyjazdu 8,2 Po mieście przy jeździe wyłącznie na krótkich odcinkach nie mieszczę się w skali...

Ostatnia edycja:
Giulia Veloce 22 000 km, 80% trasa 20% miasto średnie spalanie 9.1
Niecałe 2 000 km 20% trasa, 80% miasto średnie spalanie 14.3

Lubię wykorzystywać moc, za którą zapłaciłem :)

Ja na autostradzie w pierwszym dniu po zakupie Giulią 2.0 miałem 7.6. Może zbyt zachowawczo jechałem, ale i tak byłem zaskoczony.

Jak zakładałem ten temat, to moja Giulia też tyle mi paliła. A teraz norma to 8,5 do 9 w trasie (zależnie od pośpiechu) i 12-13 w mieście. Oczywiście pod nazwą "miasto" trzeba zaznaczyć, że to w Słupsku, gdzie światła są co 200 m i jak się źle trafi to co te 200 m trzeba ruszać. W Szczecinie pali mi dużo mniej, a w Berlinie ok. 10.

Panie Prezesie, Pan to mijasz Szczecin autostradą :D No chyba, że dla gości Szczecin jest przyjazny.
Mi miejscowemy w Szczecinie pali 15

Chyba, że dla Pana Prezesa jazda po Szczecinie to trasa od Kijewa na Wały Chrobrego i z powrotem ;)
Ja też uczciwie moge powiedzieć 13-15.

Moja jazda po Szczecinie to faktycznie w większości z Kijewa na Os. Zawadzkiego (tak to chyba się nazywa) potem pomiędzy tym osiedlem a Pogodnem, bywam tam co kilka tygodni. Faktem jest, że słyszałem o zakorkowanym Szczecinie ale jakoś przez tyle lat jeżdżenia po tym mieście mogę powiedzieć, że w korkach stałem tylko w związku z przebudowami Struga. Może to i szczęście ale takie są fakty. Z drugiej strony jeśli komuś pali więcej to trudno, w górę zawsze da się zrobić "lepszy" wynik.

Nadszedł ten moment i mam swoje Stelvio wiec sie pochwale spalaniem :)

WhatsApp Image 2021-10-06 at 19.12.20 (5).jpg

nooo... chciałem zaskoczyć spalaniem :P
Auto ma 3 tys dopiero ale żonka robi nim ...5,5 :) zresztą mito qv tez osiąga dziwne wyniki spalania 6,5 l/100 ale to pewnie dlatego ze jak kupiła qv to po tygodniu juz jeździła autobusem na 3msc hehehe

P.S. mito QV tez jeszcze jest w rodzinie wiec opis aktualny. Uzupełnię o stelvio.

Wrzucam parę fotek jak na razie z szczęśliwego posiadacza stelvio w konfiguracji TI czerwień 3warstwowa i bezowa tapicerka rocznik 2021 lipiec (chyba ostatnia taka konfiguracja która udało sie zamówić)

WhatsApp Image 2021-10-06 at 19.12.19 (7).jpg
WhatsApp Image 2021-10-06 at 19.12.21 (4).jpg
WhatsApp Image 2021-10-06 at 19.12.21 (5).jpg
WhatsApp Image 2021-10-06 at 19.12.22.jpg

piękne plenery w Górach Słonnych- w sam raz dla stelvio

nooo... chciałem zaskoczyć spalaniem :P
Jak na SUVa 210KM, to spalanie 6.8 w dieslu liczone z ponad 800 km to i tak niezły wynik. Jak jeszcze jeździłem dieslem (159) to na trasie schodziłem do 6.3 przy sprzyjających warunkach na drodze, ale to był sedan 150KM.

piękne plenery w Górach Słonnych- w sam raz dla stelvio

O tak...piękny rejon dla pięknego samochodu :) kiedyś tam sie za młodu na rajdy jeździło później motocyklem szalało a teraz rodzinnym suvem hehe :)

- - - Updated - - -

Jak na SUVa 210KM, to spalanie 6.8 w dieslu liczone z ponad 800 km to i tak niezły wynik. Jak jeszcze jeździłem dieslem (159) to na trasie schodziłem do 6.3 przy sprzyjających warunkach na drodze, ale to był sedan 150KM.

2.2 210km - spokojnie miasto około 6,5 do 7 a w trasie tryb autostradowy normalny ok 7 do 7,5 litra, szybki tryb autostradowy prawie 9,5 l. Moja zona....5,5 litra nie wiem jak ona to robi :P to sie nie da

Moim zdaniem jest ok. zastanawiałem sie nad benzyna 280km ale ...brakuje zasięgu na trasie. ropniakiem spokojnie na tankowaniu robię miedzy 600 a 750km

Amortyzatory
Powrót